VIDEO Un nou protest a avut loc în Piaţa Victoriei din Capitală. Zeci de mii de oameni au manifestat în faţa Guvernului şi în marile oraşe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou protest a avut loc, sâmbătă seară, în Piaţa Victoriei, evenimentul fiind intitulat ”Nu plecăm până nu plecaţi!, potrivit unui anunţ de pe reţelele de socializare. Manifestaţia a avut loc la o zi după ce peste 400 de persoane au fost rănite în urma violenţelor şi a intervenţiei Jandarmeriei din timpul mitingului diasporei.

GALERIE FOTO

UPDATE 00:35 Protestul antiguvernamental de sâmbătă din Piaţa Victoriei din Capitală s-a încheiat, zeci de mii de oameni cerând demisia Guvernului pentru a doua zi consecutiv. 

Protestul s-a desfăşurat paşnic, fiind ridicate de către jandarmi doar trei persoane - un bărbat care a tras de gardurile jandarmilor când aceştia voiau sa delimiteze spaţiul manifestaţiei, în jurul după-amiezii, un tânăr asupra căruia a fost găsit un cuţit şi un alt bărbat care a forţat dispozitivul forţelor de ordine.

Oamenii au scandat "Demisia” şi "Nu vă fie frică, românii se ridică”, au suflat în vuvuzele şi au agitat steaguri, iar unii dintre protestatari au venit cu flori pe care le-au împărţit jandarmilor. La manifestaţie au participat şi membri PNL, printre care şi Ludovic Orban.

Câteva mii de persoane au protestat sâmbătă seară şi în mai multe oraşe din ţară - la Iaşi au ieşit în stradă peste 10.000 de oameni, la Timişoara au fost peste 8.000 de manifestanţi, iar la Sibiu aproximativ 5.000.

UPDATE 22:35 Până la această oră au fost gestionate 12 situaţii de urgenţă, în urma cărora două persoane au fost transportate la spitalul Elias. Nu a fost vorba despre urgenţe create de agresiuni sau violenţe, un bărbat de 20 de ani acuzând dureri toracice şi o femeie de 29 de ani având ameţeli. 

UPDATE 22:25 Zeci de mii de oameni protestează în continuare în Piaţa Victoriei.

UPDATE 21:23 Pe clădirile din Piaţa Victoriei sunt  sunt proiectate mesaje precum „Dăncilă , demisia!“.

UPDATE 21:10 Circa 30.000 de oameni scandează "Demisia!", "PSD, ciuma roşie!" şi "M**e PSD!" în Piaţa Victoriei. Lanternele telefoanelor  au fost aprinse înainte de ora 21.00

La Baia Mare, circa 3.000 de oameni protestează  în semn de solidaritate cu protestul din Bucureşti.

La Cluj, cineva a proiectat mai multe mesaje pe clădirea Prefecturii - ”Jos Mafia” , ”Nu jenăm destul”

image

Foto Remus Florescu

UPDATE 20:57 Un manifestant  a vorbit, stând jos, pe asfalt, de la microfon, în faţa Prefecturii Cluj:

 

”Există voci care încearcă să apere, într-un fel sau altul, uniforma. Păi dacă vreţi să-ţi aperi unforma într-adevăr, în momentul în care ţi se cer atare lucruri, o dai jos, pentru că există şi principii dincolo de ordine, există şi morală, există şi conştiinţă. Da, asta vreau să subliniez, dincolo de orice.

Sunt ardelean, dar ştiu un singur lucru: pe mine, mama şi tata m-au învăţat un singur lucru: bunul simţ, morala şi ăia 7 ani de acasă trebuie să transceadă uniforma şi ordinele primite de la nişte agramaţi şi nişte curve şi de la nişte ordinari.

Hai să o lăsăm mai moale cu scuzele astea de doi lei”.

image

UPDATE 20:35 Un bătrân a adus cu el un bax de apă, ca să împartă protestatarilor în cazul în care jandarmii vor interveni şi astăzi cu gaze lacrimogene.

UPDATE 20:27: Ludovic Orban este în Piaţa Victoriei. Liderul PNL dă interviuri televiziunilor.

Unii dintre protestatari au venit cu flori, pe care le-au împărţit jandarmilor.

Oamenii strigă "Demisia”, "Nu vă fie frică, românii se ridică” şi "Nu cedăm”, suflă în vuvuzele şi flutură steaguri. Unii dintre sunt chiar înfăşuraţi în drapele.

UPDATE 20:15 Traficul pe strada Paris, înspre Piaţa Victoriei, a fost restricţionat.

La Cluj, numărul manifestanţilor a ajuns la circa 5.000.

La Timişoara, peste o mie de oameni sunt în stradă. Foto Dani Dancea

image

UPDATE 20:05 Atmosfera este paşnică la această oră, mulţi dintre manifestanţi stau pe asfalt. Jandarmii nu poartă echipamentul de intervenţie.

UPDATE 19:45 Circa 5.000 de oameni sunt în faţa Guvernului şi cer demisia Gurvernului. Şi la Cluj, circa 2.000 de persoane manifestează şi strigă „Jos Guvernul comunist“.

UPDATE 19:00 Numărul manifestanţilor continuă să crească. În Piaţă vin constant grupuri de oameni. Oamenii scandează "Demisia”, "PSD ciuma roşie” şi suflă în vuvuzele

Jandarmii au găsit asupra unui tânăr un cuţit, iar un alt bărbat a devenit violent cu forţele de ordine, fiind nemulţimit de măsurile de delimitare a spaţiului în care se desfăşoară protestul, şi a fost amendat cu 500 de lei, a transmis Jandarmeria Bucureşti. 

UPDATE: 18:40 Circa o mie de oameni manifestează la această oră în faţa Guvernului. Un protestatar care le-a reproşat jandarmilor modul în care au intervenit vineri seară a fost ridicat din Piaţa Victoriei şi dus la dubă.

Traficul este blocat în Piaţa Victoriei spre Bulevardul Aviatorilor şi spre Bulevardul Iancu de Hunedoara

Numeroase forţe de ordine sunt prezente în zonă, alături de echipaje de prim-ajutor.

Dube de transport ale Jandarmeriei sunt parcate în zona centrală a Capitalei. Cinci astefl de maşini sunt parcate în faţa Facultăţii de Arhitectură de la Piaţa Universităţii.

image

Foto Iulian Bîrzoi

UPDATE Sunt anunţate proteste şi la Timişoara, Iaşi, Constanţa şi la Baia Mare.

Timişorenii ies sâmbătă de la ora 19.00, din nou în stradă. La mitingul diasporei de vineri aproximativ 6.000 de oameni au ieşit în Piaţa Operei, prezenţa fiind mult peste aşteptări.

La Baia Mare, protestul este anunţat de la ora 19.00, în Piaţa Revoluţiei.

Pe reţelele sociale a apărut un îndemn pentru ca ieşenii să se adune, în cursul serii de sâmbătă, 11 august, la un nou protest.

A doua seară de proteste în faţa Prefecturii: „Constanţa sprijină diaspora”

O manifestaţie va avea loc şi la Sibiu.

UPDATE 15:55 Incidente între protestatari şi jandarmi, sâmbătă după-amiază, în Piaţa Victoriei. Când forţele de ordine au început să monteze garduri de protecţie în jurul manifestanţilor, câţiva dintre aceştia au început să le dărâme, trăgând de ele. Jandarmii au intervenit, punându-l la pământ pe unul dintre ei, care va fi dus la secţia de poliţie pentru indentificare şi pentru a fi luate măsurile care se impun.

Pe tot parcursul acestor incidente, protestatarii din Piaţa Victoriei le-au strigat jandarmilor „Criminalilor” şi „Hoţilor”.

UPDATE 12:45 Clujenii sunt aşteptaţi sâmbătă seara, de la 19.00, în Piaţa Unirii, pentru a participa la un nou protest. „Modul in care Jandarmeria Română a actionat la protestul din 10 august din capitală este inacceptabil si impardonabil!”, se arată pe pagina de Facebook Umbrela anticorupţie Cluj.

UPDATE 11:08 Jandarmeria spune că şi la protestele anunţate pentru sâmbătă seară pot apărea persoane agresive care să încerce deturnarea manifestaţiei.

"Protestatarii paşnici să se delimiteze de cei violenţi, să facă un pas în spate pentru că şi aseară au fost folosiţi ca scut de protecţie de huliganii din spatele lor", a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache. El a ţinut să le mulţumească "celor care au fost receptivi la mesajelejandarmilor, la avertizările făcute, că au înţeles rolul jandarmilor în stradă".

„Pe Facebook se anunţă şi pentru astăzi proteste, însoţite, la fel, de mesaje care incită la violenţă. Pe parcursul zilei continuăm să îi avertizăm pe cei care participă la aceste proteste să fie receptivi la ceea ce le transmitem pentru că se expun unor riscuri. Există posibilitaea, având în vedere aceste acţiuni din mediul online, apariţiei acestor persoane agresive care să încerce din noi deturnarea evenimentelor din spaţiul public", a afirmat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, potrivit News.ro.

UPDATE 8:00 Circa 70 de persoane se află la această ora în Piaţa Victoriei din Capitală, potrivit imaginilor trnasmise de la faţa locului de Digi24. Unii dintre ei au petrecut noaptea în faţa Guvernului.

***

„PSD-ALDE a arătat aseară că legitimitatea lor se impune prin violenţă asupra cetăţenilor. Pentru că vrem să ne exprimăm liber, pentru că vrem să fim auziţi şi pentru că vrem să rămânem liberi, ne vedem din nou în Piaţa Victoriei. Nu ne intimidaţi, nu ne este frică, puterea suntem noi! Plecaţi până nu omorâţi pe cineva!”, scriu organizatorii evenimentului.

Zeci de mii de persoane au participat, vineri, în Piaţa Victoriei, la mitingul diasporei, pe parcursul căruia au existat mai multe incidente între protestatari şi jandarmi, care au culminat cu evacuarea în forţă a pieţei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite