Un criminal cu probleme psihice a fost pus în libertate din cauza motivării prea târzii a unei decizii de ÎCCJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din care face parte şi Cristian Jipa, implicat în dosarul de corupţie al senatorului PSD Cătălin Voicu, a trimis dosarul târziu instanţelor inferioare dosarul unui bărbat cu probleme psihice acuzat că şi-a ucis soţia cu mai multe lovituri de cuţit în faţa copilului de aproape doi ani pentru prelungirea arestării acuzatului. Ca urmare, bărbatul a fost eliberat, informează Me

Laurenţiu Constantin a fost pus în libertate în 8 iunie 2010, la un an şi o lună după ce şi-a ucis soţia, Nicoleta, cu mai multe lovituri de cuţit pentru că intentase acţiune de divorţ. Copilul lor, o fetiţă de doia ani, a fost încredinţată spre creştere mamei Nicoletei.

Tribunalul Bucureşti a fost nevoit să îl pună în libertate pe bărbat din cauză că dosarul a stat mai bine de două luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pentru motivarea unei încheieri de două pagini, prin care cei trei judecători ai completului - Cristian Jipa (cercetat în cazul senatorului Cătălin Voicu), Sofica Dumitraşcu (care l-a pus în libertate pe Omar Hayssam) şi Săndel Macovei - au luat la cunoştinţă că inculpatul şi-a retras recursul împotriva deciziei de rejudecare a procesului, informează Mediafax.

Rejudecarea procesului a fost decisă de Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătorul nu a putut verifica dacă barbatul ar fi trebuit să petreacă sau nu mai mult timp în arest, deaorece dosarul a fost trimis de instanţa supremă înapoi instanţelor inferioare în 26 mai la Curtea de Apel Bucureşti, şi apoi abia în 1 iunie a ajuns la Tribunalul Bucureşti, adică în afara termenului de 60 de zile stabilit de lege.

Laurenţiu Constantin a recunoscut crima săvârşită în mai 2009. Acuzatul fusese internat cu o luna înaintea comiterii crimei deoarece încercase să se sinucidă de două ori. Când a ieşit din spital, în urma unei divergenţe cu soţia privind custodia fiicei lor după divorţ, acesta a înjunghiat-o pe femeie cu un cuţit de bucătărie.

El a înjunghiat-o întâi în spate, ea s-a întors şi atunci a înjunghiat-o şi în abdomen, după care victima a căzut în genunchi.

Apoi bărbatul a chemat salvarea şi a insistat să se grăbească, pentru că femeia încă mai "horcăia".

În acest caz, judecătorul Andi Malaliu de la Tribunalul Bucureşti a decis în octombrie 2009 condamnarea lui Laurenţiu Constantin la 13 ani de închisoare, potrivit Mediafax.

Şentinţa dată de judecătorul Andi Malaliu, sub minimul prevăzut de lege, pe motiv că acuzatul este bolnav psihic, nu a fost agreată nici de procurori, care au considerat că ar fi trebuit o pedeapsă mai mare, nici de apărătorii bărbatului.

Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti, care a desfiinţat această decizie în 17 decembrie 2009, pentru că victima, fetiţa minoră, nu a fost citată, procedură impusă de lege. Mai mult, mama Nicoletei a arătat că nu a fost citată şi că a descoperit existenţa acestui proces abia în faza apelului, interesându-se la o bancă de creditele fiicei sale.
.
La dosar există un certificat medical în care se arată că Laurenţiu Constantin are "tulburări afective episod depresiv sever cu ideaţie suicidală, tulburare mixtă de personalitate".

Curtea a casat sentinţa şi a trimis cauza spre rejudecare pentru a fi citată şi mama Nicoletei, reprezentantul legal al copilului, care solicită daune materiale şi morale de 200.000 de lei (150.000 pentru fetiţă şi 50.000 pentru mama victimei).

"Curtea constată că temeiurile care au stat la baza arestării preventive se menţin şi impun privarea în continuare de libertate - natura faptei comise, precum şi motivaţia expusă de inculpat, cu privire la ce l-a determinat să suprime viaţa soţiei sale - justifică menţinerea arestării preventive, existând vădit pericol pentru ordinea publică, decurgând din lăsarea în libertate a inculpatului", se arată în motivarea judecătorilor CAB, citată de Mediafax.

De asemenea, ei arată că este necesară menţinerea în arest pentru a se putea audia în condiţii de normalitate martorii din acest caz.

Setinţa CAB a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de Laurenţiu Constantin, care a cerut şi punerea sa în libertate. Cei trei judecători ai ICCJ au decis menţinerea în arest a acestuia şi au luat act de cererea lui de renunţare la judecarea căii de atac, în 19 martie 2010. Dosarul s-a întors astfel la CAB, care la rândul său l-a retrimis spre rejudecare Tribunalului Bucureşti. Acestă din ultimă instanţă l-a repartizat tot judecătorului Andi Malaliu, care a făcut o cerere de abţinere, pentru că s-a mai pronunţat o dată în acest caz. Într-un final este repartizat unui alt judecător, care constată încetarea de drept a măsurii de arestare preventivă, întrucât legalitatea arestării nu s-a discutat în termenul de 60 de zile, astfel că mandatul a expirat. Laurenţia Constantin a fost pus astfel în libertate.

Rejudecarea dosarului va continua în 20 iulie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite