Uniunea Ziariştilor, atac la adresa jurnaliştilor care s-au opus scutirii de impozit: „Îmbuibaţi, mercenari şi idioţi utili“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe redacţii importante dar şi organizaţii negurnamentale din presă s-au pronunţat categoric împotriva acestei legi
Mai multe redacţii importante dar şi organizaţii negurnamentale din presă s-au pronunţat categoric împotriva acestei legi

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) critică dur poziţia mai multor jurnalişti, printre care Liviu Avram, Cătălin Tolontan şi C.T. Popescu, care au cerut preşedintelui Iohannis să nu promulge legea ce oferă un statut special jurnaliştilor, prin scutirea de la impozitul pe venit. Aceştia sunt numiţi „mercenari” şi „îmbuibaţi”, şi că nu au dreptul să vorbească pentru toată presa.

„Ne surprinde această scrisoare prin faptul că vine din partea unor jurnalişti, parte din ei de notorietate publică, şi este direcţionată împotriva colegilor de breslă. Acceptăm, la rigoare, că cineva, cu un statut moral de foarte înaltă ţinută, poate să-şi sacrifice propriile interese pentru o cauză care le excede, dar nu credem că, în cazul de faţă, poate fi vorba de un asemenea statut moral. Dimpotrivă, e vorba de un statut... imoral. Căci, la nivelul standardului social pe care-l au petiţionarii, scutirea de taxe şi impozite la salariu poate să fie nesemnificativă, ceea ce nu se poate spune despre marea masă a colegilor lor. Şi tocmai în asta constă imoralitatea şi ipocrizia, căci ei îşi sacrifică, de fapt, propriii colegi. (...) În pledoaria lor pentru neacordarea de „privilegii financiare pentru jurnalişti", formularea este de-a dreptul cinică şi insultătoare. Căci, în afară de îmbuibaţii, mercenarii şi idioţii utili din presă, restul jurnaliştilor, imensa lor majoritate, trăiesc în condiţii aproape umilitoare. Nimeni n-a făcut, niciodată, nimic, pentru ei. Grija lor, a semnatarilor, este aceea ca nu cumva colegii lor din breaslă să beneficieze de vreun suport material care să le facă viaţa mai suportabilă”, mai arată comunicatul semnat de Doru Dinu Glăvan, preşedintele UZPR.

UZPR critică demersul celor 13 jurnalişti şi prin faptul că aceştia susţin că nu există o asociaţie care să le reprezinte interesele. „Unul din motivele demersului ar fi „lipsa unei organizaţii cu adevărat reprezentative a breslei". Cu alte cuvinte, semnatarii se erijează în reprezentanţi voluntari ai breslei deşi, în aceeaşi scrisoare, precizează că „nu avem nici pe departe pretenţia că reprezentăm toţi jurnaliştii din România". Ţinem să precizăm că „organizaţia reprezentativă" există şi se numeşte Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România. E singura uniune de creaţie şi utilitate publică a breslei jurnaliştilor români, are o vechime de 101 ani şi 3.500 de membri”, arată sursa citată.

13 jurnalişti au cerut preşedintelui să nu promulge legea privind facilităţile fiscale acordate jurnaliştilor

Printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, 13 ziarişti cunoscuţi i-au solicitat preşedintelui să nu promulge legea pentru scutirea de impozite a jurnaliştilor.

„În numele a ceea ce ne uneşte ca societate, vă rugăm să nu promulgaţi legea care scuteşte de plata impozitelor profesia noastră, lege votată recent de Camera Deputaţilor. Măsura este în primul rând nedreaptă. Fiecare cetăţean care munceşte trebuie să beneficieze de un regim fiscal egal, cu excepţia situaţiilor prevăzute de lege, de ex. persoanele cu handicap. Considerăm că nu există motive pentru ca „jurnaliştii” să fie încadraţi la excepţii. Dacă se face asta, aşa cum a votat Parlamentul, atunci e vorba de privilegii financiare pentru „jurnalişti”, categorie nedefinită în care se poate introduce, practic, oricine pentru a încasa nişte bani.

Nemaivorbind de faptul că problemele presei sunt mult mai mari, iar această măsură ar fi una care mai mult ar complica decât ar ajuta, ea este incorectă şi contraproductivă. Nu serveşte interesul public, nu întăreşte libertatea de exprimare ci, dimpotrivă, afectează profund încrederea dintre jurnalişti şi public, una dintre liniile de apărare a democraţiei”, se arată în scrisoarea semnată de cei 13 jurnalişti.

Jurnaliştii nu pot fi o castă favorizată

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), una dintre cele mai respectate organizaţii nonguvernamentale din presă, susţine că problema pe care această măsură vrea s-o adreseze, situaţia financiară a jurnaliştilor, este una reală, însă, ca soluţie, reprezintă calea greşită. „Considerăm că, în loc să facă bine, legea va decredibiliza profesia şi va situa jurnaliştii, în percepţia publică, în rândul categoriilor oportuniste. Situaţia precară a mass-media din România este cauzată de un cumul de factori, iar soluţiile reale se găsesc, de multe ori, în mâinile oamenilor politici: alocarea contractelor de publicitate din bani publici pe criterii profesionale; respectarea legii liberului acces la informaţiile publice şi oprirea blocadei informaţionale pe care autorităţile publice centrale şi locale o desfăşoară la adresa jurnaliştilor critici precum şi oprirea atacurilor la adresa jurnaliştilor”, se arată într-un comunicat al CJI.

„Problema fundamentală a acestei legi este aceea că meseria de jurnalist este conectată la interesul public. Nu poţi să faci o astfel de meserie şi să fii în acelaşi timp o castă favorizată. Este o poziţie din care îţi pierzi credibilitatea şi menirea de a fi vocea celui asuprit. Angajaţii din alte sectoare, IT, construcţii, nu fac o meserie în interes public în acest mod”, a explicat Ioana Avădanei, preşedinte al CJI.

Împotriva acestei legi s-au pronunţat mai multe redacţii de ştiri, nu doar „Adevărul”. Un apel similar l-au avut colegii de la G4media şi EuropaFM.

„Redacţia G4Media.ro şi Asociatia Group4 Media Freedom & Democracy au pledat constant, la fel ca alţi colegi din presă, împotriva împărţirii României pe caste, împotriva privilegiilor acordate în mod nejustificat unor categorii profesionale. Consecvenţi acestui principiu, G4Media.ro consideră că nici în cazul presei nu se justifică acordarea unui regim fiscal preferenţial. Prin urmare, considerăm că, prin scutirea de impozit propusă, chiar dacă situaţia presei este dificilă, promotorii legii nu vor decât să cumpere bunăvoinţa presei într-un an cu două şiruri de alegeri. G4Media.ro se declară şi împotriva pensiilor speciale pentru ziarişti, proiect de lege votat în urmă cu patru ani tot de majoritatea PSD, cu ajutorul PNL”, au scris cei de la G4media.

La această poziţie au aderat mult mai mulţi jurnalişti din presă. „Presa de peste tot din lume are nevoie şi primeşte ajutor, dar nu cred că asta este forma potrivită. Dacă, într-adevăr, politicienii vor să vină în sprijinul jurnaliştilor, atunci pot lua alte măsuri care să încurajeze independenţa presei. Să le impună instituţiilor statului să respecte legea, să răspundă la 544, să transparentizeze toate activităţile, să nu mai stea un jurnalist un an pentru a face un material doar pentru că toţi jegoşii şi toate pilele proaste din instituţiile României nu vor să dea date“, a declarat pentru „Adevărul”, Dragos Pătraru.

Reamintim că săptămâna trecută Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă iniţiată de deputatul PSD Valeriu Steriu, potrivit căreia angajaţii din mass-media urmează să fie scutiţi de impozit pe veniturile din salarii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite