UPDATE Uniunea Judecătorilor cere CSM amânarea audierii Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia DNA. Interviul a fost amânat la solicitarea ministrului Justiţiei

UPDATE Uniunea Judecătorilor cere CSM amânarea audierii Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia DNA. Interviul a fost amânat la solicitarea ministrului Justiţiei

Laura Codruţa Kovesi a fost propusă pentru un nou mandat de procuror şef al DNA FOTO Eduard Enea

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să amâne audiere Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, până când ministrului Justiţiei, Raluca Prună, clarifică criteriile avute în vedere în momentul propunerii lui Kovesi. De altfel, CSM  a anunţat că a amânat interviul la cererea ministrului Justiţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE CSM a amânat interviul pe care Laura Codruţa Kovesi ar fi trebuit să îl susţină joi, la solicitarea ministrului Justiţiei, Raluca Prună. 

Amânarea interviului vine după convocarea Consiliul extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), ca urmare a evenimentelor care au avut loc în Bruxelles marţi, 22 martie, discuţii la care va participa şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, neputând astfel să fie prezent la CSM.

UNJR a trimis miercuri CSM o scrisoare prin care a solicitat să amâne intervievarea Laurei Codruţa Kovesi pentru poziţia de procuror-şef al DNA „până în momentul în care Ministerul Justiţiei va face publice atât criteriile pe care le-a avut în vedere la înaintarea acestei propuneri către CSM, cât şi motivele pentru care această procedură nu a fost folosită pentru restul funcţiilor aflate într-o situaţie similară”, arată Agerpres.

„UNJR subliniază faptul că propunerea Ministrului Justiţiei privind reînvestirea doamnei Laura Codruţa Kovesi în această funcţie a fost făcută fără a se urma o procedură clară, deschisă şi predefinită, aşa cum a cerut nu doar sistemul judiciar, ci şi Comisia Europeană în ultimele rapoarte MCV”, se arată în scrisoarea adresată CSM.

De asemenea, în documentul citat se face referire şi la raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe anul 2015 în care se arată că „posturile de preşedinte al Curţii Supreme de Casaţie şi Justiţie, de procuror general şi de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt toate posturi care necesită proceduri clare, deschise şi predefinite”.

Mai mult, semnatarii scrisorii fac referire şi la o declaraţie a ministrului Justiţiei, Raluca Prună, care preciza pe 22 decembrie 2015 că va face o procedură transparentă în numirea procurorului-şef al DNA.

„Este neclar ce a făcut-o pe ministrul Justiţiei Raluca Prună să îşi încalce propriile afirmaţii şi recomandările Comisiei Europene, însă acest fapt a creat aparenţa unei înţelegeri politice, prin care rolul CSM în această procedură devine practic lipsit de relevanţă. Această aparenţă este întărită şi de faptul că ministrul Raluca Prună a afirmat că deja preşedintele Iohannis este de acord cu numirea, deşi doamna Laura Codruţa Kovesi încă nu a primit avizul CSM”, arată UNJR.

De asemenea, aceştia precizează că, în cazul procurorilor, la fel ca în cel al judecătorilor, nu este suficient să spui ca magistrat că eşti independent, acest lucru trebuie să se şi vadă.

„Exact această aparenţă de independenţă este pusă la îndoială în acest caz, când pentru o singură persoană din conducerea parchetelor, ministrul Justiţiei Raluca Prună a decis să facă excepţie de la practica anterioară şi recomandările Comisiei Europene, propunându-o pe doamna Laura Codruţa Kovesi pentru un nou mandat la conducerea DNA fără proceduri clare, deschise şi predefinite”, se arată în comunicat.

„Crearea de excepţii de la reguli şi proceduri, indiferent de persoana implicată, creează un precedent periculos şi vulnerabilizează, în cazul de faţă, atât DNA-ul, cât si persoana care va ocupa funcţia de conducere a sa”, mai arată UNJR.

Kovesi, propusă pentru un nou mandat de şef al DNA

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a transmis către CSM, pe 29 februarie, propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al DNA. 

Pe 25 februarie, Raluca Prună spunea că înţelege să îşi asume funcţia pe care o are şi să aplice dispoziţiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările