VIDEO Peste 2.000 de persoane au participat la un nou protest în Piaţa Victoriei. Ana Blandiana: Ceea ce se întâmplă acum sfidează orice logică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi proteste au avut loc sâmbătă, fiint anunţate anterior pe Facebook. Manifestarea a venit ca urmare a deciziei luate de preşedintele PSD Liviu Dragnea, condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, de a nu demisiona din funcţiile pe care le ocupă.

GALERIE FOTO

UPDATE 22.44 Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat. Oamenii au aprins lanternele telefoanelor mobile, au cântat imnul naţional şi imnul UE şi au scandat „Demisia” şi „Anticipate”. În repetate rânduri s-a făcut apel la vigilenţă şi la ieşirea la protest în continuare, în eventualitatea adoptării unei noi Ordonanţe 13.

UPDATE 21.00 Peste 2.000 de oameni au aprins lanternele telefoanelor în Piaţa Victoriei din Capitală, au cântat imnul naţional şi imnul UE şi au scandat „Europa“.  

image

Ana Blandiana a cântat imnul alături de protestatari FOTO Adevărul / Alexandra Constanda 

 La Cluj, peste 3.000 de protestatari mărşăluiesc pe străzi. La un moment dat, manifestanţii s-au lăsat jos, au aprins luminile telefoanelor şi au scandat: „Jandarmeria, jos pălăria! - VIDEO 

UPDATE 20.50 Scriitoarea Ana Blandiana se află la protestul din Piaţa Victoriei: „Este absolut îngrozitor că după 30 de ani sunt din nou în stradă. Tot ce mi-aş dori e să fim şi acum câţi am fost în Piaţa Universităţii. Sunt convinsă că dacă am fi atât de mulţi, lucrurile s-ar schimba. Ceea ce se întâmplă acum dovedeşte o boală. De obicei, dictatorii înnebunesc după ce ajung la putere, ai noştri au înnebunit înainte să ajungă la putere. Ceea ce se întâmplă acum sfidează orice logică. Mă întristează că mulţi dintre cei ce protestează acum au peste 50 de ani, dar în acelaşi timp sunt fericită că ei continuă lupta. Aş vrea să văd mai mulţi tineri“, a declarat ea la portavoce, în aplauzele mulţimii care scandează „Hoţii“.

Intervenţia ei a fost urmată de difuzarea „Imnului golanilor“.

UPDATE 19.50 Numărul protestatarilor a crescut la aproximativ 1.000 în Capitală. Cu steaguri, fluiere, vuvuzele, dar şi cu portavoce scandează „Demisia”, „Anticipate“, ”Hoţii”, ”În democraţie, hoţii stau la puşcărie!” şi ”PSD, ciuma roşie!”. Ca în fiecare seară de după pronunţarea sentinţei în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat pentru instigare la abuz în serviciu, protestatarii cântă ”Mulţi ani primească”.

image

FOTO Inquam / Liviu Florin Albei

Jandarmii au montat garduri, iar, deocamdată, traficul în zonă se desfăşoară fără restricţii.

 La Sibiu, în jur de 300 de persoane au plecat în marş. Câteva sute de oameni au ieşit în stradă şi la Cluj

UPDATE 19.20 În jur de 600 de persoane protestează în Capitală, grupuri mari de oameni continuând să se alăture manifestanţilor care fluieră, suflă în vuvuzele şi scandează lozinci împotriva PSD.

image

FOTO Adevărul / Alexandra Constanda 

UPDATE 18.55 Numărul manifestanţilor din faţa Guvernului a crescut la aproximativ 400. Oamenii scandează „PSD, ciuma roşie“ şi „Uniţi salvăm toată România“.

image

FOTO Adevărul / Alexandra Constanda 

UPDATE 18.35 Peste 100 de persoane se află în Piaţa Victoriei pentru a protesta. 

UPDATE 17.50  în Piaţa Victoriei din Capitală erau puţin peste 20 de persoane. Oamenii din faţa Guvernului fac apel la populaţie să iasă în stradă. 

image

FOTO Valentin Groza/Facebook

„Oficial, Dragnea, dupa CEx, a declarat război românilor! S-a anunţat oficial o Ordonanţă de Urgenţă pe Codurile Penale! Ne vedem pe 23 iunie, în Piaţa Victoriei, începând cu ora 17! Toti in Piata!”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului. 

Însă proteste au fost anunţate şi la Braşov. 

„Am intrat în etapa finală a bătăliei pentru viitorul României. Avem de ales între un stat de drept şi un stat banditesc. Ieşiţi în stradă pe 20 iunie în faţa fiecărei prefecturi din fiecare judeţ. Ieşiţi şi spuneţi DA democraţiei, domniei legii şi luptei anticorupţie. Cereţi demisia Guvernului, cereţi demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, cereţi majorităţii parlamentare să oprească schimbarea codurilor penale. Iar dacă îl suspendă pe Preşedinte, spuneţi-le că ei oricum nu scapă. Spuneţi-le că viitorul copiilor noştri şi al ţării nu trebuie să depindă de interesul penal al unui borfaş”, au scris organizatorii protestului din Braşov pe pagina dedicată evenimentului. 

7.000 de oameni, joi, în Piaţa Victoriei 

Aproape 100 de persoane au protestat vineri seară în Piaţa Victoriei din Capitală, în ploaie, după ce liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că nu renunţă la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi le-a cerut iertare românilor din închisoare că nu a fost modificat mai repede Codul penal. 

Joi, după ce magistraţii Curţii Supreme au dat o primă sentinţă în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, peste 7.000 de oameni au ieşit în Piaţa Victoriei din Capitală, pentru un nou protest împotriva PSD-ALDE. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite