Un avion american de spionaj Poseidon P-8 le-a dat ucrainenilor date exacte despre poziţia crucişătorului Moskva înainte de atac VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
crucisătorul moskva inainte de scufundare foto twitter

US Navy a folosit un avion Poseidon P-8, specializat în război antisubmarin (ASW), război împotriva navelor de suprafaţă (ASUW) şi interdicţie de transport maritim, pentru a oferi forţelor ucrainene date concrete despre poziţia navei Moskva, pe 13 aprilie, susţine dailymail.co.uk.

Aeronava produsă de Boeing este echipată cu echipamente de ultimă generaţie, în special de supraveghere, putând monitoriza nave de suprafaţă şi submarine pe o rază de peste 160 de km. Conform sursei citate, aeronava P-8 a decolat din Italia de la baza Sigonella din Sicilia şi a „staţionat” deasupra coastei României de la Marea Neagră, unde încerca să localizeze poziţia flotei ruseşti de la Marea Neagră. De precizat că avionul nu a putut fi monitorizat de aplicaţiile specializate deoarece înainte de a survola Marea Neagră a oprit transponderele. 

Avionul de tip Boeing P8 Poseidon, estimat 397 milioane de euro, este cel mai sofisticat avion de vânătoare de submarine şi detectare de nave din arsenalul Statelor Unite. Aeronava poate plasa în apă geamanduri cu sonare pentru a detecta vase inamice şi este echipată cu un radar sofisticat, de tip APY-10. 

Principalele capacităţi ale navei sunt clasificate, însă experţi au estimat că P8 Poseidon poate cartografia o zonă radar transversală de 10.000 de metri pătraţi de la o distanţă de 220 de mile (354 de kilometri), ceea ce înseamnă că Moskva se afla în raza de acţiune a aeronavei în momentul în care s-a scufundat.

„Invizibil" pentru trei ore 

Aeronava cu codul AE681B a decolat la 13 aprilie de la baza aeriană navală Sigonella, în Sicilia, şi s-a îndreptat către Marea Neagră. Ea a fost detectată deasupra Mării Mediterane la 15.32, ora României.  Avionul a survolat Balcanii şi Bulgaria, după care a ajuns în zona coastei României la Marea Neagră după-amiaza, potrivit site-ului FlightRadar24.

Ultima poziţie înregistrată a avionului american de spionaj este Valea Nucarilor, în Româna, la aproximativ 20 de kilomertri de frotiera cu Ucraina, la 17.27, ora României. 

La acel moment, Boeingul P8 Poseidon se afla la mai puţin de 100 de mile de locul în care se afla crucişătorul Moskva şi a „dispărut” de pe monitoarele FlightRadar24. Locul în care s-a aflat Boeingul P8 Poseidon în următoarele două ore şi 56 de minute este necunoscut.

Avionul de spionaj american a „reapărut” la 20.23, ora României, în timp ce zbura către coasta Mării Negre, la Casimcea, în România, la aproximativ aproximativ 60 de kilometri de ultima poziţie documentată.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite