Ucrainenii şi-au reglat tirul rachetelor HIMARS pe Insula Şerpilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucrainenii susţin că au lovit de cinci ori precis Insula Serpilor
Ucrainenii susţin că au lovit de cinci ori precis Insula Serpilor

Armata ucraineană a lovit încă un sistem de rachete de pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, a declarat Natalia Gumeniuk, şefa centrului de presă al forţelor de protecţie şi apărare ale Comandamentului Operaţional „Sud”.

Unele surse militare ucrainene au declarat că în atac s-au folosit şi lansatoare multiple de rachete, iar singurele care au o asemenea rază de acţiune sunt celebrele HIMARS.

„Continuăm operaţiunea pe Insula Şerpilor. În această noapte, au fost efectuate peste 10 lovituri precise pe insulă.   Încă investigăm rezultatele, dar există deja un prim raport că un alt sistem de rachete antiaeriene Panţir-S1 a fost lovit”, a subliniat Gumeniuk, potrivit publicaţiei ZN.

Conform Nataliei Gumeniuk, operaţiunea militară este concepută să se desfăşoare pe o lungă perioadă de timp, pentru a elibera insula ocupată de Marina Rusă încă de la începutul războiului. Şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării, Kirill Budanov, a dat asigurări că operaţiunea militară a Forţelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul Insulei Şerpilor vizează eliberarea completă a acesteia de invadatorii ruşi.

Ucraina ar fi folosit în atac şi sisteme lansatoare multiple de rachete (MLRS), precum şi avioane, a declarat, pentru „The War Zone”, Andrii Ryzhenko, un căpitan în rezervă al marinei militare ucrainene. Ryzhenko nu a specificat tipul de MLRS sau aeronave implicate, dar având în vedere că Insula Şerpilor se află la 22 de mile de ţărmul ucrainean, singurele rachete care ar fi avut o asemenea rază de acţiune sunt cele ale sistemelor americane HIMARS, recent puse la treabă pe front. De precizat că rachetele M31 au transformat sistemele HIMARS în arme cu precizie chirurgicală. Concret, datorită ghidării GPS şi a unui singur focos puternic exploziv de 91 de kilograme, M31 ar putea lovi ţintele cu precizie, cu o viteză de 2,5 Mach, cu mai puţine şanse de a realiza daune colaterale. În plus, precizia loviturilor aduce şi o economie de muniţie, punându-se astfel mai puţină presiune pe lanţul logistic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite