Un deputat PSD vrea majorarea pedepselor pentru luare şi dare de mită, dar şi pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul vrea majorarea cu 2 ani a pedepselor maxime pentru luare şi dare de mită şi pentru trafic de influenţă
Deputatul vrea majorarea cu 2 ani a pedepselor maxime pentru luare şi dare de mită şi pentru trafic de influenţă

Deputatul PSD Andrei Valentin Sava a depus la Senar două proiecte de lege de modificare a Codului Penal. Acesta vrea majorarea pragului inferior al pedepsei pentru luare de mită, de la 3 la 4 ani şi a pragului superior, de la 10 la 12 ani, o mărire urmând a se face şi în cazul dării de mită, cu până la 9 ani, faţă de 7 ani, pragul superior, în cazul traficului de influenţă, pedeapsa maximă ajungând la 9 ani, faţă de 7 cât este în prezent.

Potrivit proiectului de modificare a articolului 289 din Codul Penal, „fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 4 la 12 ani”, conform news.ro.

Codul Penal care a intrat în vigoare în februarie 2014 prevede închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

De asemenea, propunerea legislativă prevede modificarea pragurilor pedepselor cu închisoarea şi în cazul dării de mită.  Astfel, promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 9 ani, şi nu de la 2 la 7 ani, cum prevede, în prezent, Codul Penal.

239 de persoane au fost condamnate în 2015 pentru luare şi dare de mită

Sava arată în expunerea de motive că, potrivit statisticilor prezentate de Ministerul Justiţiei, numărul persoanelor condamnate pentru dare sau luate de mită a ajuns la 239 în 2015, 147 fiind condamnate pentru luare de mită şi 92 pentru dare de mită. 

Mai mult, deputatul PSD mai arată că România se află pe locul 58 în clasamentul statelor lumii la percepţia corupţiei în sectorul public, realizând un scor de 46 de puncte, sub media europeană de 65,63 puncte. 

„Considerăm că o creştere a pragurilor pentru aceste pedepse ar acţiona în sensul inhibării comportamentului de luare sau dare de mită şi ar contribui, astfel, la o mai bună imagine a României ca ţară preocupată de rezolvarea problemei corupţiei”, se mai arată în expunerea la proiectul de lege.

Pedepse mai mari pentru trafic de influenţă

Cel de-al doilea proiect depus de deputatul Andrei Valentin Sava prevede majorarea pragurilor pedepselor cu închisoarea pentru traficul de influenţă. 

Concret, acesta propune modificarea articolului 291, din Codul Penal, astfel: „pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 9 ani”.

În prezent, Codul Penal prevede închisoare de la 2 la 7 ani pentru traficul de influenţă. 

Proiectul prevede şi modificarea articolului 292, privind cumpărarea de influenţă, astfel: „Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, pentru a-l determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 9 ani”.

În prezent, această infracţiune prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi pentru cumpărarea de influenţă. 

Mărirea pedepselor ar duce la „inhibarea traficului de influenţă”

Şi în cazul acestui proiect, iniţiatorul motivează propunerea legislativă prin statisticile Ministerului de Justiţie, care arată că, în 2015, 80 de persoane au fost condamnate pentru infracţiunea de trafic de influenţă. 

Deputatul PSD apreciază că o posibilă explicaţie pentru acest fenomen este faptul că pedepsele nu sunt suficient de mari, iar o mărire a pragurilor pedepselor ar duce la „inhibarea traficului de influenţă”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite