Udrea în instanţă: Îl rugam pe fostul meu soţ să contribuie cu bani la PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea a fost audiată vineri la Tribunalul Bucureşti, în calitate de martor, în dosarul în care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influenţă. Ea a declarat că îl ruga pe fostul ei soţ, Dorin Cocoş, să contribuie cu sume de bani la PDL.

Elena Udrea a explicat modul în care erau finanţate campaniile electorale la PDL. „În funcţionarea PDL, ca şi în funcţionarea oricărui partid politic, în campanie electorală exista nevoia de finanţare. Membrii de partid au datoria de a contribui la finanţare, fiecare cât poate, iar cei cu funcţii trebuie să contribuie mai mult decât ceilalţi. Eu aveam obligaţia să contribui cu 200 de lei pe lună la cheltuielile partidului. Cei care au posibilitatea să aducă finanţare aduc bani. De regulă, îl rugam pe fostul meu soţ să contribuie cu sume de bani. Întotdeauna se dădeau chitanţe pentru toate sumele primite. Dacă ştiai că te costă 100.000 de euro campania, conducerea partidului anunţa în şedinţă şi se încerca strângerea acelei sume. De regulă, oamenii nu reuşeau să aducă toate sumele şi existau atenţionări pentru că nu aduceau sumele la care se angajau. În general, obligaţiile de achitare a cotizaţiilor şi de donaţii către partid nu erau respectate, mai ales în cursul campaniei electorale şi se proceda la reamintirea nevoilor financiare ale partidului“, a povestit Udrea în sala de judecată, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că existau situaţii în care anumite persoane sponsorizau partidele prin intermediari.

„Cunosc situaţii în care anumite persoane au sponsorizat un partid politic, pe lângă un alt partid politic, iar pentru a nu se afla acest lucru au apelat la intermediari, o persoană care să aducă banii aparent în nume personal. Presupun că intenţia era aceea de a nu se cunoaşte interesul lor, în condiţiile în care nu se ştia cine câştigă alegerile. Nu aveau motive să se teamă că, dacă au finanţat un partid şi câştiga celălalt, vor fi repercursiuni. Dar unii aveau controale. S-a întâmplat ca anumite firme să fie supuse unor controale abuzive dacă au finanţat partidul care a pierdut“, a afirmat Udrea.

Ea a spus că numirile în funcţiile de conducere din cadrul companiilor de stat se făceau la recomandarea unor membri de partid sau organizaţii care aveau rezultate bune la alegeri.

Acuzaţiile DNA

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016, de DNA Ploieşti, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale.

„În perioada 2011 — 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale“, au arătat procurorii.

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul lui Gheorghe Ştefan şi 200.000 de euro printr-un alt intermediar.În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că o serie de firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii naţionale pentru PDL.Conform documentului, la nivelul anului 2009, în cadrul PDL a existat o înţelegere între secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan, în sensul obţinerii de bani pentru partid.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite