Un gând pentru România şi pentru toţi românii, oriunde s-ar afla!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ora actuală sunt în Cracovia, însă mâine mă reîntorc în Italia, la Frascati (Roma), unde locuiesc de 23 de ani şi unde lucrez în cercetare, la LNF-INFN, în domeniul fizicii nucleare şi al particulelor elementare, conducând un grup de circa 20 de cercetători în experimente de frontieră pentru dezlegarea misterelor Universului.

Oriunde m-aş afla reprezint, pe lângă cercetarea italiană şi europeană, ţara în care m-am născut, am crescut şi în care m-am format: România.

Am încredere în viitorul României? Da – am! Chiar dacă va fi greu – vom avea de înfruntat multe dificultăţi, vom avea de luptat – de multe ori cu…noi înşine, eu am încredere în tinerii români. În noua generaţie, care însa trebuie ajutată de generaţia mea! Eu, pe cât posibil, contribui – în domeniul în care sunt pregătită: ştiinţa. Contribui formând tinerii prin acţiuni cum ar fi Master-class în fizica modernă în Italia, pentru tineri din întreaga Europă (inclusiv din România), prin publicaţii sau activităţi ţi colaborări cu şcolile din România. Şi, sper, prin exemplul personal.

Ziua naţională a României nu este doar o sărbătoare, ci şi un prilej pentru a medita asupra originii acestei sărbători: o Românie unită, o Românie în care să ne simţim cu toţii fraţi sau cel puţin rude apropiate. În care să ne ajutăm mai mult unii pe alţii, să vedem şi interesul comunităţii pe lângă cel individual. O Românie în care şcoala, educaţia, cercetarea ştiinţifică, să (re)devină o prioritate: baza unei societăţi care poate construi un viitor durabil. Doar aşa vom deveni mai puternici, doar aşa vocea noastră va fi nu doar auzită, ci şi ascultată şi respectată în Europa. Cum voi sarbatori aceasta zi?

Voi bea un pahar de vin în cinstea României şi a tuturor românilor şi a ţinutului unde m-am născut şi-am crescut, Transilvania, şi voi povesti despre ţara noastră prietenilor italieni.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite