Un doctor din patru a dat medical ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Poliţia concediilor“ a verificat, în trei săptămâni, 1.540 de doctori care au eliberat certificate de boală. Majoritatea sancţiunilor au fost date pentru hârtii completate incorect sau care  lipseau din dosarul pacientului. Din banii strânşi de pe urma amenzilor s-ar putea finanţa tratamentul anual a 90 de bolnavi de cancer sau bugetele lunare a trei secţii de urgenţă, susţine Ministerul Sănătăţii.

Botoşani: Nouă medici au fost lăsaţi fără drept de semnătură!

Reprezentanţii Caselor de Sănătate din întreaga ţară au controlat modul în care medicii au acordat concedii de boală după noile reguli instaurate de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. Astfel, din cei 1.540 de medici care au fost verificaţi, 366 au fost găsiţi cu nereguli, ceea ce înseamnă cam un sfert dintre ei. Majoritatea ilegalităţilor au fost, însă, de ordin scriptic.

Botoşani: ,, Vin Imediat!” : Poliţia concediilor primită cu bilete în uşă de pacienţi

Mai exact, doctorii fie nu au anexat la fişele pacienţilor declaraţiile acestora privind locul ales pentru verificare, fie au uitat să ataşeze adeverinţa prin care se dovedeşte plata asigurărilor de sănătate. În unele cazuri nu exista adeverinţa de la angajator din care să reiasă numărul zilelor de concediu de care pacientul a beneficiat în ultimele 12 luni.

Comisiile au dat 222 de amenzi în valoare de 859.250 de lei, iar 73 de medici au primit avertismente. „În urma controalelor, Fondul Unic de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat cu suma de peste 900.000 de lei. Cu aceşti bani pe care i-am strâns în trei săptămâni am putea asigura tratamentul standard pentru aproape 90 de bolnavi de cancer pe an, sau am putea finanţa tot ceea ce înseamnă medicamente, materiale sanitare, salarii pe o lună în trei Unităţi de Primiri Urgenţe din spitale de nivel mediu", a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

Hârţoage la viteză

image

Aurel Cintirigă, medic din Braşov

Printre medicii amendaţi se află şi Aurel Cintirigă, medic la Policlinica Spitalului Judeţean Braşov. „Avem de completat zeci de formulare, fişe şi reţete. Primesc 28 de pacienţi pe zi şi am aproximativ un sfert de oră la dispoziţie pentru fiecare dintre ei. Se poate greşi un cod sau o cifră. Dar nu este normal ca pentru aşa ceva să plătim amenzi de mii de lei. Eu voi contesta amenda în instanţă", a declarat Aurel Cintirigă.

În Braşov, 44 de medici de familie au fost controlaţi până acum de comisiile Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), iar opt dintre ei au primit amendă în cuantum de 5.000 de lei. Nici pacienţii nu au fost ocoliţi de controalele CAS. Săptămâna aceasta, din 25 de asiguraţi controlaţi, 12 au lipsit de acasă şi au fost notificaţi. Elena Brofu (41de ani) este prima pacientă din Botoşani prinsă de „poliţia concediilor medicale".

Femeia, confecţioneră de profesie, a fost operată chiar în ziua când a apărut noua lege. Medicul de familie i-a dat 21 de zile de concediu medical, după ce a fost operată la fiere. Săptămâna trecută, când era plecată la medicul de familie pentru o adeverinţă, ea a fost vizitată de inspectorii Casei de Sănătate. „Trebuia să pun ştampilă pe acte şi trebuia să mă prezint personal la medic. Am plecat pe la 11.00 şi din urmă a venit poliţia. Nu m-au găsit acasă şi acum vor să mă lase fără banii de concediu", povesteşte femeia.

Ea ar trebui să încaseze 500 de lei pentru perioada concediului medical. „Îi dau în judecată dacă nu îmi plătesc concediul. În 20 de ani de muncă am cotizat la fondul de sănătate şi nu am avut o zi de „medical". Am acte că am fost în acel interval de timp la medic, şi nu la distracţie, aşa operată", a mai spus pacienta.

De teama unor noi sancţiuni, femeia lasă acum în uşă mesaje pentru echipele de control în care explică unde se află şi de ce. „Le-am pus bilet în uşă că m-am dus la fabrică să iau bonurile de masă. Nu am ce mânca şi nu am pe cine trimite. Sper să nu am probleme", spune botoşăneanca.

Prima amendă a fost de 2.500 de lei

Medicul Mihăiţă Dănilă din Galaţi este primul doctor care a fost amendat de „poliţia concediilor medicale". Bărbatul a plătit o amendă în valoare de 2.500 de lei pentru că nu a solicitat pacientului adeverinţa cu zilele de concediu medical avute în ultimele 12 luni. „Sunt doar o victimă a războiului dintre angajator şi angajat. Eu i-am dat pacientului concediu medical pentru că suferea de o boală", a declarat Mihăiţă Dănilă. (Au colaborat Cristina Nica, Teodora Nicolae, Liviu Ghinea, Mihaela Iacob)

„O vânătoare de vrăjitoare!"

Medicii de familie spun că aceste controale sunt abuzive pentru că ei nu au fost instruiţi înainte de aplicarea ordonanţei, aşa cum prevede legea, iar Ministerul Sănătăţii nu a emis încă normele după care se fac verificările. „Este doar o vânătoare de vrăjitoare! Prima vizită a fost şi prima sancţiune. Amenzile s-au dat doar pe lipsă de hârtii, nu pe abuzul de concedii medicale, iar comisiile au sancţionat şi certificate emise înainte de această ordonanţă", a declarat Doina Mihăilă, preşedinta Patronatului Medicilor de Familie.

Medicii susţin că noua legislaţie îi obligă să-şi pună pe drumuri pacienţii, ca să aducă adeverinţe de la serviciu, în loc să-i trimită acasă să se trateze. „Cei mai mulţi dintre noi ne punem problema să renunţăm la concediile medicale. Ordonanţa a fost dată fără întrunirea comisiei de medicină de familie a Ministerului şi nu are nici norme", a adăugat dr. Mihăilă.

Amendată pentru că a plecat la piaţă

Irina Furcă, din Hunedoara, riscă să piardă banii de concediu medical pentru că a plecat de acasă să-şi cumpere o pâine în timp ce reprezentanţii Casei Judeţene de Sănătate i-au bătut la uşă. „Când au venit medicii, am fost ieşită să-mi cumpăr pâine şi nişte medicamente pentru o altă afecţiune de care sufăr. Oricine poate vedea că sunt într-adevăr bolnavă: am mâna ruptă, pusă în ghips. Pot demonstra oricând că nu sunt un bolnav închipuit. Am un serviciu care presupune muncă fizică şi în această stare nu pot lucra. După părerea mea, concediul medical nu trebuie confundat cu arestul la domiciliu", spune Irina Furcă.

Femeia a trimis o adresă către conducerea Casei de Sănătate în care contestă decizia de a i se sista plata zilelor de concediu medical pe considerentul că este într-adevăr bolnavă. Până în prezent, nouă hunedoreni au fost amendaţi de inspectorii Casei de Sănătate pentru că nu au fost găsiţi acasă. Patru dintre ei au contestat deja decizia: o femeie bolnavă de cancer tiroidian şi un bărbat care a suferit un accident vascular cerebral ischemic.

Ministrul Cseke vrea orar respectat

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că toate persoanele care declară un anumit domiciliu la care pot fi găsite îşi asumă acest lucru şi acestea trebuie să respecte şi intervalul orar în care se află la domiciliul indicat.

„Am văzut că a apărut în presă cazul unei femei din Hunedoara care a plecat să-şi cumpere o pâine având mâna ruptă şi exact când nu era acasă a venit o echipă în control şi a amendat-o. Cred că va trebui să lucrăm după reguli, şi nu după excepţii. Dacă pacientul şi-a asumat orele la care trebuie să fie acasă, atunci este obligat să respecte aceste prevederi", a spus ministrul. (Adrian Sălăgean)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite