Ucrainenii au început să-i „toace” pe ruşi cu sistemele de rachete americane HIMARS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO  US ARMY
FOTO  US ARMY

Trupele ucrainene au reuşit să distrugă două posturi de comandă ruseşti cu ajutorul lansatoarelor HIMARS. De asemenea, armata ucraineană ar fi distrus mai multe lansatoare de rachete multiple Uragan, potrivit Kyiv Independent.

Brigada 72- mecanizată a Ucrainei a publicat imagini care arată un post de comandă distrus. InformNapalm a spus că este vorba de postul de comandă al Armatei a 20-a ruse, care a fost distrus cu sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS fabricate în SUA. 

Forţele ucrainene au postat încă de vineri imagini cu sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) din Statele Unite în acţiune, dar fără să arate şi ce pagube au reuşit să facă forţelor ruseşti, potrivit hotnews.ro. Atât Rusia, cât şi Ucraina operează deja sisteme MLRS, dar versiunea HIMARS cu şase rachete trimisă pentru a ajuta Kievul este mai avansată, cu o rază de acţiune şi o precizie superioare.

HIMARS M142 reprezintă un vârf de tehnologie pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai fiabile sisteme de acest tip. Sunt utilizate şi de Forţele Terestre americane sau de Corpul de Infanterie Marină al SUA, dar şi de militarii români. Rachetele lansate de sisteme au o bătaie maximă de peste 300 de kilometri (ucrainenii au primit rachete cu rază de numai 80 de kilometri) şi au o vastă experienţă în luptă fiind deja testate în conflicte ca Irak, Afganistan sau Siria. Mai mult, au avut un cuvânt greu de spus în operaţiunile de anihilare a luptătorilor Statului Islamic din Siria şi Irak. Oricum, rachetele HIMARS lansate de militarii americani în diversele teatre de operaţii  sunt ghidate prin GPS şi au avut o rată foarte mare succes.

Pe de altă parte, Statele Unite vor anunţa probabil în această săptămână achiziţionarea unui sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer cu rază medie şi lungă de acţiune pentru Ucraina, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu această chestiune, care nu a precizat însă despre ce fel de sistem este vorba. Specialiştii susţin, însă, că ar fi vorba de NASAMS, un complex de rachete dezvoltat de Kongsberg Defence & Aerospace şi Raytheon. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite