Un fost ofiţer britanic riscă 13 ani de închisoare în România pentru ritualuri şamanice cu droguri

Un fost ofiţer britanic riscă 13 ani de închisoare în România pentru ritualuri şamanice cu droguri

Thomas Lishman FOTO Guardian Community

Un fost ofiţer al armatei britanice, Thomas Lishman, riscă până la 13 ani de închisoare în România, după ce a organizat, împreună cu fostul sef al serviciului de informaţii din Ministerul de Interne, Gelu Oltean, ritualuri şamanice unde se consumau droguri, respectiv o băutură tradiţională folosită de triburile din Amazon, care provoacă viziuni şi halucinaţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cetăţeanul britanic Thomas Lishman, în vârstă de 58 de ani,  a fost arestat pe 15 decembrie anul trecut. El a fost trimis în judecată pe 5 martie alături de Gelu Oltean, fostul şef al Departamentului de Informaţii si Protecţie Internă (DIPI), pentru trafic de droguri de mare risc şi constituirea unui grup infracţional organizat în „Dosarul Ayahuasca“. 

Fostul şef al DIPI a fost acuzat  că a organizat împreună cu iubita lui, Vanessa Youness, şi cetăţeanul britanic Thomas Lishman şedinţe de şamanism la care participau zeci de persoane, unde se consumau droguri, respectiv o băutură tradiţională folosită de triburile din Amazon, care provoacă viziuni şi halucinaţii.
 
Printre „ingredientele“ din Ayahuasca se află şi DMT –Dimetiltriptamină – o substanţă halucinogenă de mare risc.
 
Avocatul cetăţeanului britanic a susţinut că Thomas Lishman a crezut că „ayahuasca“ este legală în România, după ce a primit câteva sfaturi juridice înainte de a participa la şedinţele samanice, scrie The Guardian. 

Gelu Oltean a vorbit în termeni laudativi despre băututa ayuhuasca şi arată cât de benefic a fost efectul acesteia în cazul lui. „Dacă pentru toate aceste vindecări a trebuit să stau în arest preventiv abuziv, 3 luni şi 3 zile, atunci a meritat!“, declara fostul şef al serviciului de informaţii din Ministerul de Interne. 
 
Ceremonie cu ayahuasca FOTO: Manuel Medir/Getty Images

Cum au fost prinşi inculpaţii 

Anchetatorii au ajuns să facă cercetări în acest caz, după ce cetăţeanul britanic Thomas Lishman a anunţat că urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu iubita lui Olteanu, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca. Aceasta estse cunoscută ca o băutură tradiţională folosită de triburi amerindiene care are ca bază un drog halucinogen de mare risc.

Bărbatul îşi promova evenimentele de acest fel prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei.

Înscrierea participanţilor se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene folosite sunt interzise.

„Vraciul“ Gelu Olteanu ajunge după gratii

Imediat după ce au intrat pe fir, procurorii au constatat că aceste ritualuri erau organizate în clinica iubitei lui Gelu Oltean, fost şef al DIPI, adică serviciul secret al Ministerului de Interne.

YOUness Clinic & Retreats se află în Răcari, judeţul Dâmboviţa, iar pe pagina de promovare a clinicii scrie că "Iti cunoastem luptele zilnice si stim cum cotidianul poate semana cu o jungla de cele mai multe ori. Oricat ai incerca sa nu te lasi afectat de ele, agitatia, deadline-urile, traficul, forfota orasului, diversele roluri pe care trebuie sa le indeplinesti in societate – toate acestea lasa urme in tine. Mintea ti se umple de tensiuni, organismul de toxine si uneori ai vrea sa ai la dispozitie un buton magic, care sa poata opri lumea toata din miscare".

Iar pentru a îndepărta stresul, complexul punea la dispoziţie 44 de locuri de cazare de 5*, bază proprie de tratament şi cabinete medicale, multiple săli dedicate terapiei, tehnicilor de respiraţie şi relaxare şi altor proceduri de tratament, piscină, saună, jacuzzi şi săli de masaj.

La toate acestea se adăugat ceremoniile şamanice, în cadrul cărora Olteanu şi Vanessa Youness erau maeştri.

În momentul în care poliţiştii şi procurorii au descins la adresa din localitatea Răcari, 42 de oameni, între care şi Olteanu şi Youness, participau la ritualul şamanic.

I-au ridicat şi i-au dus în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. 15 decembrie este prima zi pe care cei doi iubiţi au petrecut-o în spatele gratiilor, măsura fiind rapid contestată de Oltean, însă fără succes, căci magistraţii nu l-au lăsat să plece acasă.

550 de euro, taxă de participare la ritualuri
 

Participarea la întrunirile şamanice nu era gratuită. Cei care îşi doreau să fie prezenţi trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană, dacă aceptau să fie cazaţi în camere pentru două persoane, sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur. Banii trebuiau viraţi într-un cont indicat de către organizator.

Înscrierea participanţilor se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: