Un judecător afgan care se ascunde cu familia cere ajutor statului român: „Dacă mă vor aresta, 100% mă vor ucide”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un judecător afgan se ascunde de talibani şi cere ajutorul statului român. FOTO EPA-EFE
Un judecător afgan se ascunde de talibani şi cere ajutorul statului român. FOTO EPA-EFE

Un judecător afgan care se ascunde cu familia cere protecţia statului român, după ce talibanii i-au devastat casa şi-l caută pentru a-l aresta. Bărbatul este în contact cu Forumul Judecătorilor, organizaţie profesională din România care a mai salvat câţiva magistraţi aflaţi pe lista neagră a extremiştilor care conduc Afganistanul.

Omid are aproape 35 de ani şi a lucrat ca judecător timp de 6 ani, condamând mai mulţi afgani acuzaţi de terorism. După ce talibanii au preluat controlul ţării, pentru el şi familia sa a început lupta pentru supravieţuire. 

Omid, judecător afgan: „Acum câteva zile, talibanii au fost la mine acasă, au intrat cu forţa şi au răscolit tot. Au luat documentele mele, calculatorul portabil, lucrurile personale. S-au comportat foarte urât cu vecinii, i-au întrebat unde sunt şi le-au cerut să mă predea.", scrie TVR1.

Judecătorul nu are paşaport, talibanii i-au îngheţat conturile şi în acest moment, familia lui trăieşte cu puţini bani daţi de prieteni şi rude.

„Nu avem suficientă mâncare. Copiii nu pot ieşi afară, nu pot merge la şcoală. Toţi suntem deprimaţi, suntem ca nişte prizonieri într-o închisoare." a mai spus judecătorul.

Omid susţine că toţi colegii săi se ascund, însă nu vor putea face asta la infinit. El ţine legătura cu colegii români din Forumul Judecătorilor şi speră ca aceştia să reuşească să facă ceva.

Împreună cu autorităţile de la Bucureşti, Asociaţia Magistraţilor Români a reuşit la începutul lunii trecute să scoată din Afganistan 45 de oameni, 7 judecători şi famiile lor. Zilele acestea, Forumul judecătorilor i-a trimis o scrisoare preşedintelui Iohannis şi i-a cerut să-i ajute pe magistraţii afgani. În prezent, MAE are cereri de azil din partea altor 8 judecători afgani, printre care şi Omid.

Omid, judecător afgan: „Dacă situaţia va continua, în curând talibanii ne vor găsi. Dacă mă vor aresta, 100% mă vor ucide."

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite