Un procuror de la DNA explică într-un film documentar cum l-a făcut pe miliardarul Ioan Niculae să recunoască că a minţit în declaraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Dumitriu Foto: astrafilm.ro
Paul Dumitriu Foto: astrafilm.ro

Procurorul Paul Dumitriu, adjunct şefului Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), povesteşte într-un film documentar despre cum l-a făcut pe miliardarul Ioan Niculae să recunoască în timpul interogatoriului că a minţit.

Paul Dumitriu este unul dintre oficialii intervievaţi în filmul documentar „Roumanie, le grand ménage” („România, Marea curăţenie”). Pelicula este regizată de Ruxandra Medrea Annonier. Filmul urmează să fie prezentat mâine la Festivalul internaţional de film documentar „Astra” de la Sibiu.

Procurorul a explicat în film, o parte din peliculă a fost postat pe site-ul Arte, cum a decurs audierea lui Iona Niculae, implicat în doarul de finanţare ilegală a PSD. „ M-a «torturat» timp de mai multe ore la interogatoriu. Atenţia era foarte puternică între noi. Colegul meu a avut posibilitatea de a studia toate reacţiile sale. (…) A căzut. A fost momentul în care a recunoscut că tot ce a spus la audiere a reprezentat o minciună, că a minţit“, rememorează Dumitriu.

(Captură foto din filmul documentar: Paul Dumitriu pune un afiş pe uşa biroului să nu fie deranjat de colegi pentru că are audieri)

"paul dumitriu"

Procurorul arată că nu este uşoară ancheta în cazurile de corupţie pe care le-a instrumentat. „La infracţiunile economice trebuie să lucrăm în manieră noastră. Sunt oameni foarte inteligenţi. Este ca o partidă de şah, tu avansezi, el avansează, iar la final vedem ce facem“, a spus anchetatorul.

Dumitriu arată că reţelele de corupţie sunt asemănătoare cu cele de crmă organizată. „Practic vorbim de un sistem feudal, în care seniorul, în schimbul unui beneficiu, are vasali. La rândul lor, acei vasali mai mari numesc vasali mai mici şi aşa perpetuează un sistem piramidal. Practic, până la urmă, această corupţie piramidală nu diferă de structurile de crimă organizată. În anumite momente, ele chiar se suprapun“, explică Dumitriu.

CV-ul lui Dumitriu

Paul Dumitriu (Foto: captură ARTE)  a fost  consilier al fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei. El asemnat rechizitoriul în dosarul „Transformatorul”, în care fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat în ianuarie 2014, la cinci ani de închisoare. Acelaşi procuror l-a trimis în faţa judecătorilor pe omul de afaceri Ioan Niculae în două dosare.

"paul dumitriu"

În cazul "Mită la PSD”, Niculae a primit, în aprilie 2015, o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare cu executare. 

În aprilie 2016, senatorul UNPR Marius Isăilă a fost condamnat, în primă instanţă, la patru ani de închisoare cu executare. Şi acest rechizitoriu a fost semnat de procurorul Paul Dumitriu.

„Un vânt proaspăt bate în România”

Pe site-ul Fesvalului, la prezentarea filmului documentar, se arată că în materie de corupţie, România are o faimă proastă în Uniunea Europeană. „La un sfert de secol de la căderea dictaturii comuniste, ţara este în continuare parazitată de o corupţie endemică şi organizată, care a curpins clasa politică aproape în totalitate şi afectează existenţa zilnică a întregii populaţii”, scrie la prezantarea filmului.

Recent, însă, ţara a devenit epicentrul unei bătălii anti-corupţie de o duritate maximă, care a zguduit întreaga societate. Cum va face faţă acestui cutremur unul dintre cele mai corupte state ale Europei? „Un vânt proaspăt bate în România, ţara copilăriei mele'” - notează regizoarea Ruxandra Medrea Annonier.

(Trailerul filmului „Roumanie, le grand ménage”)

„I-am urmărit evoluţia timp de 25 de ani. Acum vreau să observ îndeaproape această generaţie care a înmugurit şi care revoluţionează societatea românească,” îşi explică pelicula regizoarea.

 

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite