Exemplul Udrea schimbă Codul Penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea a fost în arest în perioada 10 - 17 februarie 2015 FOTO Marian Iliescu
Elena Udrea a fost în arest în perioada 10 - 17 februarie 2015 FOTO Marian Iliescu

Persoanelor care sunt cercetate sub control judiciar ar trebui să li se interzică să facă afirmaţii publice în presă sau prin reţelele de socializare deoarece prin intermediul unor declaraţii se pot transmite diverse mesaje. Aşa consideră membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care joi au luat în discuţie schimbarea Codului de Procedură Penală în acest sens. Dezbaterea din cadrul CSM a pornit de la cazul deputatului PMP Elena Udrea.

„Legea ar trebui să prevadă foarte clar că, alături de ceea ce impune procurorul de a nu lua legătura cu ceilalţi suspecţi din dosar, de a nu influenţa, de a nu lua legătura cu martorii –, să fie prevăzută expres şi această prevedere, în sensul ca, prin emisiuni în mass-media, că este scrisă, că este vorbită, suspectul care este sub incidenţa acestei măsuri preventive să nu transmită mesaje către ceilalţi, pentru că este o măsură de prevedere pentru ancheta penală. Este şi o măsură bună pentru suspectul respectiv, pentru ca, în caz de înlocuire a măsurii sau propunere de înlocuire, să nu invoce faptul că efectiv nu a cunoscut că prin declaraţii publice în presă nu avea voie să facă aşa ceva“, a explicat procurorul Gheorghe Muscalu. 

Referitor la modalitatea în care s-ar putea concretiza această propunere, Muscalu a explicat că, în urma unei propuneri făcute de Comisia numărul 1 a CSM, Ministerul Justiţiei ar putea transmite Senatului această variantă de propunere legislativă.

„Noi, în Comisia numărul 1, lucrăm la modificări, alte modificări decât cele care se află la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, pe care le vom transmite Senatului, prin intermediul Ministerului Justiţiei. Comisia Juridică a Senatului aşteaptă aceste modificări, şi aici o putem include şi pe asta, şi alte modificări, pentru că am mai găsit, urmare a ceea ce ne-au comunicat instanţele şi parchetele, am mai găsit şi alte necorelări, alături de cele pe care le-am avut în vedere“, a explicat Muscalu.

Cazanciuc: E nevoie de dezbatere

Referitor la propunerea membrilor CSM, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că trebuie să aibă loc o dezbatere pentru a se vedea dacă, prin intermediul procedurii penale, se pot stabili limitele declaraţiilor publice.

Prin emisiuni în mass-media, că este scrisă, că este vorbită, suspectul care este sub incidenţa acestei măsuri preventive să nu transmită mesaje către ceilalţi. Gheorghe Muscalu, procuror

„Ideea trebuie dezbătută tot într-un echilibru între drepturile fundamentale. Domnul Muscalu are dreptate, într-adevăr, prin intermediul unei declaraţii se pot transmite diverse mesaje. Pe de altă parte, trebuie văzut exact dacă am putea prin procedură penală să stabilim nişte limite pentru unele declaraţii publice. E nevoie, în mod cert, de o dezbatere, în primul rând la CSM şi ulterior la Parlament“, a spus Robert Cazanciuc, după şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Elena Udrea a băgat CSM în şedinţă

La începutul lunii februarie, Consiliul Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor făcute de deputatul PMP Elena Udrea, în urma începerii urmăririi penale pe numele ei, de către procurorii anticorupţie.

După ce Direcţia Naţională Anticuropţie (DNA) a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, deputatul PMP a declarat că implicarea sa în dosarul „Gala Bute“ este legată de declaraţiile pe care le-a făcut la adresa directorului interimar al SRI, Florian Coldea, arătând că este o încercare de „intimidare“ şi de „decredibilizare“ a sa.

„Mi se pare evident în acest dosar («Gala Bute», n.r.) că apariţia lui este legată de declaraţiile pe care le-am făcut la adresa generalului Coldea. Nu se poate să faci percheziţii la patru ani şi ceva de la eveniment, ce mai poţi să găseşti după patru ani şi ceva? Consider că este o încercare de intimidare şi de decredibilizare a mea, într-un dosar de acum patru ani“, afirma Udrea.

De asemenea, Elena Udrea declara, în 30 ianuarie, într-un interviu acordat Hotnews, că a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA şi că actualul şef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmând că cei doi au „o foarte bună relaţie“.

Inspecţia Judiciară (IJ) a decis că aceste declaraţii au afectat independenţa sistemului judiciar în ansamblul său, dar şi independenţa magistraţilor. Concluziile raportului IJ în acest caz au fost însuşite, joi, de Consiliul Superior al Magistraturii.

Prin intermediul unei declaraţii se pot transmite diverse mesaje. Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei

Elena Udrea, dusă de Poliţie în plen

Elena Udrea mai are de trecut un hop la începutul săptămânii viitoare. Când deputaţii vor analiza în plen noile cereri ale DNA de începere a urmăririi penale şi, respectiv, de arestare preventivă a deputatului în dosarul „Gala Bute“. Asta după ce Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat, miercuri, cererile DNA privind încuviinţarea urmăririi penale şi arestării preventive a fostului candidat la Preşedinţie. Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a declarat că aceasta doreşte să se adreseze plenului Camerei Deputaţilor. 

De aceea, Biroul Permanent al Camerei a decis să îi transmită ministrului de Interne o scrisoare legată de audierea, de luni, în condiţiile în care aceasta se află în arest la domiciliu şi va fi însoţită de poliţişti în sala de plen. 

„S-a pus problema dacă să fie informată Secţia nr. 2 de Poliţie sau altcineva şi atunci, în mod evident, dat fiind faptul că corespondenţa se poartă între Camera Deputaţilor şi Ministerul de Interne, am ajuns la concluzia că este normal să fie informat ministrul de Interne care va da dispoziţiile legale către Circa nr. 2 Poliţie care este obligată să asigure aprobarea părăsirii locului de arest, domiciliul, traseul pe care se va face deplasarea şi toate celelalte elemente care sunt cuprinse în reglementările interne privind efectuarea arestului la domiciliu“, a spus secretarul Camerei, Nicolae Mircovici, după şedinţa Biroului Permanent.

El a arătat că Udrea va fi însoţită către Parlament conform reglementărilor privind transportul celor care sunt arestaţi, dar că va fi condusă de poliţişti doar până la intrarea în sala de plen.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite