Unul dintre dosarele lui Sebastian Ghiţă, retrimis la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghita FOTO Eduard Enea
Sebastian Ghita FOTO Eduard Enea

Unul din dosarele penale care-l vizează pe Sebastian Ghiţă a fost retrimis de judecători procurorilor de la DNA Ploieşti.

Judecătorii spun că una dintre declaraţiile luate de procurori unuia dintre inculpaţi a fost luată fără respectarea întregii proceduri, potrivt Digi 24. Cazul se afla în faza de Cameră Preliminară.

Minuta Curţii Supreme

„I. Admite cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Tudose Liviu Mihail numai în ceea ce priveşte caracterul nelegal al probei constând în declaraţia dată de acesta în calitate de martor la data de 2.03.2016 şi folosită ca mijloc de probă în acuzarea sa şi caracterul nelegal al ordonanţei nr. 308/P/2015 din 21 martie 2016 prin care s-a dispus extinderea urmăririi penale şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Tudose Liviu Mihail pentru săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii prevăzută de art. 12 lit.b teza a II-a din Legea 78/2000 prin folosirea ca mijloc de probă a declaraţiei dată de acesta în calitate de martor şi în consecinţă: Exclude ca nelegală declaraţia dată de inculpatul Tudose Liviu Mihail în calitate de martor la data de 2.03.2016 şi folosită ca mijloc de probă în acuzarea sa. Desfiinţează ordonanţa nr. 308/P/2015 din 21 martie 2016 prin care s-a dispus extinderea urmăririi penale şi efectuare în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Tudose Liviu Mihail pentru săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii prevăzută de art. 12 lit.b teza a II-a din Legea 78/2000, urmare a nelegalei administrări în susţinerea acuzării aduse împotriva sa, a declaraţiei date de acesta la data de 2.03.2016 în calitate de martor. Dispune trimiterea cauzei în vederea înlăturării neregularităţilor constatate în termen de 5 zile de la data comunicării prezentei încheieri cu menţiunea de a se preciza dacă se menţine dispoziţia de trimitere în judecată şi pentru această infracţiune sau se solicită restituirea cauzei.

II. Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Ghiţă Sebastian Aurelian, Dosaru Viorel, Ispas Constantin.

III. Fixează termen de judecată la data de 5.10.2016, ora 10,30 Sala Secţiilor Unite. Constată că inculpaţii au fost asistaţi de apărători aleşi. Definitivă.

Acuzaţiile DNA

Deputatul Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată de DNA pentru dare de mită, şantaj şi spălare de bani, alături de fostul şef al Poliţiei Judeţene Prahova Viorel Dosaru, fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas şi de doi procurori şefi din Parchetul Curţii de Apel Ploieşti.
 Procurorii DNA Ploieşti i-au trimis în judecată pe deputatul Sebastian Ghiţă, pe procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, care au avut funcţii de conducere în Parchetul Curţii de Apel (PCA) Ploieşti, pe fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova Viorel Dosaru şi pe fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Prahova Constantin Ispas.

În acest dosar Sebastian Ghiţă, aflat sub control judiciar pe cauţiune, este acuzat de două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare a banilor, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Fostul procuror general al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose, aflat în arest preventiv, este acuzat de luare de mită şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Totodată, fostul şef al IPJ Prahova Viorel Dosaru, arestat şi el preventiv, a fost deferit justiţiei pentru luare de mită, trafic de influenţă, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi favorizarea făptuitorului, în timp ce fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas, de asemenea arestat preventiv, este acuzat de trafic de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Fostul procuror general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Aurelian Mihăilă, plasat sub control judiciar, a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi pentru cercetare abuzivă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Ploieşti, între luna iunie 2013 şi primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză în care se făceau cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe căi, printre beneficiarii acestor informaţii nedestinate publicităţii fiind şi deputatul Sebastian Ghiţă.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau să fie luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să facă urmărirea penală.

”Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpaţii Tudose Liviu Mihail, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi pe Dosaru Viorel, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, arată DNA.

În schimbul informaţiilor pe care le-a obţinut, Sebastian Ghiţă ar fi promis, pe de o parte, şefului Poliţiei Prahova de atunci, Viorel Dosaru, că îl va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, Ghiţă ar fi acordat procurorului Liviu  Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale, susţin anchetatorii.

Ghiţă este, de asemenea, suspectat că, în cursul lunii martie 2011, pentru a stopa difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei firme, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, l-a constrâns pe reprezentantul acelei societăţi comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii.

”Scopul încheierii contractului era ca SC Asesoft Internaţional SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500 000 euro, reprezentând valoarea contractului menţionat. Din acea sumă, SC Asesoft Internaţional SA a primit, în două tranşe, în perioada iunie – septembrie 2011, suma totală de 610. 202, 96 lei”, precizează DNA.

Procurorii arată şi că, în 22 iulie 2012, Sebastian Ghiţă, care avea permisul de conducere suspendat pentru perioada 22 martie 2012-18 august 2012, a condus un autoturism marca Mercedes, fiind prins în localitatea Bărcăneşti, judeţul Prahova. În aceste condiţii, deputatul i-a solicitat şefului IPJ Prahova de atunci să intervină pe lângă subalternii săi de la  Biroul DN1, ”astfel încât aceştia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenţii (depăşirea limitei legale de viteză pe raza localităţii) şi a unei infracţiuni la regimul circulaţiei (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiţă Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule), respectiv întocmirea dosarului penal, intervenţie care s-a şi realizat”.

Procurorii DNA Ploieşti susţin, de asemenea, că în vara anului 2013, fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas a pretins unui om de afaceri susţinere politică pentru ocuparea unor funcţii în MAI, prevalându-se de influenţa asupra unui procuror cu funcţie de conducere din cadrul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, pentru a-l determina pe acesta din urmă să îi ofere informaţii ce nu erau destinate publicităţii.

”Respectivul om de afaceri era vizat în dosarul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti şi se afla în relaţii foarte apropriate cu lideri politici locali şi centrali. În perioada septembrie 2013- octombrie 2013, informaţiile respective i-au fost furnizate lui Ispas Constantin de procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Mihăilă Aurelian Constantin. Intrând în posesia informaţiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, Ispas Constantin a folosit, în afara cadrului legal, datele obţinute, urmărind accederea în funcţii de conducere în cadrul MAI”, precizează anchetatorii anticorupţie.

Procurorii mai arată în documentele de la dosar că, în vara anului 2014, procuror general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, Aurelian Mihăilă, a permis unei persoane accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii dintr-un dosar penal diferit al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, în scopul de a-i fi înmânate unui jurnalist, pentru a le publica. Informaţiile respective constau într-un contract de vânzare cumpărare pentru achiziţia unui bun şi un înscris olograf în care era prezentată, în rezumat, situaţia de fapt din dosarul menţionat

”În vara anului 2014, Mihăilă Aurelian Constantin, în calitate de procuror, a ticluit probe nereale, constând în plângerea formulată în numele unei persoane împotriva unui alt procuror din aceeaşi unitate de parchet, sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de fals în declaraţii. Plângerea respectivă, nedatată şi nesemnată a fost ulterior înmânată unui ofiţer cu funcţie de conducere în BCCO Ploieşti, pentru a fi valorificată”, notează DNA.

În acest dosar procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multe bunuri mobile şi imobile deţinute de Sebastian Ghiţă, iar deputatul a plătit o cauţiune de aproximativ 13 milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul în care Ghiţă a fost inculpat alături de cei doi foşti şefi din IPJ şi DGA Prahova şi de cei doi procurori de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a pornit de la denunţuri făcute de Răzvan Alexe şi are legătură cu un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, instrumentat de PCA Ploieşti şi trimis în judecată .

Dosarul în care Ghiţă a fost trimis în judecată va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite