Un copil de doar 5 ani avea calitatea de „luptător“ la Revoluţia din Decembrie 1989. Cazul a fost descoperit de Corpul de control al premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corpul de control al prim-ministrului a efectuat între 2012 şi 2016 o acţiune de control la Secretariatul de Stat pentru revoluţionari, descoperind o serie de nereguli, printre care deţinerea unui certificat de luptător de către o persoană care la data desfăşurării Revoluţiei avea vârsta de 5 ani.

 ''Din datele transmise de către Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari, a rezultat că, deşi la nivelul instituţiei a fost realizată o bază de date informatizate, cu ajutorul programului software achiziţionat în acest scop, aceasta nu este utilizată, cauza fiind imposibilitatea de actualizare a programului, şi, astfel, baza de date nu mai este funcţională. În anul 2015 Corpul de Control al premierului a efectuat verificări la Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari, în urma cărora, prin Nota de informare nr. 14/I.L./23.01.2015 privind documentarea efectuată în legătură cu situaţia indemnizaţiilor plătite, în perioada 1990 - 2014, urmaşilor eroilor-martiri ai Revoluţiei române din decembrie 1989 şi luptătorilor pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, transmisă instituţiilor competente în soluţionarea aspectelor expuse, a semnalat unele 'Erori în baza de date (în format electronic) cuprinzând beneficiarii Legii nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare', constând în înregistrările din baza de date cuprinzând beneficiarii Legii nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, pentru unele dosare sunt eronate, în fapt persoanele având un alt cod numeric personal decât cel înscris în evidenţă'', se arată în sinteza publicată, luni, de Corpul de Control al premierului, potrivit Mediafax.

Potrivit documentului, inspectorii Corpului de control au descoperit existenţa unor situaţii precum deţinerea unui certificat de luptător de către o persoană care la data desfăşurării Revoluţiei avea vârsta de 5 ani, schimbarea calităţii de luptător rănit în erou-martir în cazul unei persoane decedate după 15 ani de la Revoluţia din decembrie 1989, din cauze care nu au avut legătură cu aceasta, dar şi faptul că în trei dosare au fost identificate documente care prezintă indicii de contrafacere a scrisului.

"15.025 cartele cu metroul"

În perioada 2010 - 2012 a fost acordată suma totală de 777.785.371 lei, pentru „luptător reţinut” suma totală de 116.298.094 lei, pentru „luptător remarcat”, suma totală de 593.375.910 lei, iar pentru „urmaşi”, suma totală de 68.111.367 lei. În aceeaşi perioada, 2010 - 2012, a fost alocată pentru programe de asistenţă socială (orteze, proteze şi cărucioare, tabere şcolare pentru copiii revoluţionarilor, materiale sanitare, bilete CFR etc.), suma totală de 1.955.000 lei. În perioada 1992-2014, au fost efectuate, de către casele de pensii, plăţi, reprezentând pensii şi indemnizaţii reparatorii pentru urmaşii eroilor-martiri şi revoluţionari, în cuantum total de 3.233.251.163,38 RON.

Totodată, sinteza Corpului de control relevă faptul că în perioada 2013 - 2014 Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari a distribuit 15.025 cartele magnetice de călătorie gratuită cu metroul în plus faţă de câte ar fi trebuit să distribuie.

În perioada 2005-2014, pentru călătoriile efectuate gratuit pe calea ferată de către beneficiarii Legii nr. 341/2004, a fost decontată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, suma totală de 70.407.994,60 RON, aferentă unui număr de 1.096.880 de călătorii”, se mai arată în document.

Adrian Sanda, demis

Premierul Dacian Cioloş l-a demis miercuri din funcţie pe Adrian Sanda, secretarul de stat al Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, care a fost ridicat de procurori într-un dosar ce vizează acordarea ilegală de titluri de revoluţionari.

Fostul secretar de stat Adrian Sanda a fost arestat pentru 29 de zile, în cursul nopţii de joi spre vineri, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, alături de Denisa Corina Tănase, Cristina Valentina Cechi şi Mihail Valentin Gadină, în dosarul falşilor revoluţionari. O altă inculpată, Andreea Dragomir, a fost arestată la domiciliu. În acelaşi dosar, un alt complet al Curţii de Apel Bucureşti a decis, joi, arestarea inculpaţilor Gheorghe Neagu şi Ionel Iosef.

Fostul secretar de stat Adrian Sanda, Denisa Corina Tănase şi Cristina Valentina Cechi sunt acuzaţi de patru infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi o infracţiune de abuz în serviciu.

La rândul său, Mihail Valentin Gadină este acuzat de două fapte de trafic de influenţă, în timp ce Andreea Dragomir este acuzată de o faptă de trafic de influenţă.

Gheorghe Neagu este acuzat de cinci fapte de trafic de influenţă iar Ionel Iosef este acuzat de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (sub forma instigării).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite