Românul „stăpân de sclavi“ în Irlanda, amendat de instanţă. Indignare publică faţă de pedeapsa mică pe care a primit-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionaş a aranjat ca muncitorii să vină din România în Irlanda de Nord pentru a culege mere pentru un fermier local
Ionaş a aranjat ca muncitorii să vină din România în Irlanda de Nord pentru a culege mere pentru un fermier local

Un „stăpân de sclavi“ modern, din România, care ţinea muncitorii români în condiţii inumane în Irlanda de Nord, în timp ce funcţiona ilegal, a scăpat doar cu o amendă de 500 de lire sterline.

Gheorghe Ionaş, 35 de ani, îşi ţinea compatrioţii într-o clădire neîncălzită. Se pare că el îi forţa pe cei angajaţi să culeagă mere să caute alimente expirate în gunoaiele supermarketurilor, chiar dacă le deducea 40 de lire sterline pe săptămână din salariu pentru hrană, transport şi locuinţă, potrivit „The Guardian“.

Ionaş a aranjat ca muncitorii să vină din România în Irlanda de Nord şi chiar a plătit pentru drumul unora dintre ei. Îi plătea mai puţin ca salariul minim din Irlanda pentru a culege mere pentru un fermier local care deţine câteva livezi. Unul dintre muncitorii aduşi de Ionaş a declarat că era plătit cu doar 100 de lire sterline (127 de euro) pentru o săptămână plină de muncă. 

Gheorghe Ionaş a pledat vinovat în faţa curţii, ca operând ilegal, o acuzaţie care i-ar fi putut aduce o pedeapsă maximă de zece ani închisoare. „Sunt consternat de blândeţea pedepsei. Voi scrie procurorului pentru a vedea dacă este posibil un apel şi pentru a-mi exprima disperarea că sclavia – pentru că asta a fost – nu este recunoscută de curtea unde a apărut acuzatul“, a declarat pentru „The Guardian“ directorul pentru Autoritatea de Licenţiere a Muncii în Agricultură, Paul Broadbent.

Cazul a fost descoperit atunci când trei bărbaţi, unul dintre ei angajat de Ionaş, s-au prezentat la secţia de poliţie din Lurgan, districtul Armagh, cerând ajutor. Atunci când ofiţerii au vizitat vila cu terasă a lui Ionaş, au descoperit trei români dormind într-o anexă, fără a avea acces la toaletă şi fără încălzire. Imigranţii au fost clasificaţi drept victime potenţiale ale traficului de persoane pentru că exploatarea lor a fost considerată extremă de către inspectori.

Li s-a acordat acces la serviciile potrivite prin Mecanismul Naţional de Susţinere pentru victimele traficului de persoane. De atunci, românii s-au întors acasă.

Clădirea a fost declarată improprie pentru locuit de către Consiliul Craigavon. Ofiţerilor li s-a spus că în ea locuiau şi câte cinci oameni odată.

Dr. Aidan McQuade, directorul Fundaţiei Internaţionale Anti-sclavie a spus că este „stupefiat“ de sentinţă. „Faptul că tribunalul a considerat această exploatare extremă a unor oameni vulnerabili ca valorând doar 500 de lire sterline transmite un mesaj altora cu intenţii criminale că nu au de ce să se îngrijoreze. Este o condamnare ruşinoasă pentru sistemul judiciar al Irlandei de Nord“, este de părere McQuade.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite