Un român din Norvegia a convins medici din două ţări să preia pacienţi arşi, dar s-a lovit de haosul din spitalele româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un român stabilit în Norvegia a reuşit să convingă medici din Bergen şi Helsinki să preia victime ale incendiului din Colectiv. După ce s-a plimbat timp de două zile prin spitalele din Capitală, împreună cu echipa de medici norvegieni şi finlandezi, Pavel Popescu vorbeşte despre haosul şi birocraţia de care s-a lovit în eforturile sale umanitare.

Tânărul povesteşte că în ciuda telefonului dat la o oră târzie, medicii din Bergen au fost săritori şi s-au oferit să-şi asume costurile de tratament pentru câţiva dintre pacienţii arşi, pentru selecţia cărora s-au deplasat personal în Românuia.

„Am aterizat de 2 minute, avem un plan concret cu echipa norvegiană, finlandeză şi engleză, avem conform datelor 35-40 potenţiale paturi libere în ţările care ne ajută! (...) Am sunat (pentru că nimeni din ambasada sau din ţară nu făcea nimic) şi i-am implorat de-a dreptul să ne ajute de urgenţă în situaţia arşilor. Unul dintre inimoşii doctori, din boardul spitalului, Stian Almeland mi-a garantat că dimineaţa la prima oră, consiliul spitalului se va întruni să ia o decizie în privinţa ajutorului urgent pe care ni-l pot oferi şi ne vor contacta. (...) Miniştrii noştri sunt pe altă lume. Este evident că aveam nevoie urgentă de ajutor, dar ceva e în neregulă. Vreau totuşi să spun că am apreciat promptitudinea Secretarului de stat Dorel Sandesc, care a intrat imediat în contact cu cei care îmi promiseseră ca vor face tot posibilul să ne ajute şi într-un timp excelent zic eu s-a concretizat un AJUTOR NEAŞTEPTAT!” a scris vineri pe Facebook Pavel Popescu, un tânăr care povesteşte că a fost mobilizat să încerce să obţină ajutor de la norvegieni de către fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, pe care îl cunoştea din timpul studenţiei, de la Timişoara.

El a anunţat că medicii cu care vine în ţară pentru selecţia pacienţilor sunt Ragnvald Ljones Brekke, Stian Kreken Almeland, Gunhild Holmaas de la Bergen University Hospital, Norvegia şi Jussi Valtonen de la Helsinki University Hospital, Finlanda.

„Vom vedea toate detaliile, dar ideea este să ne ajute, să suporte dânşii costurile îngrijirilor medicale, noi asigurând transportul cu navele militare medicale. Sigur că vom discuta în detaliu pentru că, după cum se ştie, costurile sigur că sunt mari, dar sunt şi impredictibile. Noi suntem deschişi la orice poate să ajute pacienţii în sensul în care la nevoie vom putea acoperi costurile din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sau al ministerului”, a confirmat pentru Hotnews, secretarul de stat Dorel Sandesc.

El a mai precizat că şi un spital din Bourdeaux şi-a anunţat intenţia de a prelua patru pacienţi şi de a suporta cheltuielile tratării lor în Franţa.

“În acelaşi sens, am vorbit cu un domn din Franţa. La fel, s-a implicat şi m-a pus rapid în contact cu directorul unui spital din Bordeaux. Am avut deja trei discuţii telefonice şi cu centrul din Bordeaux astăzi, unde cu mare bucurie am descoperit că unul din medicii de acolo este român, domnul doctor Isac, sper că nu greşesc numele. În orice caz, spitalul din Bordeaux a anunţat intenţia de a prelua patru pacienţi arşi şi de a găsi resurse financiare pentru acoperirea cheltuielilor”, a adăugat pentru Hotnews, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Haos şi birocraţie în ţară

Doar că socoteala din Norvegia nu s-a potrivit prea bine cu realitatea din spitalele din Capitală. Pavel Popescu a povestit despre lipsa de organizare a autorităţilor româneşti, care n-au puse la punct nici măcar listele cu răniţii, astfel încât pacienţi gata de transport pierd timp preţios în lipsa unor aprobări din partea autorităţilor române.

„Este un HAOS total în organizarea noastră din tară! Suntem nedormiţi de 24 de ore, nemâncaţi şi ne-am plimbat prin unele spitale degeaba! De ce? Nu mă întrebaţi! Doctorii îi întreabă pe şefii de spital de unde să acţionăm? Cine are planul listele perfect updatate, cine are informaţia? Se pare ca toţi o au diferit! Rugaţi-vă pentru noi şi pentru cei care mai au şanse să scape! ‬

Britanicii pot lua mâine 12 pacienţi, norvegienii doi, finlandezii doi. Treaba noastră acum este să identificăm cât mai mulţi posibili pacienţi transferabili. Suntem echipă mixtă de norvegieni şi finlandezi care face evaluarile în majoritatea spitalelor acum. Stabilim listele cu nume după o analiză, credeţi-mă, extenuantă, dar apoi totul ţine de cât de repede se vor mişca autorităţile noastre (Ministerul de Externe are un rol VITAL acum). Oameni buni, totul ţine de ei, sunt pacienţi gata de transport, dar fără aprobările necesare”, sunt detaliile cu care tânărul a revenit sâmbătă.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite