Ultimul şef al rakeţilor moldoveni scapă „basma curată”. Nicu Patron, achitat definitiv în dosarul de contrabandă de ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicu Patron, şeful unei reţele de contrabandişti de ţigări, a fost achitat definitv pentru toate capetele de acuzare, în timp „locotenenţii” săi, precum şi alţi membri ai grupării au primit pedepse cuprinse între 2 şi 7 ani de închisoare cu executare. Astfel, Ion Guşan, despre care DIICOT spunea că este „liderul incontestabil” al reţelei, scapă „basma curată”.

În februarie 2020,  chiar înainte de ultimul termen de judecată, Ion Guşan a declarat pentru „Adevărul” că nimic din ce au reţinut procurorii DIICOT în rechizitoriu cu privire la el nu este adevărat.

Pe de altă parte, procurorii DIICOT spun că prima fabrică clandestină de tutun a Grupării Patron funcţiona în 2012 într-un imobil fără număr de pe strada Plantelor din Braşov.

Despre utilajele din fabrica lui Nicu Patron, anchetatorii arată că aveau o capacitate de producţie de 65.000 de ţigarete pe oră, astfel încât la un timp de lucru de patru ore producţia era de 260.000 de ţigări.

O a doua astfel de fabrică a fost deschisă în satul Ploieştiori din Prahova. Mărcile pe care gruparea lui Nicu Patron le falsifica erau Viceroy şi Plugarul.

Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Nicu Patron de toate acuzaţiile:

„Achită pe inculpatul Guşan Ion sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

  • constituire a unui grup infracţional organizat
  • instigare la infracţiunea de contrafacere şi punere în circulaţie de produse contrafăcute
  • instigare la infracţiunea de folosire, deţinere şi punere în circulaţie, cu ştiinţă, de timbre utilizate în domeniul fiscal, cu regim special, falsificate
  • instigare la infracţiunea de marcare cu marcaje false a produselor accizabile supuse marcării
  • instigare la infracţiunea de producere de produse accizabile ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare fiscală în afară unui antrepozit fiscal autorizat
  • instigare la infracţiunea de deţinere în afară antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false.
  • constată că inculpatul a fost reţinut, arestat şi arestat la domiciliu de la dată de 21.09.2013 la dată de 04.05.2015”, se arată în decizia instanţei.

Nicu Patron, supranumit „hoţ în lege” („vor v zakone”), este ultimul şef al rakeţilor moldoveni, constituiţi într-o grupare (Patron – rus. = Cartuş) care opera după regulile mafiei ruseşti din timpurile URSS.

În România, Nicu Patron conducea o grupare de traficanţi de ţigări (din Republica Moldova) şi avea până şi o fabrică clandestină de ţigări.

Ion Guşan a fost condamnat pe 10 noiembrie 2016 de Curtea de Apel Bucureşti la 14 ani şi 8 luni de închisoare pentru grup infracţional organizat, însă Inalta Curte a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe pe 30 ianuarie 2018.

Ce spune „Nicu Patron” despre acuzaţii

Adevărul l-a întrebat pe Ion Guşan dacă este adevărat că are gradul de „hoţ în lege” în ierarhia mafiei ruseşti şi cum comentează acuzaţiile DIICOT.

„Nu vreau să comentez acuzaţiile. Nu e adevărat! Nimic nu e adevărat! Dacă nu e adevărat, ce să comentez?! Pe noi presa ne-a adus în situaţia asta, (n.r. – jurnaliştii) au scris numai minciuni”, a declarat Ion Guşan pentru Adevărul.

Rechizitoriul procurorilor DIICOT

Direcţia de Cercetare a Crimei Organizate a sesizat DIICOT în 21 februarie 2012 cu privire la existenţa unui grup de criminalitate organizată transfrontalieră, constituit din cetăţeni români, moldoveni şi ucrainieni, care se ocupa cu producerea şi comercializarea de produse contrafăcute din tutun.

DIICOT nota în rechizitoriu că Gruparea Patron (n.r. – patron, rus. – cartuş), al cărei lider incontestabil era Nicu Patron, pe numele său real Ion Guşan, avea o structură bine definită, formată din mai multe nuclee criminale, structurate piramidal.

Sub comanda lui Nicu Patron se afla Valeriu Gori, mâna dreaptă a acestuia. Acesta din urmă contacta pe alţi şefi de grupări infracţionale autohtone şi superviza acţiunile de contrabandă, de reglare de conturi sau instituia se ocupa cu „taxele de protecţie”.

Pe palierul următor al grupării se aflau „supraveghetorii zonali” sau „locotenenţii”: Veaceslav Hariton, zis „Slava” şi  Ion Druţă, zis „Vanea Pisateli” (n.r. – Vanea Scriitorul). Pe lina traficului şi a contrabandei de ţigări, pe Vanea Pisateli îl ajutau fraţii Grigore şi Tudor Druţă. În Europa, supraveghetorul operaţiunilor era Igor Tanasciuc, responsabil cu tot ce se întâmpla în Spania, Italia sau Franţa.

În România, gruparea lui Nicu Patron nu s-a mărginit la introducerea în ţară a ţigărilor de contrabandă. Mafioţii le produceau chiar aici, în două fabrici clandestine de ţigări, una la Braşov, iar alta în Ilfov.

„Pe teritoriul României au fost operaţionalizate în cursul anului 2011, două fabrici clanestine de producere şi ambalare ţigarete contrafăcute, sub coordonarea inculpatului Guşan Ion – alias Nicu Patron, exercitată prin locotenenţii şi oamenii săi de încredere – persoane aflate pe palierul de comandă al grupării infracţionale, care s-au ocupat de amplasarea celor două fabrici clandestine în două locaţii special căutate şi găsite în acest scop, au identificat şi furnizat materie primă – tutun şi materiale auxiliare aferente procesului de producţie (blanchete, timbre de marcare false, foiţă de aluminiu, etc) asigurând totodată întreţinerea utilajelor prin gestionarea legăturilor cu specialişti autohtoni din Republica Moldova”, notează procurorii în rechizitoriu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite