Un pensionar pe caz de boală, angajat la CFR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pensionar cu gradul I de invaliditate a fost prins de inspectorii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj că lucra, în acelaşi timp, şi în cadrul CFR, la Siguranţa Circulaţiei.

În luna mai 2010, angajaţii CJP Dolj au suprapus baza de date a salariaţilor care contribuie la sistemul de pensii cu cea a pensionarilor pe caz de boală. Aşa au fost depistaţi 16 doljeni care s-au angajat cu acte în regulă la stat sau la firme private, chiar dacă erau pensionaţi din motive de boală sau anticipat.

În top este cazul unui bărbat din judeţ care s-a pensionat cu gradul I de invaliditate, cel mai grav existent şi care beneficia şi de însoţitor. Potrivit directorului Casei Judeţene de Pensii Dolj, Daniel Baciu (foto), pensionarul lucra în acelaşi timp cu acte în regulă la CFR, deşi, teoretic, ar fi trebuit să fie netransportabil.

„În aceste cazuri e vorba de o incompatibilitate pentru că pensionarii cu gradele I şi II de invaliditate şi cei pensionaţi anticipat nu pot să lucreze", a spus Baciu. Angajatul CFR trebuie să dea înapoi statului 13.161 de lei. Directorul Regionalei CFR Craiova, Victor Frăsinoi, nu a dorit să comenteze subiectul, spunând că se află în concediu de odihnă.

Dă 13.161 de lei înapoi

Potrivit purtătorului de cuvânt de la Casa Naţională a Pensiilor, Angelica Mihail, în momentul depistării, ceferistul şi-a părăsit imediat jobul şi a rămas cu pensia de invaliditate, pe care o mai primeşte şi acum. În fiecare lună, Casa Judeţeană de Pensii îi reţine o treime din pensie, până la recuperarea integrală a celor 13.161 de lei.

Doljeanul ar mai putea avea şi alte probleme, fiindcă dosarul său de pensionare va fi luat la puricat de către specialiştii Institutului Naţional de Expertizare Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă. La finalul revizuirii, ceferistul ar putea rămâne chiar fără pensie.

Ce înseamnă gradul I de invaliditate

O persoană cu gradul I de invaliditate nu se poate descurca singură. Aici sunt încadrate persoanele care nu văd, au cancer în stare avansată, nu se pot deplasa singure (nu au picioare, au probleme grave cu coloana, paralizii şi semiparalizii), au diagnostic de schizofreni etc. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite