Un tânăr care a făcut un transplant de plămân a murit fiindcă a refuzat să ia pastilele care îl ţineau în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de 35 de ani din Capitală a decedat la nici un an după ce a beneficiat de un transplant pulmonar. Tânărul a murit fiindcă a refuzat tratamentul şi medicaţia după operaţie, care erau obligatorii în cazul său.

Bărbatul de 35 de ani era unul dintre cei şase români care au beneficiat de transplant pulmonar în România, în 2018. Acesta primise un plămân de la un donator de 21 de ani din Baia Mare, informează digi24.ro. 

„Bărbatul care în octombrie 2018 a beneficiat de al treilea transplant pulmonar, realizat de medicii de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din Bucureşti, a decedat. Decesul a intervenit din cauza refuzului pacientului de a urma tratamentul şi medicaţia, indispensabile în cazul său, în ciuda insistenţelor medicilor. Bărbatul şi-a asumat prin semnătură refuzul de a lua medicaţia prescrisă şi de a urma tratamentul pe care l-au recomandat medicii”, se specifică în foaia de observaţie a pacientului.

Intervenţia chirurgicală la care a fost supus bărbatul a fost extrem de dificilă, în condiţiile în care suferea de mucoviscidoză (infecţie care nu poate fi niciodată asanată total).

Refuzul constant al pacientului de a colabora cu personalul medical de la Spitalul Sf. Maria, de a se interna în terapie intensivă, atunci când acest lucru se impunea şi de a urma tratamentul şi medicaţia, au dus la deces. 

„După evoluţia bună operatorie şi post-operatorie, pacientul a devenit non compliant, în repetate rânduri, personalul medical din spital comunicându-i că în lipsa tratamentului, organismul nu va mai putea susţine grefa. Bărbatul nu a ţinut cont de indicaţiile specialiştilor, evoluţia s-a complicat pe ambele componente ale unui transplant pulmonar, fapt care a dus la deces.

Ceilalţi pacienţi care au suferit transplant de plămâni la Spitalul Clinic Sf. Maria sunt într-o stare foarte bună, sunt complicaţii, se prezintă la controale şi îşi tratează infecţiile apărute (răceli, sinuzite etc)Menţionăm că Spitalul Clinic Sf. Maria se înscrie ca rată de supravieţuire a pacienţilor beneficiari de plămâni, peste media europeană. Rata internaţională în acest caz este de 50% la 5 ani”, a transmis ASSM. 

Potrivit registrului naţional de transplant mii de oameni aşteaptă să fie donate organe. Cei mai mulţi aşteaptă rinichi. Pentru că sunt puţini donatori, iar starea lor de sănătate se agravează de la o zi la alta mor.În România, lupta pentru viaţă a celor care au nevoie de un transplant de plămâni e dramatică, pentru că astfel de operaţii se fac de puţin timp în ţara noastră.

În prezent, 6 români sunt în aşteptarea unui transplant pulmonar
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite