Universul conspiraţionist al judecătoarei care a mers până la a interzice masca de protecţie anti-COVID în sala de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masca de protecţie „are aspect de botniţă”, spune judecătoarea Carmen Elena Chirilă de la Tribunalul Neamţ. Imagine: Facebook/ Carmen Elena Chrilă (arhiva personală)
Masca de protecţie „are aspect de botniţă”, spune judecătoarea Carmen Elena Chirilă de la Tribunalul Neamţ. Imagine: Facebook/ Carmen Elena Chrilă (arhiva personală)

Magistratul Carmen Elena Chirilă de la Tribunalul Neamţ şi-a impus convingerile exprimate pe Facebook în sala de judecată şi a decis că purtarea măştii de protecţie în timpul şedinţelor pe care ea le prezidează reprezintă „o îngrădire a accesului la justiţie” şi „are aspect de botniţă”, iar cei care insistă să o poarte sunt liberi să ceară amânarea cauzei.

Pe Facebook, magistratul Carmen Elena Chirilă scrie că oamenii au „mintea poluată cu rahat mediatic” dacă acceptă să poarte măşti de protecţie.

Judecătoarea este o înfocată susţinătoare a teoriilor consipaţiei pe Facebook: se declară anti-mască, anti-5G, militează împotriva şcolii online şi e convinsă că pandemia de COVID-19 este „un genocid mondial organziat”. Judecătoarea Carmen Elena Chirilă este căsătorită cu Mihai Silviu Chirilă, un activist care crede în „chemtrails” – teoria potrivit căreia avioanele lasă pe cer dâre de otravă, nu gaze rezultate în urma arderii combustibilului. 

Magistratul Carmen Elena Chirilă face şi politică: „Numai nebunii au perspective luminoase, cum aveau torţionarii lui Lenin, (…) ideologii de gen actuali, useriştii!”. Prin statut, magistraţilor le este interzis să îşi manifeste astfel de convingeri, potrivit art. 9 alin 2 din Legea 303/2004.

judecatoare fb usr

Toate aceste opinii – fără fundament ştiinţific, dar protejate de dreptul la liberă exprimare – au fost aduse de magistratul Carmen Elena Chirilă în sala de judecată, la Tribunalul Neamţ, unde aceasta le-a spus justiţiabililor că, în cazul în care insistă în purtarea măştii în sala de şedinţă, au posibilitatea de a solicita amânarea cauzei la un termen ulterior.

Toate instanţele din ţară au implementat un set de reguli cu privire la combaterea răspândirii noului coronavirus, în conformitate cu Hotărârea nr. 734 a Consiliului Suprerior al Magistraturii din data de 12 mai:

„6. Pe întreaga perioadă în care se află în incinta instanţei, personalul acesteia, justiţiabilii (…) precum şi publicul sunt obligaţi să poarte echipamente de protecţie individuală”. De respectarea acestui articol se ocupă preşedintele completului de judecată, care poate dispune înlăturarea din sală a persoanelor care nu se conformează.

Judecătoarea Carmen Elena Chirilă de la Tribunalul Neamţ procedează exact invers: le impune justiţiabililor să nu poarte mască, iar dacă nu vor să renunţe la ea, le pune în vedere că pot cere amânarea. Motivul invocat de magistrat este acela că un justiţiabil cu mască nu poate fi identificat.

Ce a scris judecătoarea într-o hotărâre: „Masca are aspect de botniţă”

„Preşedintele completului pune în vedere tuturor participanţilor la judecată că, în eventualitatea în care există persoane care insistă în purtarea măştii în sala de şedinţă, acestea au posibilitatea de a solicita amânarea cauzei la un termen ulterior, după redactarea Deciziei Curţii Constituţionale, pentru a se asigura şi cealaltă componentă a liberului acces la justiţie, respectiv obligaţia judecătorului de a identifica pe destinatarii actului de judecată pentru a preveni orice eroare în acest sens”, a hotărât judecătoarea.

Magistratul Carmen Elena Chirilă crede că masca de protecţie pune în pericol sănătatea celor din sala de judecată, deoarece li se „înmulţesc infecţiile în cavitatea bucală”.

„Constat că obligaţia de purtare a măştii în sala de judecată reprezintă o îngrădire a accesului la justiţie prin imposibilitatea identificării părţilor şi martorilor de către membrii completului, prin comunicarea orală deficitară între complet-grefier-părţi, afectând demnitatea umană pentru persoanele care nu prezintă simptome ale infecţiilor contagioase şi care refuză această procedură de natură medicală acţionând pe riscul propriu, are aspect de botniţă şi prezintă şi risc asupra sănătăţii întrucât sunt studii ştiinţifice medicale care evidenţiază riscul major asupra sănătăţii persoanelor cărora li se obturează respiraţia normală cu înmulţirea infecţiilor din cavitatea bucală şi reducerea capacităţii plămânilor”, motivează judecătoarea în hotărâre.

Imagine indisponibilă

Magistratul, pasionat de teoriile conspiraţioniste

Judecătoarea Carmen Elena Chirilă are un cont pe Facebook unde distribuie postări pe teme conspiraţioniste. De exemplu, în data de 25 septembrie, judecătoarea a postat o fotografie în care apărea mesajul: „Vaccinul COVID trebuie testat pe politicieni. Dacă supravieţuiesc, vaccinul e bun. Dacă nu supravieţuiesc, România va fi mai bună!”. La această fotografie, judecătoarea completează: „Daaaa! Şi pe cei care se tem atât de tare de cei care nu poartă mască! Abia atunci... vor fi în perfectă siguranţă!”.

Recent, judecătoarea a redistribuit un mesaj al altui utilizator al reţelei: „Dacă te laşi manipulat de reclama şi porţi botniţă… normalitatea nu va reveni niciodată înapoi. Va veni dictatura!”. Carmen Elena Chirilă întăreşte mesajul: „Da!”. Chirilă a devenit celebră după ce a concurat singură de două ori pentru postul de preşedinte al Judecătoriei Bicaz, dar de ambele dăţi a obţinut calificativul „nerecomandabil” la testul psihologic. 

Imagine indisponibilă

Soţul judecătoarei, „covidiot”

Soţul judecătoarei, Mihai Silviu Chirilă (foto), a participat la protestul anti-mască din data de 20 septembrie, unde s-a manifestat faţă de măsurile de protecţie impuse se autorităţi. „Dragul meu soţ, luptă pentru copiii noştri!”, a scris cu mândrie judecătoarea pe Facebook. De altfel, soţul judecătoarei s-a implicat în mai multe acţiuni de protest asemănătoare: anti-5G, anti-mască, fundamentalism religios. Pe pagina lui de Facebook, soţul judecătoarei are aproape 1.000 de fotografii cu urmele lăsate pe cer de avioane. El spune că aceste urme sunt „chemtrails”, aderând astfel la teoria conspiraţiei potrivit căreia guvernele pulverizează în mod deliberat agenţi chimici sau biologici, cu scopul de a otrăvi populaţia. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite