Un hacker român este căutat de FBI. Americanii promit o recompensă de un milion de dolari pentru arestarea acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Federal pentru Investigaţii din Statele Unite ale Americii (SUA) a pus la dispoziţie o recompensă de un milion de dolari (890.000 de euro) pentru arestarea unui hacker român despre care există informaţii că s-ar ascunde în România. Numele acestuia este Nicolae Popescu, iar el este pe locul doi în topul persoanelor căutate de FBI pentru astfel de infracţiuni

Autorităţile federale americane promit recompense totale de 4,2 milioane de dolari pentru cei mai periculoşi cinci infractori cibernetici, potrivit Mediafax.

Cel mai căutat hacker este Evgheni Mihailovici Bogacev, un cetăţean rus pentru care FBI ar oferi trei milioane de dolari.

Pe locul doi în topul hackerilor căutaţi este un român, Nicolae Popescu, născut în Alexandria, judeţul Teleorman. Românul este acuzat că ar fi păcălit mai mulţi clienţi de pe site-uri de licitaţii, unde posta anunţuri cu privire la vânzarea unor maşini despre care anchetatorii spun că nu existau în realitate. 

Mai mult, acesta, împreună cu complicii săi, şi-ar fi deschis conturi în SUA folosindu-se de identităţi false, conturi în care victimele trimiteau sumele de bani pretinse.

„Când victimele virau banii într-un din conturile de pe facturile false, suspectul care folosea acel cont primea o notificare. Ulterior, acesta scotea suma de bani primită şi o trimitea la un alt membru al grupului, printr-un transfer bancar”, potrivit informaţiilor apărute pe site-ul FBI.

Românul şi complicii săi ar fi obţinut prin această metodă infracţională 3 milioane de dolari.

FBI precizează că Popescu este cunoscut şi ca Nicolae Petrache, Nae Popescu, Nae sau Stoichiţoiu. Sunt vehiculate mai multe ipoteze precum că şi-ar fi schimbat numele după ce s-a căsătorit ori că şi-a făcut operaţii estetice. 

Anchetatorii suspectează că Nicolae Popescu s-ar ascunde în România, oferind pentru capturarea lui o recompensă de un milion de dolari.

Alţi trei hackeri căutaţi de autorităţile americane sunt Aleksei Belan, Peteris Sahurovs şi Shaileshkumar Jain. 

nicolae popescu hacker foto fbi

Hackerul Guccifer, condamnat la 7 ani de închisoare

Un alt hacker român care a ajuns „celebru” în Statele Unite este Guccifer, pe numele său real Lazăr Lehel. Printre cei afectaţi de acţiunile lui „Guccifer” se află actorul american Steve Martin, John Dean, fostul consilier al preşedintelui Richard Nixon, actriţa Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, Laura Manning Johnson, fost analist CIA, George Roche, fost secretar al Forţelor Aeriene, şi preşedintele MetLife (companie de asigurări).

Hackerul „Guccifer” a revendicat, în februarie 2013, piratarea unor conturi de e-mail aparţinând unor membri ai familiei Bush, divulgând corespondenţă de natură personală.

În august 2013, „Guccifer” a postat pe pagina sa de Facebook un link către o corespondenţă prin e-mail între fostul secretar de stat american Colin Powell şi europarlamentarul PSD Corina Creţu.

"Un trădător al patriei", a scris hackerul pe wall-ul lui Powell pe Facebook, ataşând un link spre un drive Google cu e-mailuri primite de Powell de la Creţu în perioada 2010-2011, prin contul său pe AOL.

În aceste e-mailuri, Creţu îl numeşte pe Powell, originar din Bronx, New York, "dragostea vieţii mele" şi sugerează că scrie despre o poveste de dragoste mai veche, potrivit TheSmokingGun.com.

Judecătorii din România l-au condamnat pe Guccifer la 7 ani de închisoare pentru că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI George Maior şi ale unor persoane publice precum Dragoş Moştenescu, Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivănescu, Rona Hartner, Iliviu Lesu, Daniela Aciu, Irina Reisler Căpitanu, Violeta Babliuc, Monica Barbu, Lenuţa Aciu, Simona Rădulescu, Denisa Barboni Cristian Pulhac sau Ada Milea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite