Un elicopter al armatei israeliene a căzut lângă Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipajul elicopterului, format din şase militari israelieni şi un român, era căutat aseară în zona Fundata-Zărneşti.  Aparatul de zbor prăbuşit la Fundata făcea un exerciţiu la joasă înălţime, fără executare de trageri. Operaţiunea româno-israeliană Blue Sky 2010 este una „discretă“.

Operaţiunea Blue Sky, în cadrul căreia elicopterele israeliene se antrenează în România, prin exerciţii de zbor la joasă înălţime, nu a fost făcută publică până când, la 18 iulie, un alt aparat de zbor similiar, CH 53, a aterizat forţat în judeţul Dâmboviţa. Ieri, în urma accidentului soldat cu şapte morţi, MApN a trebuit să ofere mai multe informaţii despre această operaţiune.

Filmul accidentului

- Ora 15.20. Elicopterul israelian de transport tip CH53 care participa la exerciţiul comun aerian româno-israelian BLUE SKY 2010 a pierdut legătura radio cu centrul de raportare control al exerciţiului aerian. Ministerul Apărării a precizat că, imediat, potrivit procedurilor în astfel de situaţii, s-a pus în aplicare operaţiunea de căutare-salvare, la care participă un elicopter de evacuare medicală (MEDEVAC) aparţinând Forţelor Aeriene Române şi două elicoptere israeliene.

- Ora 17.45. Echipele de căutare-salvare au localizat din aer, în zona Fundata-Zărneşti din judeţul Braşov, „epava" elicopterului israelian care a fost dat dispărut. Până la închiderea ediţiei nu se cunoşteau împrejurările producerii accidentului şi situaţia membrilor echipajului.

- Ora 18.30. Echipele de căutare acţionau la sol pentru localizarea membrilor echipajului: şase militari israelieni şi un militar român.

- Ora 19.30. Căutările cu două elicoptere au fost oprite din cauza ceţii dense. Aeronavele, una militară şi alta civilă, au aterizat pe heliportul de la marginea Braşovului. „S-a încercat o intervenţie aeriană, însă nu s-a putut pătrunde în locul în care s-a produs accidentul. Este extrem de multă ceaţă în zonă", a spus Ioan Pivodă, şef Salvamont Zărneşti.

- Ora 20.20. Salvamontiştii din Bran au anunţat descoperirea a patru cadavre.

- Ora 21.30. Echipele de intervenţie au găsit şi celelalte trei cadavre într-o râpă în zona Colţii Ţapului din vârful Guţan (2.246 de metri). Jandarmii care au securizat perimetrul spun că se văd şi resturi din elicopter, însă acesta este efectiv sfărmat. La închiderea ediţiei, prelevările de probe erau în plină desfăşurare şi vor continua şi astăzi. Salvamontiştii cred că aparatul de zbor s-a lovit de o stâncă.

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a dispus constituirea şi trimiterea la faţa locului a unei comisii de cercetare a cauzelor producerii acestui accident şi a dispus sesizarea Parchetului General.

O operaţiune ce ţine de geopolitică

Operaţiunea militară româno-israeliană Blue Sky 2010 se desfăşoară în perioada 18-29 iulie în spaţiul aerian al României. Scopul exerciţiului este antrenarea în comun a echipajelor de elicopter în zboruri la joasă altitudine, pentru executarea unor misiuni tip MEDEVAC (de căutare, salvare şi evacuare medicală).

Baza aeriană folosită pentru decolarea şi aterizarea elicopterelor este aerodromul Boboc (judeţul Buzău), aparţinând Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Aeriene. Ministerul român al Apărării (MApN) nu a făcut publică desfăşurarea acestui exerciţiu mixt decât la data de 18 iulie, imediat după ce un elicopter israelian tip CH53 (similar celui prăbuşit ieri)a avut o defecţiune la motor şi a fost obligat să aterizeze de urgenţă în judeţul Dâmboviţa. România nu are în dotare elicoptere CH53.

Israelul şi-a mutat operaţiunile din Turcia

Soldaţii israelieni care se aflau în avionul prăbuşit în zona Fundata-Zărneşti erau într-o misiune de antrenament în România. Presa de la Tel Aviv anunţa în urmă cu aproximativ o lună că avioanele de luptă israeliene s-ar putea antrena, permanent, în spaţiul aerian al României, în loc de Turcia.

Schimbarea zonei de antrenament intervine după tensionarea relaţiilor dintre  Ankara şi Ierusalim ca urmare a scandalului cu flotila libertăţii oprită să ducă ajutoare în Gaza. Potrivit jurnaliştilor de la „Jerusalem Post", armata israeliană urma să se reorienteze spre România după ce Turcia a refuzat să mai permită forţelor aeriene israeliene să desfăşoare exerciţii în spaţiul său aerian. Aceeaşi publicaţie relata că Ministerul israelian al Apărării ar fi intenţioant să reînnoiască un acord semnat în 2006 cu România care permitea avioanelor de luptă israeliene să desfăşoare antrenamente în România. În virtutea acestui acord, forţele aeriene israeliene au trimis avioane în România în 2007. 

Ministerul Apărării Naţionale din România a precizat, la 10 iunie, că activităţile de cooperare militară bilaterală cu statul Israel se desfăşoară în baza unui acord semnat la Bucureşti la 29 mai 2000. Ambasada Israelului în România nu a dorit să comenteze.(Magda Crişan)

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite