Un laborator a descoperit benzen în 78 de loţiuni pentru protecţie solară, printre care şi produse ale Johnson&Johnson. De ce e periculos benzenul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigantul farmaceutic Johnson&Johnson a retras de pe piaţă cinci tipuri de cremă pentru protecţie solară Neutrogena şi Aveeno. FOTO: Arhivă
Gigantul farmaceutic Johnson&Johnson a retras de pe piaţă cinci tipuri de cremă pentru protecţie solară Neutrogena şi Aveeno. FOTO: Arhivă

Gigantul farmaceutic Johnson&Johnson a retras cinci dintre loţiunile sale de protecţie solară, după ce în urmă cu câteva luni laboratorul independent Valisure a descoperit benzen, o substanţă cancerigenă, în 78 de loţiuni şi soluţii de protecţie solară, informează Live Science.

În urmă cu câteva luni, membrii laboratorului Valisure au testat aproximativ 300 de produse de protecţie solară şi au descoperit că 27% dintre acestea conţineau benzen, inclusiv în produse din gama Neutrogena şi Aveeno ale companiei Johnson&Johnson. După această descoperire, laboratorul Valisure a transmis o petiţie Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA), prin care a solicitat retragerea de pe piaţă a celor 78 de produse, precum şi declanşarea unei anchete privind modul de fabricare a acestora, transmite Agerpres.

În urma raportului Velisure, compania Johnson&Johnson a ajunţat în cursul acestei săptămâni că va retrage cinci dintre loţiunile sale de protecţie solară, după ce a deschis şi o investigaţie proprie. Produsele retrase de pe piaţă sunt Neutrogena Beach Defense, Neutrogena Cool Dry Sport, Neutrogena Invisible Daily, Neutrogena Ultra Sheer şi Aveeno Protect + Refresh, conform unui comunicat al companiei.

Compania  nu a dezvăluit cantitatea de benzen descoperită în produsele sale, dar a precizat, în conformitate cu instrucţiunile EPA, că „la nivelul detectat în testele noastre, nu este de aşteptat să apară efecte adverse asupra sănătăţii în urma expunerii zilnice la benzen din aceste produse de protecţie solară cu aerosoli”. Cu toate acestea, compania a luat decizia voluntară de a retrage aceste produse „din precauţie”, conform comunicatului.

Benzenii sunt substanţe cu proprietăţi cancerigene, ceea ce înseamnă că ar putea duce la apariţia cancerului, în funcţie de nivelul şi durata expunerii.

„Expunerea zilnică la benzenii din aceste creme de protecţie solară, la nivelul descoperit în testele noastre, nu ar trebui să cauzeze probleme de sănătate”, mai transmite Johnson&Johnson.

Cu toate acestea, descoperirile laboratorului Valisure nu înseamnă că oamenii ar trebui să renunţe la loţiunile de protecţie solară, care ajută chiar la prevenirea cancerului de piele, transmite dr. Christopher Bunick, specialist în dermatologie din cadrul Universităţii Yale.

„Multe dintre produsele de protecţie solară testate în laboratorul Valisure nu au prezentat contaminări cu benzen, astfel că acele produse sunt sigure şi pot fi folosite în continuare...”, a explicat Bunick, conform Live Science.

De ce e periculos benzenul

Benzenul este un toxic de tip narcotic.

Actioneaza asupra:

- SNC (pe care intai il excita, apoi il deprima);

- sistemului hematopoietic (scaderea elementelor figurate, urmata de trombocitopenie);

- tegumentelor si mucoaselor (iritant);

- tractului respirator (mergand pana la aparitia edemului pulmonar acut);

- aparatului digestiv (in caz de ingerare corodeaza mucoasa digestiva).

Vezi şi: Johnson & Johnson: Produse pentru protecţie solară care pot provoca apariţia cancerului, retrase de pe piaţă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite