Un localnic din Pogana dă statul în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din localitatea vasluiană Pogana a dat în judecată statul român după ce a fost victima unei grave erori judiciare. Ion Dumitru a făcut 866 de zile de închisoare în perioada

Un bărbat din localitatea vasluiană Pogana a dat în judecată statul român după ce a fost victima unei grave erori judiciare. Ion Dumitru a făcut 866 de zile de închisoare în perioada 2001-2003, în locul fratelui său Gheorghe, din cauza asemănării izbitoare dintre cei doi. În decurs de trei ani, Ion Dumitru a fost de două ori condamnat şi închis în Penitenciarul Arad, în locul lui Gheorghe.
Ion a fost, prima dată, condamnat la trei ani de închisoare şi eliberat după unsprezece luni, când i s-au luat şi amprentele şi s-a dovedit că nu el este făptaşul. A doua oară a fost condamnat la patru ani şi zece luni de închisoare, fiind eliberat după un an şi opt luni, în urma deselor reclamaţii pe care le-a trimis Ministerului Justiţiei. Abia după perioada menţionată au fost chemaţi la înfăţişare concubina lui Gheorghe şi şeful de post din comuna unde acesta săvârşise infracţiunile. Cei doi au declarat că Gheorghe Dumitru este făptaşul, iar fratele acestuia, Ion, a fost pus în libertate. După ce şi-a dovedit nevinovăţia, Ion Dumitru a dat în judecată statul român şi a cerut daune morale de 250.000 de euro şi 3.000 de euro daune materiale, reprezentând venitul pe care l-ar fi obţinut pe perioada detenţiei dacă ar fi fost în libertate. Tribunalul Vaslui a decis ca omul să fie despăgubit pentru cele 866 de zile de închisoare cu 300 milioane de lei daune morale şi 81 de milioane daune materiale. Recent, în urma demersurilor avocatului său, Curtea de Apel Iaşi a stabilit valoarea daunelor morale la 500 milioane de lei. Cu toate acestea, până în prezent, bărbatul nu a primit nici un ban, deoarece statul refuză să plătească. "Deşi am pus hotărârea în executare, statul român refuză să plătească daunele, întrucât Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a formulat contestaţie în anulare, cale extraordinară de apel care nu suspendă executarea hotărârii pe rolul Curţii de Apel Iaşi. Chiar şi aşa, considerăm valoarea despăgubirilor mult prea mică faţă de suferinţa psihică cauzată lui Ion Dumitru prin executarea unei pedepse de 866 de zile, fără a fi vinovat cu nimic, motiv pentru care vom apela la instanţele europene", a declarat avocatul lui Ion Dumitru. Aceasta nu are nici un venit, dar are şapte copii.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite