Un militar american a înfiinţat Mozart Group pentru a lupta cu mercenarii ruşi de la Wagner Group VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii sunt pregătiţi de instructori britanici FOTO Andrew Milburn/Facebook
Voluntarii sunt pregătiţi de instructori britanici FOTO Andrew Milburn/Facebook

Un fost comandant al Forţelor Speciale ale SUA cu o vastă experienţă de luptă a înfiinţat un centru de pregătire militară în Ucraina, conceput să-i înveţe pe militarii ucraineni, dar şi pe voluntarii care fac parte din Legiunea Internaţională Ucraineană, cum să lupte cu forţele Moscovei.

Este vorba de colonelul în rezervă Andrew Milburn, care a comandat primul grup pentru operaţii speciale (FOS) în timpul războiului împotriva reţelei teroriste ISIS. El şi-a denumit organizaţia din Ucraina „Mozart Group”, ca o replică la infama companie militară privată de mercenari ruşi Wagner Group. 

Organizaţia condusă de Andrew Milburn se finanţează exclusiv din donaţii şi a angajat deja câţiva veterani ai armatei britanice ca instructori. Solda acestor militari de elită este confidenţială. Andrew Milburn susţine într-o declaraţie pentru portalul forces.net că voluntarii străini care luptă alături de forţele Kievului au nevoie de o pregătire specială deoarece tipul de război care are loc în Ucraina este oarecum diferit de orice s-a văzut până acum. Fostul comandant american spune că este necesară o evaluare iniţială voluntarilor deoarece mulţi dintre aceştia au minţit cu privire la experienţa lor militară şi acum plătesc un preţ greu pe câmpul de luptă. 

A condus forţele speciale ale Coaliţiei în Irak 

Demersul lui Andrew Milburn vine după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat crearea unei „legiuni internaţionale” de luptători străini pentru a-l ajuta să respingă invazia rusă. Pentru a putea participa ca voluntari la conflictul din Ucraina, toţi cei cu experienţă în luptă au fost invitaţi să contacteze ambasadele ucrainene din ţările lor. Conform unor surse, aproximativ 5.000 de voluntari străini au răspuns acestui apel şi s-au îndreptat spre zona de conflict pentru a se alătura forţelor ucrainene.

Colonelul în rezervă Andrew Milburn a comandat diverse unităţi americane de forţe speciale. Între altele, a comandat toate FOS ale SUA şi ale Coaliţiei din Irak. A creat o organizaţie ad-hoc cuprinzând personal din şase ţări şi a transformat-o într-un grup operativ pentru operaţiuni speciale. În campania planificată şi executată de aceste forţe s-a reuşit recucerirea a peste jumătate din întregul teritoriu deţinut de ISIS în Irak.

Cum funcţionează Legiunea Internaţională Ucraineană 

Damien Magrou, ofiţerul responsabil cu voluntarii străini înrolaţi în Ucraina, un francez naturalizat în Norvegia, a explicat recent pentru „Corriere della Sera” că Legiunea Internaţională Ucraineană face parte din armata oficială de la Kiev, dar a refuzat să dea prea multe cifre despre aceasta. „Mă tem că nu pot da o cifră exactă din motive de securitate. Pot spune că sunt mulţi. Şi pot să confirm că alţii ajung în fiecare zi. (...) Ultima dată când am verificat, acum două zile, aveam 52 de naţionalităţi, au venit inclusiv din Coreea de Sud. Cei mai numeroşi sunt britanicii şi americanii, dar mulţi provin şi din statele baltice şi din nordul Europei. Şi sunt mulţi din Canada. Din Europa, după britanici, cele mai mari grupuri sunt cele formate din francezi, germani şi portughezi”, spune Magrou.

Ofiţerul responsabil cu voluntarii străini din Ucraina spune că majoritatea au între 25 şi 40 de ani şi că există şi femei înrolate. „În general, sunt tineri. Majoritatea au între 25 şi 40 de ani. Dar acceptăm şi seniori între 60 şi 80 de ani. Aş spune că acoperim toată gama de adulţi. Avem şi câteva femei. Ultima dată când am verificat erau 3% din total”.

Damien Magrou spune că sarcinile pe care le primesc voluntarii în cadrul armatei diferă în funcţie de calităţile fiecărui individ. „Plec de la mine. Nu aveam nicio experienţă militară, dar m-am alăturat legiunii încă de la început. Acum căutăm doar profiluri de oameni care au deja pregătire militară, care au fost pe câmpul de luptă, care au fost deja în zone de război. Nu avem nevoie de cineva fără experienţă pentru că nu facem prea multe antrenamente. Nu există diferenţe formale sau de principiu în privinţa femeilor. Multe dintre ele au pregătire medicală şi funcţionează ca atare”, spune el.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite