Un sistem informatic îi aduce pe inculpaţi faţă în faţă cu judecătorul. Cum se desfăşoară audierile din instanţe în vremea coronavirusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul de videoconferinţă care asigură audierile în toate instanţele Imagine: jud. Cristi Danileţ / Facebook
Sistemul de videoconferinţă care asigură audierile în toate instanţele Imagine: jud. Cristi Danileţ / Facebook

Persoanele aflate în arest preventiv sunt audiate prin videoconferinţă, iar în instanţe sunt prezenţi cel puţin un judecător, un procuror, un grefier şi un avocat. Deşi instanţele şi-au suspendat în mare măsură activitatea, dosarele considerate urgenţe se judecă în continuare.


Judecătorul Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj a dat publicităţii pe Facebook o fotografie în care arată cum se desfăşoară o şedinţă de judecată prin sistemul de videoconferinţă, prezent în fiecare instanţă din ţară.

„Judecăm urgenţele, astfel că un judecător, un procuror, un avocat, un grefier sunt la Tribunal. Acuş pronunţ soluţia, grefiera o va comunica la penitenciar, ea va face practicaua hotărârii (adică partea introductiva unde descrie ce s-a întâmplat azi), apoi plec acasă şi motivez acolo sentinţa. Cel nemulţumit (procurorul sau inculpatul) o vor putea contesta în 10 zile începând de astăzi. Dar să sperăm ca voi da o soluţie bună şi nu o va contesta nimeni. În caz contrar, Curtea de Apel este şi ea la datorie. Aşa că voi #statiacasa, căci noi veghem să fiţi în siguranţă. Respectaţi regulile şi vegheaţi ca şi ceilalţi să o facă, şi vom rămâne cu toţii şi sănătoşi, şi în libertate. Toate bune!”, a scris Cristi Danileţ.

În civil de judecă dosarele având ca obiect ordin de protecţie, tutelă/curatelă, internarea medicală nevoluntară sau ordonanţa preşedinţială, iar în penal se discută contestaţii la executare, cereri având ca obiect schimbări în executarea unor hotărâri, cereri având ca obiect înlăturarea sau modificarea pedepsei, precum şi toate cauzele cu măsuri preventive.

CSM: Lista cauzelor care se judecă în continuare 

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat publicităţii marţi lista cauzelor în materie civilă şi penală care se judecă pe rolul instanţelor în perioada stării de urgenţă.  Cererile şoferilor cu permisul suspendat care solicită prelungirea dreptului de a circula pe drumurile publice nu sunt judecate pe timpul stării de urgenţă, informează comunicatul CSM.

În schimb, cauzele privind executarea silită se judecă în continuare, precum şi „orice alte cereri care vizează situaţii excepţionale”, ceea ce înseamnă că judecătorul este cel care va aprecia asupra dacă va judeca sau nu anumite dosare.

Potrivit măsurilor din Decretul de instaurare a stării de urgenţă semnat de preşedintele Klaus Iohannis, doar cauzele de urgenţă deosebită se vor judeca în instanţe, prin videoconferinţă acolo unde este posibil, iar celelalte procese penale şi civile se suspendă. Prescripţia răspunderi penale se va suspenda, precum şi termenele de decădere şi prescripţiile din civil. Restul cauzelor, atât în materie penală, cât şi în materie civilă, sunt amânate.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite