Un bărbat a fost arestat, după ce a vândut peste 54.000 de litri de spirt ca alcool pentru consum alimentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost arestat preventiv după ce a cumpărat peste 54.000 de litri de spirt de la un supermarket din Braşov pe care l-a procesat şi l-a vândut ca alcool pentru consum alimentar, prejudiciind statul cu peste 1,2 milioane de lei.

Bărbatul în vârstă de 40 de ani a fost urmărit de poliţişti şi de procurori încă din iunie 2012, când i s-a deschis dosar penal pentru comiterea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală în domeniul producerii şi comercializării alcoolului.
Bărbatul cumpăra diverse cantităţi de spirt de la un centru comercial din Braşov, pe baza unor legitimaţii de client, atât pe numele unor firme, cât şi pe numele unor persoane fizice. Ulterior, bărbatul procesa spirtul şi îl vindea drept alcool pentru consum alimentar, la preţul de 15-16 lei/litru, unor persoane din judeţul Covasna.

Potrivit comisarului şef Liviu Naghi, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov, în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Braşov, poliţiştii au făcut, în 3 şi 4 ianuarie, opt percheziţii domiciliare în judeţul Covasna, informează Mediafax.

Percheziţii la domiciliul suspectului

"Poliţiştii au identificat, în patru dintre locaţiile percheziţionate, două instalaţii artizanale de transformare alcool, 296 litri alcool etilic provenit din alcool sanitar, prelucrat cu cele două instalaţii, precum şi documente de achiziţie pentru alcool sanitar, emise de un centru comercial din municipiul Braşov", a spus Naghi.

De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au anunţat, luni, într-un comunicat, că din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat că inculpatul a achiziţionat, în perioada iulie-decembrie 2012, de la complexul comercial respectiv cantitatea de 54.152 litri spirt medicinal "ce era ulterior transportat şi prelucrat chimic în sensul eliminării culorii albastre specifice, lichidul rezultat (alcool etilic) fiind ulterior comercializat, ca alcool dublu rafinat, către diferiţi distribuitori".

S-a stabilit că prejudiciul adus statului prin producerea şi comercializarea alcoolului fără să fie îndeplinite condiţiile legale este de 1.222.510 lei (aproximativ 271.000 euro), potrivit sursei citate.
Bărbatul a fost reţinut de poliţişti, în 4 ianuarie, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în forma ascunderii sursei impozabile sau taxabile şi producere de produse accizabile, ce intră sub incidenţa regimului de antrepozitare prevăzut de lege, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă prevăzută de Codul Fiscal, în formă continuată.

Ulterior, el a fost prezentat Tribunalului Braşov, pe numele lui fiind emis mandat de arestare preventivă pentru 29 zile. De asemenea, covăseanul este cercetat pentru comiterea unor fapte similare şi într-o cauză instrumentată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite