UPDATE Cioloş şi Pîslaru se află în Italia, la românii afectaţi de cutremur. 50 de familii vor beneficia de ajutoare de urgenţă de la statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Pâslaru FOTO Adevărul, Eduard Enea
Dragoş Pâslaru FOTO Adevărul, Eduard Enea

Premierul Dacian Cioloş şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, se află în Italia, pentru a se întâlni cu cetăţenii români afectaţi de cutremur. Un român este în continuare de negăsit în Italia, în urma seismului. Luni, Guvernul a decis să aloce ajutoare de urgenţă victimelor cutremurului, suma totală fiind de câteva sute de mii de euro.

UPDATE Premierul Dacian Cioloş şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, se află în Italia, pentru a se întâlni cu românii afectaţi de cutremur. Prim-ministrul şi ministrul Muncii se întâlnesc cu cei patru cetăţeni răniţi şi cu familiile de români din tabăra de sinistraţi din zona Amatrice, anunţă news.ro.

Aproximativ 50 de familii afectate de cutremurul din Italia urmează să beneficieze de ajutoare de urgenţă de la statul român, potrivit datelor primite de Ministerul Muncii până luni seară. În cazul copiilor rămaşi orfani, ajutorul de 6.000 de euro anunţat de Guvern va fi împărţit în două tranşe egale, una către persoana sau familia pentru care s-a dispus măsura de protecţie specială a copilului şi una direct către copil, dar care va putea fi accesată doar când acesta împlineşte 18 ani. Bilanţul seismului indica, luni la ora 20.00, 11 cetăţeni români decedaţi, şase răniţi şi aproximativ 30 de persoane aflate în taberele de îngrijire a sinistraţilor.

Sunt vizate familiile celor care şi-au pierdut viaţa în seism, dar şi copiii acestora, răniţii, persoanele ale căror locuinţe au fost distruse sau cele care nu au avut o locuinţă proprie şi nici nu mai au unde să locuiască după cutremur, dar şi românii care doresc să se întoarcă în România.

Referitor la ajutoare, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat că instituţia pe care o conduce nu are momentan o sumă concretă care va fi alocată românilor care au avut de suferit în urma cutremurului din Italia, însă a precizat că discută de „câteva sute de mii de euro disponibile pentru această intervenţie”, a explicat ministrul Muncii într-o intervenţie la un post de televiziune.

„Intenţia noastră este de a avea o procedură specială, vom fi cât se poate de puţin birocratici. Vor fi trataţi corespunzător toţi cei care au nevoie. Nu există o sumă concretă care se poate vehicula acum, noi ne-am luat o marjă în care am calculat ajutoarele”, a subliniat Pâslaru.

Câţi bani primesc copiii rămaşi orfani

Copii români au rămas orfani în urma cutremurului din Italia, a anunţat, luni, premierul Dacian Cioloş, la începutul şedinţei de Guvern în care vor fi luate măsurile de sprijin a românilor afectaţi de seism. Premierul a precizat, în debutul şedinţei de Guvern, că va fi adoptată o Hotărâre de Guvern prin care se vor acorda ajutoare de urgenţă pentru rudele românilor decedaţi la cutremur, precum şi pentru rudele care se deplasează din România în Italia. „Un ajutor specific se va acorda pentru copiii care au rămas orfani”, a adăugat Cioloş, menţionând că este vorba despre sprijin financiar.

El a spus că vor primi sprijin financiar şi familiile care au avut în Italia locuinţe în proprietate şi care au fost distruse în proporţie mai mare de 50%. Guvernul va adopta măsuri de sprijin şi pentru românii care au fost afectaţi de cutremurul din Italia şi care doresc să revină în ţară.

Guvernul a decis, luni, acordarea unor ajutoare financiare în sumă de 6.000 de euro pentru copiii rămaşi orfani în urma cutremurului din Italia, în sumă de 1.000 de euro pentru fiecare persoană decedată în seism, 10.000 de euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuinţe au fost distruse în proporţie de peste 50% şi îşi menţin reşedinţa în Italia şi 3.000 de euro pentru cei care nu au locuinţă proprie, dar nu mai au unde să stea după cataclism.

FADERE cere o mai mare implicare a Guvernului

Tot luni, FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa) a cerut, prin intermediul unui comunicat de presă, o mai mare implicare a Guvernului României în ajutorarea familiilor de români afectate de cutremurul din Italia.

„Credem că ajutorul guvernamental ar trebui să fie mai susţinut. Foarte multe dintre aceste familii şi-au pierdut casele şi toate bunurile din casă”, susţine Daniel Ţecu, preşedintele asociaţiei. Acesta susţine că deşi un singur român se mai află pe lista oficială a dispăruţilor, românii din zonă afirmă că sunt mai multe persoane dispărute în zonă.

„Potrivit ultimelor informaţii, precizăm că în prezent  Ministerul Afacerilor Externe are în atenţie un singur caz pe lista persoanelor de cetăţenie română declarate dispărute în urma seismului din Italia. Toate celelalte 3 persoane de cetăţenie română care figurau anterior ca fiind dispărute au fost identificate şi sunt în viaţă”, a precizat, luni dimineaţă, Ministerul Afacerilor Externe.

În urma finalizării tuturor procedurilor, cele două transporturi funerare cu trupurile a şapte cetăţeni români decedaţi în urma seismului au pornit în cursul acestei zile către România, urmând să ajungă în ţară marţi dimineaţă. Costurile de repatriere a trupurilor neînsufleţite au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de urgenţă aflat la dispoziţia ministerului.

MAE a luat legătura cu reprezentanţii Poliţiei de Frontieră română, în vederea facilitării intrării în ţară a transporturilor funerare, notează sursa citată.

Măsurile de sprijin acordate victimelor cutremurului, discutate în Guvern

Premierul Dacian Cioloş a convocat o şedinţă extraordinară de Guvern care a avut pe agendă şi o analiză a măsurilor de sprijin pentru românii răniţi şi afectaţi de cutremurul devastator din Italia, precum şi pentru familiile acestora. Şeful Executivului este în legătură permanentă cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Misiunea diplomatică a României la Roma, care îi prezintă informări periodice despre situaţia din Italia, anunţă Guvernul.

„Veşti triste primim în continuare din Italia, atât cu privire la conaţionali ai noştri, cât şi la cetăţeni italieni. După teribilul seism, am aflat cu profund regret că 11 români şi-au pierdut viaţa şi mai mulţi sunt răniţi sau daţi dispăruţi. Sunt alături de familiile celor care au pierdut pe cineva drag şi le transmit întreaga mea solidaritate şi compasiune. Mă gândesc, de asemenea, la cei răniţi şi la cei care au de suferit din cauza puternicului cutremur. Le doresc sănătate şi puterea să depăşească această încercare. Îi asigur că guvernul le va fi alături pentru a-i ajuta să treacă peste această tragedie”, a spus, duminică, Dacian Cioloş.

Guvernul menţionează că, la solicitarea premierului, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, se află de duminică în centrul Italiei, pentru evaluarea situaţiei la faţa locului, urmând să prezinte Guvernului o informare în acest sens. Totodată, Guvernul are în vedere organizarea unor echipe de sprijin psihologic pentru familiile victimelor decedate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite