Unde poate fi recoltat sângele şi cine poate dona. Lista cu centrele de transfuzie din toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de persoane din ţară au donat sânge pentru a o oferi o mână de ajutor răniţilor accidentului din Muntenegru care sunt internaţi în spitalele din Bucureşti. Medicii din Capitală au ţinut să precizeze că donarea sângelui nu se face la spitalele în care sunt internate victimele, ci la centrele de transfuzii.

Orice persoană care are vârsta cuprinsă între 18 şi  62 de ani şi peste 50 de kilograme poate dona sânge. De asemenea, la această acţiune nu pot participa persoanele care au tensiune arterială peste 200 mmHg sau mai mică de 100 mmHg.

Donatorul nu trebuie să prezinte afecţiuni de genul boli de piele, sechele pulmonare sau operaţie de ulcer.

Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 70 zile.

Pentru a putea putea fi donator de sânge, fiecare persoană trebuie să ţină cont de câteva reguli elementare care sunt menite să nu pună viaţa în pericol nici a celui care ar urma să primească transfuzia, dar nici a donatorului. 

Donatorul trebuie să completeze, la început, un chestionar în care va trece informaţii despre sănătatea şi tratamentele pe care acesta le-a urma în ultima perioadă. După ce îşi va auzi numele strigat, persoana va primi un carnet de donator şi va fi îndrumat să facă anumite analize pentru a afla informaţii elementare despre acesta, precum grupa sanguină. La acest laborator i se va spune şi dacă va putea dona sânge sau nu.

Înainte de donare

Înainte de a dona sânge, trebuie să vă odihniţi bine şi să mâncaţi ceva uşor. Trebuie să consumaţi multe lichide care au rolul de a înlocui volumul de sânge pe care îl veţi dona. Este recomandat să mâncaţi alimente bogate în fier (carne roşie, peşte, ficat, fasole, cereale îmbogăţite cu fier, stafide sau prune) şi să evitaţi mâncărurile grase ca hamburgerii, cartofii prăjiţi sau îngheţată.

Trebuie evitate ceaiul, cafeaua sau alte băuturi ce conţin cofeină.

După donare

Imediat după donare, puteţi mânca un sandwich, dar şi să beţi un suc dacă simţiţi nevoia şi va trebui să vă rehidrataţi consumând lichide.

În cazul în care vă simţiţi ameţit, trebuie să vă întindeţi, preferabil cu picioarele mai sus, până când va trece senzaţia. În cazurile rare când mai au loc uşoare sângerări după îndepărtarea bandajului, apăsaţi locul respectiv şi ţineţi braţul ridicat timp de 3-5 minute.

Dacă apar sângerări sau vânătăi sub piele, aplicaţi comprese reci pe locul respectiv în primele 24 de ore.

Potrivit site-ului doneazasange.ro, „o priză obişnuită de sânge este de 450 de mililitri, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezervă circa 300-400 de mililitri de sânge (pe care îl foloseşte când se depun eforturi mari), precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat (cantitativ în 1—2 ore, iar calitativ în 14 zile), fără a fi necesar un tratament sau o alimentaţie specială, totul depinzând de modul în care organismul repartizează diversele cantităţi de sânge în raport de nevoi şi de promptitudinea cu care se face această permanentă adaptare”.

Grupele sanguine şi compatibilitatea acestora

Persoanele care au grupa sanguina AB pot primi sânge, fără niciun risc, de la toate celelalte grupe, motiv pentru care sunt denumiţi „primitori universali”. Ei nu pot însă dona sânge decât persoanelor care au aceeaşi grupă sanguină.

Sângele din grupa 0 (zero) poate fi transfuzat tuturor indivizilor, indiferent de grupă, deţinătorii acestei grupe fiind denumiţi şi „donatori universali”.

Grupa A donează grupelor A şi AB şi primeşte sânge de la grupa A sau de la 0.

Grupa B donează grupelor B şi AB şi primeşte numai de la grupele B şi 0.

Incompatibilitatea dintre sângele donatorului şi cel al primitorului duce la apariţia şocului transfuzional, manifestat clinic prin anxietate, vărsături, febră, frisoane, rărirea bătăilor inimii, dureri lombare, oprirea urinării şi, deseori, poate duce la moarte.

Pentru ce situaţii este nevoie de donatori de sânge

image

Unde se poate dona sânge

În Bucureşti se poate dona la următoarele centre:

1. Centrul de transfuzie sanguină Bucureşti

Str. C. Caracaş nr.2-8, sector 1 (zona Piaţa Victoriei)

Tel.: 0314251230, 0314251231, 0314251232, 0314251233

2.Punct de recoltare a sângelui din Spitalul de Urgenţă Floreasca

Tel.: 021-317.01.21 (centrala)

3. Punct de recoltare a sângelui din Spitalul Fundeni

Tel.: 021-318.04.00 (centrala)

image

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Pe cine poţi salva cu 450 ml de sânge

La prima donare poţi salva un singur om, dar dacă devii un donator fidel, cu aceeaşi cantitate de sânge salvezi trei vieţi, subliniază specialiştii cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, marcată astăzi cu sloganul „Oferă darul vieţii – donează sânge!“.

Cine şi în ce condiţii poate dona sânge. O singură donare poate salva trei vieţi

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se va desfăşura pe în acest an sub sloganul „Oferă darul vieţii – donează sânge!”, după cum a anunţat Federaţia Donatorilor Benevoli de Sânge (FDBS). Chiar dacă românii donează în mică măsură faţă de alţi europeni, specialiştii din Centrele de Transfuzii susţin că există, totuşi, un surplus de sânge comparativ cu anii precedenţi.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite