Udrea, critici la adresa Justiţiei: „Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal”. Fosta şefă de la Dezvoltare a fost condamnată la 6 ani de închisoare

Udrea, critici la adresa Justiţiei: „Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal”. Fosta şefă de la Dezvoltare a fost condamnată la 6 ani de închisoare

Elena Udrea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru Elena Udrea, arestată preventiv în Bulgaria, vine cu noi critici la adresa instanţelor din România, afirmând că este arestată ilegal, de 46 de zile, „ca urmare a unei halucinante decizii a ÎCCJ”. În Dosarul „Gala Bute”, fostul ministru al Dezvoltării a primit o condamnare de şase ani cu executare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal, că urmare a unei halucinante decizii a ICCJ, prin care mi s-a respins contestaţia în anulare doar MIE dintre toate dosarele similare (Şova, Pop, Niţă, Valcov, Bica, etc), şi mi s-a refuzat doar mie dreptul de a fi rejudecată legal în dosarul Gala Bute. Din motive inexplicabile juridic, 4 din 5 judecători au decis în cazul meu să încalce decizia CCR, care stă la baza tuturor acestor contestaţii, şi să se contrazică cu ceea ce ei înşişi au spus în celelalte cazuri, care toate sunt acum în rejudecare, iar cei implicaţi sunt toţi evident în libertate”, a scris, duminică, pe Facebook, Elena Udrea.  

„Trec peste toate argumentele constituţionale prezentate de specialişti, de ce această decizie nu poate fi aplicată, şi mă rezum la analiză raportată la cazul meu. Evident că nu putem vorbi de risc sistemic de impunitate, când este în discuţie un singur dosar în care decizia CCR mai putea fi aplicată în România în dosarul Gala Bute. Sistemic înseamnă categorii întregi de persoane sau fapte, iar despre prescripţie nu poate fi vorba ea intervenind pentru fapte de care sunt acuzată, peste cel puţin 4 ani. Cum au luat aceşti judecători o decizie atât de ilegală? Rămâne să aflăm ce s-a întâmplat de fapt pe 7 aprilie”, a mai scris Udrea.  

Aceasta prezintă o listă de motive pentru care consideră că a  a fost condamnată ilegal la fond:  

„a) completul de 3 judecători era nespecializat. 

b) din complet a făcut parte Florentina Dragomir, care NU îndeplinea condiţiile legale pentru a fi judecător, sigur… în România nu contează dacă un judecător nu a depus jurământul de credinţă, în schimb în Grecia şi Italia hotărârile date de F. Dragomir au fost considerate ilegale, iar cei din Bulgaria au cerut detalii despre această judecătoare la termenul trecut din Sofia.  

c) am fost condamnată în apel de un complet de 5 judecători nelegal constituit. CCR a constatat prin decizia 685/2018 că cel puţin unul dintre judecători, Preşedintele Completului, a fost numit cu încălcarea gravă a legii, adică pus cu mâna şi nu tras aleatoriu la sorţi. Cum acesta era şi Preşedintele Secţiei Penale, adică şeful celorlalţi 4, este evident că ceea ce decidea el, aşa rămânea, iar el “zicea” ce era scris în plicurile galbene care ajungeau la Înalta Curte.  

d) mi s-a respins în mod halucinant contestaţia în anulare, luându-mi-se dreptul de a fi rejudecată legal. Nu există niciun text referitor la speţă mea, din legi speciale, din codul penal, codul de procedura penală, decizii CCR, decizii CJUE, CEDO, care să nu fi fost încălcate”. 

Fostul ministru susţine că, dacă toate acestea se întâmplă „în cel mai vizibil şi cunoscut dosar din România „Gala Bute”, ce o fi în celelalte?”.  

„Ce se întâmplă cu Justiţia din România? Specialiştii în drept, procurorii şi judecătorii de bună credinţă, avocaţii şi profesioniştii adevăraţi din conducerea Ministerului Justiţiei, CSM, ICCJ, sunt mulţumiţi şi liniştiţi cu situaţia asta?” a mai scris Udrea.  

Fostul ministru a primit o condamnare de şase ani cu executare pe 7 aprilie. În aceeaşi zi ea a părăsit ţara, înainte de anunţarea sentinţei, fiind prinsă de autorităţiel bulgare aproape de frontiera cu Grecia. Elena Udrea este arestată în Bulgaria, judecătorii amănând pentru 8 iunie decizia privind extrădarea ei.  

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările