Un român judecat în Statele Unite pentru că ar fi încercat să vândă arme gherilelor columbiene susţine că a ajutat CIA: „Tot ce am făcut, am făcut pentru Guvern”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virgil Flaviu Georgescu şi Cristian Vintilă, judecaţi în Statele Unite ale Americii (SUA) pentru că ar fi încercat să vândă lansatoare de rachete şi puşti AK-47 teroriştilor columbieni, au fost audiaţi luni de instaţa din New York. Cu această ocazie, unul dintre aceştia a declarat că tot ce a a făcut, a făcut pentru a ajuta Guvernul american.

Georgescu, un fost angajat guvernamental român, Cristian Vintilă şi un fost parlamentar italian, Massimo Ronagnoli, au fost arestaţi în 2014 şi sunt acuzaţi pentru că au încercat să vândă arme în valoare de 17 milioane de dolari gherilei columbiene FARC.

Audiat luni de magistraţii din New York, Georgescu a declarat că a acţionat în numele CIA, afirmaţie contrazisă însă de procurorul federal însărcinat cu dosarul, Ilan Graff, arată news.ro, citând CNN.

„Să discutăm despre această investigaţie solitară în care te-ai implicat”, a spus Graff în instanţă. Acesta a evocat transcriptul unei conversaţii vagi între român şi un operator CIA de la o linie telefonică. „Poţi să îmi arăţi unde (…) îţi spune să faci rost de un furnizor de arme din Rusia?”, a întrebat magistratul.

„Tot ce am făcut, am făcut pentru Guvernul Statelor Unite şi pentru oamenii din această ţară”, a răspuns Georgescu.

Unul dintre juraţii care au fost respinşi în timpul audierilor a declarat pentru CNN că acest caz i se pare incredibil. El se întreabă dacă Georgescu a greşit prin implicarea într-o astfel de misiune fără să îi ceară nimeni sau dacă foloseşte discuţiile telefonice cu CIA drept un alibi pentru afacere.

Cei doi români şi politicianul italian, prinşi în 2014 în Muntenegru

Virgil Flaviu Georgescu, Cristian Vintilă şi Massimo Ronagnoli au fost prinşi în decembrie 2014 în Muntenegru.

Procurorii susţin că cei trei s-au oferit anul trecut să vândă arme, inclusiv mitraliere şi lansatoare de rachete, unor informatori care au pretins că sunt asociaţi cu Forţele armate Revoluţionare din Columbia. Actul de acuzare afirmă că informatorii le-au spus celor trei bărbaţi că vor folosi armele împotriva forţelor americane care ajută Guvernul columbian.

Georgescu, Vintilă şi Ronagnoli au fost arestaţi în decembrie în Podgoriţa, Muntenegru, de autorităţile locale, în timp ce se pregăteau să finalizeze tranzacţia. Potrivit actului de acuzare de la Tribunalul federal din Manhattan, începând din mai 2014, Vintilă este traficant de arme stabilit în România, Romagnoli este un traficant de arme stabilit în Europa, care poate furniza Certificate de utilizator (EUC) pentru armament militar, iar Georgescu este broker de arme stabilit în România.

„Potrivit acuzaţiilor, aceşti trei bărbaţi erau deja şi voiau să fie nişte vânzători de moarte, care să vândă arme sofisticate unor organizaţii teroriste", a declarat procurorul american Preet Bharara într-o declaraţie.

În perioada mai-octombrie 2014, cei trei au conspirat în vederea vânzării unui arsenal de arme, inclusiv arme automate şi tunuri antiaeriene, ştiind că armele urmau să ajungă la FARC, care urma să le folosească împotriva Statelor Unite. În cursul unor întrevederi şi discuţii telefonice înregistrate, cei trei au convenit să vândă armele unui număr de trei surse care lucrează cu Agenţia americană antidrog (DEA) şi care au precizat că le achiziţionează pentru FARC.

Vintilă, Romagnoli şi Georgescu ar fi convenit să le furnizeze armele surselor ştiind că acestea vor fi folosite pentru a ucide cetăţeni americani şi, în particular, pentru a doborî elicoptere şi avioane americane. Romagnoli s-a angajat de asemenea să furnizeze Certificate de utilizator (EUC), pentru a face tranzacţia să pară legitimă.

În timpul întrevederilor înregistrate, cei trei au prezentat surselor cataloage cu armament militar şi au discutat despre modalitatea de plată şi livrare a armelor. Vintilă le-a prezentat surselor un catalog care includea pistoale şi arme automate, iar Romagnoli a prezentat un catalog cu arme automate şi lansatoare de rachete, precum şi o mostră de Certificat de utilizator.

Cei trei suspecţi sunt vizaţi de două acuzaţii de terorism, respectiv conspiraţie în vederea uciderii unor ofiţeri sau angajaţi ai SUA (pentru care pedeapsa maximă este închisoarea pe viaţă) şi conspiraţie în vederea furnizării de sprijin material sau resurse unei organizaţii teroriste străine (pentru care pedeapsa maximă este 15 ani de închisoare).

Cristian Vintilă şi omul de afaceri Virgil Georgescu, stabilit în Statele Unite, ar fi pus la cale livrarea de arme pentru organizaţia teroristă columbiană FARC.

Şef la ANRS-Probleme Speciale, suspect de trafic de arme

Cistian Vintilă a fost director general al Direcţiei Generale Probleme Speciale/Control Armamente şi Verificare în cadrul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat. Era, practic, omul care ştia cel mai bine traseul armelor spre ţările în care România avea licenţă de export.

Vintilă este un apropiat al fostului deputat Viorel Hrebenciuc. Vintilă a fost director general la firma Barter Group, unde a fost asociat Viorel Hrebenciuc. De asemenea, el a mai fost consilier judeţean la Bacău din partea PSD în perioada 2004 - 2008. 

Pe aceeaşi temă:

Românii prinşi când vindeau arme rebelilor columbieni, judecaţi în SUA. Cei doi pledează nevinovat

Fostul şef al Rezervelor de Stat vindea arme teroriştilor. Cristian Vintilă împarte casa cu o judecătoare de la Tribunalul Bacău

Români arestaţi în Muntenegru pentru că au încercat să le vândă arme teroriştilor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite