Uber, Clever şi Bolt, scrisori deschise către Dragnea şi Dăncila: Reglementarea transportului alternativ se lasă prea mult aşteptată

Uber, Clever şi Bolt, scrisori deschise către Dragnea şi Dăncila: Reglementarea transportului alternativ se lasă prea mult aşteptată

Asociaţia Coaliţia pentru Economia Digitală, care reprezintă interesele Uber, Clever şi Bolt, a adresat două scrisori deschise prin care solicită primului ministru Viorica Dancilă şi preşedintelui partidului de guvernămant Liviu Dragnea implicarea pentru reglementarea cât mai rapidă a serviciilor de ride shareing şi e-hailing disponibile pe piaţă.

 “Modificările aduse de ordonanţa care modifică legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, intrate în vigoare săptămana trecută, impreună cu lipsa unei reglementări specifice pentru industria de ridesharing şi e-hailing au creat o criză în domeniul serviciilor de transport alternativ, criză care se adânceşte pe zi ce trece. Aşa cum anticipasem, modificările la legea taximetriei au dus la numeroase abuzuri, mulţi şoferi ai Uber, Clever şi Bolt fiind amendaţi de Poliţie şi luându-se împotriva lor măsura ridicării plăcutelor de înmatriculare pentru 6 luni. 
 Mai mult, incertitudinea a redus numărul şoferilor activi pe aplicaţiile companiilor de ride sharing, acesta fiind cu 25% mai mic decât media zilnică, ceea ce a făcut ca timpul de aşteptare să crească la peste 10 minute. În prezent sunt cu aproximativ 35% mai puţini şoferi care preiau comenzi pe cele trei aplicaţii. Acest lucru se traduce în timpi foarte mari de aşteptare, de aproape patru ori fată de o zi obisnuită dar şi în costuri considerabil mai mari pentru românii care folosesc aceste aplicaţii. 
Serviciile de ridesharing şi e-hailing sunt folosite de 2,5 milioane de români, iar existenţa şi buna funcţionare a acestora sunt esenţiale pentru asigurarea unui transport eficient în Bucureşti şi marile oraşe ale tării. Nu doar industria, dar şi utilizatorii acestor servicii doresc o reglementare cât mai urgentă a acestora. O petiţie care cere reglementarea de urgentă a acestui tip de servicii a adunat, în câteva ore, zeci de mii de semnături iar numărul acestora creşte în fiecare minut”, se arată în cele două scrisori deschise. 

Asociaţia Coaliţia pentru Economia Digitală reclamă faptul că se pregăteşte o reglemetare a serviciilor de transport alternativ, dar că adoptarea ei se lasă aşteptată prea mult.

“Deşi cele două ministere au elaborat deja un proiect de Ordonantă de Urgentă, iar industria şi experţii au oferit toate propunerile necesare pentru ca acest proiect să permită funcţionarea în continuare a acestor servicii, adoptarea acestuia întârzie. Este nevoie de o decizie politică pentru adoptarea acestui proiect de Ordonantă de Urgentă în prima sedintă de Guvern. (...) De decizia dumeavoastră nu depinde doar transportul celor 2,5 milioane de utilizatori, ci şi veniturile celor peste 20.000 de şoferi, precum şi beneficiile economice de peste 1 miliard de lei pe care le crează aceste servicii”, se mai arată în documente.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: