Un român din Statele Unite, condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudă fiscală de 1,6 milioane dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românul era liderul unei reţele de conspiratori FOTO Adevărul
Românul era liderul unei reţele de conspiratori FOTO Adevărul

Un român care trăieşte în nordul Statelor Unite a fost condamnat la peste şapte ani de închisoare, după ce s-a dovedit a fi liderul unei grupări care a primit aproximativ 1,6 milioane de dolari din returnări de taxe frauduloase.

Ovidiu Isac, în vârstă de 31 de ani, de origine română şi care trăieşte în Skokie, a condus o reţea de 23 de conspiratori în zona Chicago care s-au folosit de conturile lor bancare pentru a primi rambursări false şi a redirecţiona banii în România după ce îşi luau partea, potrivit unui comunicat al biroului procurorului federal citat de Agerpres.

Un total de cel puţin 470 de rambursări false, pretinzând 4.000 - 7.000 de dolari, au fost efectuate în numele unor cetăţeni români care au vizitat anterior Statele Unite în cadrul schimburilor de vize de student, dar care nu mai erau în ţară, au declarat procurorii.

Isac a fost condamnat vineri la 85 de luni de închisoare şi la o plată de 1,64 milioane de dolari de către judecătorul districtual Charles Norgle, care a ordonat de asemenea ca el să fie deportat după executarea pedepsei, potrivit procurorilor. Isac a pledat vinovat în ianuarie.

Rambursările ilegale au provocat o pierdere de peste 1,6 milioane de dolari Trezoreriei SUA în anii fiscali 2007-09, potrivit procurorilor. Acestea erau depuse în numele unor persoane reale care nu ştiau că identităţile lor erau folosite întrucât nu mai trăiau în Statele Unite.

Cel puţin 200 de conturi bancare în numele a peste 75 de persoane au fost folosite pentru a primi banii, dintre care o parte era păstrată, iar restul de bani deturnaţi în România, au declarat procurorii. Într-un caz, Isac şi conspiratorii au atacat fizic persoane asociate cu un suspect ce a refuzat să-i plătească partea lui Isac.

Returnările includ nume şi numere de securitate socială ale unor persoane ce au călătorit în Statele Unite cu vize temporare de student şi au depus declaraţii de rambursare a taxelor, dar care nu mai trăiesc acolo şi era puţin probabil să le depună din nou.

Isac a fost arestat în aprilie 2010 cu alţi 23 de inculpaţi, dintre care 19 au fost condamnaţi, în timp ce cinci încă sunt căutaţi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite