Un agent de poliţie de la Vâlcea şi doi complici, trimişi în judecată pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un agent de poliţie, de la Serviciul de Înmatriculări Vâlcea, a fost trimis în judecată pentru că a înmatriculat 122 de autovehicule cu încălcarea dispoziţiilor legale privind taxa pe emisiile poluante. Mai mult, acesta ar fi cerut şi ar fi primit mai multe sume de bani, pentru a interveni pe lângă colegii săi. Alţi doi complici ai acestuia au fost trimişi în judecată în acest caz.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea l-au trimis în judecată pe Liviu Dumitru Dan, agent la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Vâlcea „la data comiterii faptelor, pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial, înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals“, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Dan şi Paraschiv, trimişi în judecată în stare de arest preventiv

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Gabriel Paraschiv, pentru trafic de influenţă şi înşelăciune şi Eugen Robert Vieru de trafic de influenţă (5 fapte) şi înşelăciune.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2010 - 2012, Liviu Dumitru Dan, în calitate de agent de poliţie în cadrul Serviciului de Înmatriculări Vâlcea, a înmatriculat 122 de autovehicule, „cu încălcarea dispoziţiilor legale privind taxa pe emisiile poluante“.

Dovezi de plată falsificate la dosarele de înmatriculare

Astfel, prin ataşarea mai multor dovezi de plată falsificate la dosarele de înmatriculare, el a cauzat un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 785.175 lei.

„De asemenea, inculpatul a exercitat acţiuni de inducere în eroare a părţilor vătămate, cărora le-a cauzat un prejudiciu de circa 241.553 lei şi 33.610 euro. Totodată, în cursul anului 2012, inculpatul Dan Liviu Dumitru a pretins şi primit diferite sume de bani în schimbul traficării influenţei sale asupra altor funcţionari din cadrul Registrului Auto Român“, se mai arată în comunicatul PICCJ.

Anchetatorii susţin că, în aceeaşi perioadă, Gabriel Paraschiv le-a fi spus mai multor persoane că le va achita taxa de poluare stabilită de organele fiscale sau că aceasta este într-un anumit cuantum pentru înmatricularea autoturismelor, dar a folosit cea mai mare parte din bani în interes personal. Astfel, acesta a cauzat un prejudiciu părţilor vătămate de 55.150 lei şi 11.340 euro.

„Autoturismele au fost înmatriculate ulterior de către inculpatul Dan Liviu Dumitru, fără respectarea dispoziţiilor legale ce reglementau taxa de poluare“, mai spun procurorii.

De asemenea, Paraschiv a cerut şi primit suma totală de 3.000 lei şi 400 de euro de la mai multe persoane, „prevalându-se de relaţiile pe care le are asupra unor funcţionari din cadrul Serviciului de Înmatriculări Vâlcea şi Registrului Auto Român, în scopul înmatriculării autovehiculelor acestora“.

Procurorii mai susţin că, în perioada 2010- 2011, Eugen Robert Vieru „a indus în eroare mai multe părţi vătămate în legătură cu plata taxei de poluare, însuşindu-şi suma de 26.180 lei, şi de asemenea şi-a traficat influenţa asupra funcţionarilor Serviciului de Înmatriculări Vâlcea, pretinzând şi primind suma totală de 1400 lei şi 250 euro în acest scop“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite