Un tren de marfă a deraiat în judeţul Bistriţa-Năsăud. Pasagerii au fost transportaţi cu autobuzele către alt tren

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un marfar a deraiat în Bistriţa-Năsăud
Un marfar a deraiat în Bistriţa-Năsăud

Traficul feroviar între localităţile Telciu şi Fiad, din judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost blocat, miercuri seară, după ce trei vagoane ale unui tren de marfă, format din 37 de vagoane şi încărcat cu buşteni, s-au răsturnat, iar alte patru au sărit de pe şine, nicio persoană fiind rănită. Autorităţile susţin că întârzierea ar fi de cel mult o oră.

Pasagerii trenurilor care ar fi urmat să treacă, miercuri seară, prin zona Telciu-Fiad, din Bistriţa-Năsăud, unde traficul feroviar este blocat după ce mai multe vagoane ale unei garnituri de marfă au sărit de pe şine, sunt transportaţi cu autobuze către garniturile de tren aduse, iar întârzierea nu ar trebui să depăşească o oră.

Directorul Regionalei CFR Călători Cluj, Vasile Secară, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, că pasagerii mai multor trenuri de călători sunt preluaţi de autobuze şi transportaţi în alte garnituri sosite la faţa locului.

"Pasagerii din trenurile de călători care treceau prin zona Telciu-Fiad sunt transbordaţi cu autobuze şi apoi îşi continuă călătoria cu alte garnituri aduse în cele două staţii. Nu ar trebui să se înregistreze întârzieri mai mari de o oră", a spus Secară, fără a oferi alte detalii legate de numărul trenurilor de călători afectate.

Şeful Poliţiei Transporturi Feroviare Bistriţa-Năsăud, Ioan Murăşan, a declarat că, deşi iniţial se spusese că este vorba despre trei vagoane răsturnate şi patru sărite de pe şine, ulterior s-a constatat că numărul vagoanelor sărite de pe şine este, de fapt, de şase.

"Trenul are 37 de vagoane încărcate cu buşteni. Iniţial, ni s-a spus că trei vagoane s-au răsturnat şi patru au deraiat, dar la faţa locului am constatat că sunt, de fapt, şase vagoane care au deraiat. Sunt aici reprezentanţii CFR, care fac măsurători. Mi-au spus că sunt slabe şanse să fie deblocată linia în această seară. Va dura până se va reface infrastructura feroviară. Ce pot spune este că vor fi transbordaţi călătorii trenurilor care trec în mod normal prin zonă între Dealul Ştefăniţei şi Telciu. Sunt pregătite autobuze", a spus Ioan Murăşan.

Acesta a mai declarat că este vorba despre trenul Regio 4134 care circulă pe ruta Sighetu Marmaţiei - Beclean pe Someş - Bucureşti, de trenul Inter Regio 363 care circulă între Episcopia Bihorului şi Sighetu Marmaţiei şi de trenul Regio 4136 care circulă între Sighetu Marmaţiei - Salva - Timişoara.

Directorul Regionalei CFR Infrastructură Cluj, Dumitru Mateiaş, a declarat, la rândul său, că a fost declanşată o anchetă privind cauzele producerii deraierii.

"A început operaţiunea de ridicare a vagoanelor deraiate, care nu ştiu câr ar putea dura. Se face o anchetă pentru a investiga cauzele care au dus la producerea deraierii", a spus Mateiaş.

Primarul comunei Telciu, Sever Mureşan, a declarat corespondentului Mediafax că s-a deplasat de urgenţă la faţa locului şi că a constatat că accidentul s-a petrecut pe un viaduct.

Linie ferată degradată

"Din fericire, vagoanele s-au răsturnat spre interior, altfel se putea petrece o nenorocire fiindcă sunt case în apropiere. Din câte mi-am dat eu seama, situaţia e gravă fiindcă linia ferată e degradată. Le-am spus celor de la CFR că le stăm la dispoziţie dacă au nevoie de ajutor, dar nu au făcut altceva decât să ne ia numerele de telefon şi au spus că ne sună dacă e nevoie. Sunt acolo lucrători de la CFR, de la Poliţia TF, de la Poliţia Judeţeană", a declarat primarul.

Incidentul s-a produs, miercuri seară, între localităţile Telciu şi Fiad, din judeţul Bistriţa-Năsăud, traficul feroviar fiind blocat.

Şeful Poliţiei Transporturi Feroviare Bistriţa-Năsăud, Ioan Murăşan, declara că este vorba despre trenul 43622, care circula pe ruta Sighetu Marmaţiei - Dej.

"Garnitura cu 37 de vagoane încărcate cu buşteni a deraiat între localităţile Fiad şi Telciu. Trei vagoane s-au răsturnat şi patru au sărit de pe şine. Nu sunt răniţi", declara el.

Primarul comunei Telciu, Sever Mureşan, declara că la locul accidentului se află angajaţi ai CFR, ai Poliţiei Transporturi Feroviare şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

"Din câte am înţeles de la ei, linia e grav afectată. De altfel, în zona aceasta s-a circulat cu viteză redusă tocmai din cauza stării deplorabile a liniei ferate. Acum, probabil că va fi nevoie de câteva zile să fie refăcută infrastructura feroviară", spunea el.

Potrivit sursei citate, este nevoie de utilaje care să repună vagoanele pe şine şi să încarce buştenii care s-au împrăştiat în urma răsturnării celor trei vagoane.

Calea ferată pe care s-a produs accidentul şi care face legătura între Telciu şi Vişeu de Jos (Maramureş) a fost construită între anii 1948 şi 1949.

A fost necesară construirea a mai multor viaducte şi a cinci tuneluri, dintre care tunelul de sub Pasul Şetref între Munţii Ţibleş şi Munţii Rodnei era cel mai lung cu cei 2.388 metri ai săi. Ceremonia de deschidere a avut loc pe 28 decembrie 1949 în localitatea Dealul Ştefăniţei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite