Umilinţa la care s-a supus judecătoarea Poiană pentru 10.000 de lei. De ce au aruncat-o colegii ei după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Poiana Foto: Alba24.ro
Elena Poiana Foto: Alba24.ro

Judecătorii care au decis arestarea magistratului Elena Poiană au explicat motivele pentru care au aruncat-o după gratii pe şefa Judecătoriei Sfântu Gheorghe. Din interceptările de la dosar reiese că magistratul-şef s-a milogit la propriu pentru şpaga pe care a luat-o în schimbul eliberării din arest a doi tâlhari periculoşi.

Detalii inedite apar în cazul Elenei Poiană, preşedinta Judecătoriei Sfântu Gheorghe, arestată pentru că ar fi luat mită 10.000 de lei ca să nu arunce după gratii doi tâlhari acuzaţi că au intrat mascaţi peste doi bătrâni, pe care i-au legat şi peste care au turnat benzină pentru a le da foc.

Potrivit actelor de la dosar, magistratul aproape că s-a rugat de intermediarul celor doi tâlhari să-i dea mita în schimbul controlului judiciar. „Bine, un avocat îi lua mai mult şi nu îi face nimic, eu ştiu cât iau şi ăştia…Nu ştiu, eu zic zece mii, dacă i se pare mult...cum crede, nu ştiu. Da’ şi problema e că oricum tre’ să îi pun pe amândoi (în libertate –n.r.),  nu pot să zic că ea da, el ba”.

„I-au găsit cagula,i-au găsit din bani“

Discuţiile aveau loc chiar dacă judecătoarea văzuse dosarul, ştia că cei pentru care se negocia eliberarea erau tâlhari periculoşi, care premeditaseră fapta. Magistratul văzuse probele procurorilor, declaraţiile şi interceptările. „A găsit că vorbea cu un domn, care ulterior a fost identificat ca fiind el, şi după aia el de pe telefonul lui… «Hai că sună-mă pe telefonul …», şi spune şi numărul de telefon… , că «Vorbim pe alte cartele».« Băăăă… bine!»”, „Şi a povestit tot. I-au făcut percheziţie, i-au găsit cagula, i-au găsit din bani, i-au găsit…, deci să zică el acuma că nu sunt probe împotriva lui”, încerca judecătoarea să-l convingă pe intermediar (care este şi denunţător în dosar – n.r.) că probatoriul strâns de procurori este solid şi că-şi merită banii pe care îi cere.

Mai mult decât atât convingerea judecătoarei Elena Poiană era că tâlharii vor fi condamnaţi la ani grei de închisoare cu executare. „Păi dacă vorbeşti pe interceptări, poţi să nu recunoşti tu ce vrei, că ţi-o dau de nu te vezi. Tre’ să fii tâmpit că, n-ai probe, i-o găsit cagula, i-o găsit… banda aia cu care l-o legat pe ăla, era la ea acasă, ce să mai…”, explica magistratul.

Sfatul său adresat intermediarului era ca infractorii să recunoască faptele aduse în timpul procesului pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepsei. „Pe recunoaştere, îi pedeapsa cu două treimi redusă. Deci minim şi maxim. Şi (neinteligibil) se încadrează 3 la 10 ani, între 2 ani şi … o treime din 10 ani cât e ? … 7 ani”, explica Elena Poiană.

Arestare precedată de percheziţii

La mijlocul lunii februarie, judecătorii Curţii de Apel Alba au decis arestarea pentru 30 de zile a Elenei Poiană. „Trebuie avut în vedere în acest sens şi faptul că modalitatea şi împrejurările în care magistratul Poiană Elena a solicitat suma de 10.000 lei pentru a pronunţa o hotărâre favorabilă inculpaţilor Baricz Alfred şi Fulop Rita sunt de  natură să conducă la ideea că judecătorul nu înfăptuieşte actul de justiţie în numele legii şi conform conştiinţei sale, ci devine un act «negociat»“, magistratul comparând funcţia sa, care implică exercitarea autorităţii de stat, cu atribuţiile unei profesii liberale, aceea de avocat, concluzia, conform magistratului Poiană Elena, fiind aceea că un avocat ia mai mult, iar rezultatul nu e sigur”, au motivat judecătorii de la Alba sentinţa.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite