Un violator eliberat cu recursul compensatoriu a agresat o fetiţă în scara blocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul este cercetat în stare de libertate (Arhiva Adevărul)

Plătim în continuare consecinţele recursului compensatoriu. Un condamnat pentru viol, care a stat în penitenciar în ultimii 7 ani şi care a fost liberat condiţionat, în octombrie anul trecut, în baza Legii recursului compensatoriu, a recidivat atacând o copilă de 13 ani.

Numai curajul micuţei a făcut ca totul să nu se transforme într-o adevărată tragedie. Costel Manea, de 41 de ani, a ajuns din nou după gratii, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, a atacat fetiţa în scara unui bloc, din sectorul 2 al Capitalei. Copila, care venise să-şi viziteze bunica, a reuşit însă să fugă pe scări, salvându-se de la un viol.

Cazul a fost preluat de Secţia 9 Poliţie şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. Anchetatorii spun că pedofilul a încălcat şi pedeapsa complementară a interdicţiei de a se afla în Bucureşti pentru o perioada de 5 ani, primită în 2011, atunci când a fost condamnat pentru violarea unei femei, pe care a şi ameninţat-o cu un briceag. Anterior, bărbatul a mai fost condamnat la 3 ani şi 6 luni pentru furt.

Înainte de a fi pus în libertate în baza legii recursului compensatoriu, Costel Manea a făcut mai multe cereri de liberare condiţionată la Judecătoria Giurgiu, dar toate au fost respinse de instanţa.

Rată uriaşă de recidivă

„Acum plătim consecinţele recursului compensatoriu. Avem o rată de recidivă uriaşă, de aproape 70%. Nu suntem singurii din Europa cu o rată aşa mare, dar ceea ce ne diferenţiază de alţii este modul în care am ales să rezolvăm problema penitenciarelor“, a declarat Sorin Dumitraşcu , preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

„Având în vedere că rata cea mai mare de repetabilitate se regăseşte în zona infracţiunilor sexuale, ar trebui luate nişte măsuri. Ar trebui analizat dacă pedepsele pentru aceste fapte nu sunt cumva prea mici“, explică şi expertul criminolog Dan Antonescu. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite