TVR n-a avut bani să plătească meciurile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Enăchescu explică felul cum a pierdut dreptul de difuzare a meciurilor de fotbal o televiziune finanţată masiv din contribuţiile publicului Vlad Enăchescu (foto), realizatorul

Vlad Enăchescu explică felul cum a pierdut dreptul de difuzare a meciurilor de fotbal o televiziune finanţată masiv din contribuţiile publicului

Vlad Enăchescu (foto), realizatorul emisiunii "Minutul '91" şi redactor-şef al departamentului Sport, din cadrul TVR, oferă, prin intermediul ziarului Adevărul, desfăşurătorul evenimentelor care au dus la pierderea de către TVR a dreptului de transmisie a opţiunilor 1 şi 4 din Liga 1 la fotbal. Enăchescu neagă scenariul conform căruia oameni din departamentul Sport ar fi "uneltit" pentru ca drepturile de difuzare să ajungă la Kanal D.

Suma era datorată prin contract de TVR către Telesport pentru transmisiunile din returul campionatului, plata trebuind să se facă ca întotdeauna, din 2004 încoace, în avans. Factura, în valoare de aproximativ 400.000 de lei, a ajuns la TVR pe 10 ianuarie, când Ioan Todan, directorul de la Sport, a avizat-o cu "bun de plată". "Dacă noi am fi vrut să nu se facă plata, aşa cum suntem acuzaţi, am fi ascuns-o într-un fişet, n-am fi trimis-o mai departe", spune Enăchescu. Termenul scadent al facturii era 31 ianuarie. Peste jumătate din sumă a fost plătită, în trei tranşe, pe 10, 25 şi 29 ianuarie. Pe 2 februarie, după rezilierea contractului, Tudor Giurgiu i-a convocat pe şefii direcţiei economice şi ai departamentului Sport.

Enăchescu: "Dacă ştiam, aduceam eu bani de acasă!"

"Noi aveam numai responsabilitatea tehnică a tuturor transmisiilor, cea financiară revenea, ca în orice instituţie, direcţiei economice. Noi am spus ce-am avut de spus, după care a fost rândul doamnei Claudia Voicu, directoare economică. Dânsa a spus că plata nu s-a făcut integral, pentru că nu au avut bani", continuă Enăchescu. Acesta a mai precizat că, la cererea direcţiei economice, departamentul Sport a predat, la mijlocul lunii ianuarie, un tabel cu toate termenele scadente ce priveau activitatea proprie. "Noi nu mai aveam nicio responsabilitate după acest moment. Dacă aveam de unde, aduceam eu bani de-acasă", mai spune Enăchescu. Claudia Voicu, contactată de Adevărul, a refuzat să ofere detalii. Vlad Enăchescu mai oferă un argument în favoarea nevinovăţiei sale şi a şefului său, Ioan Todan. "Pe 5 februarie am stat la cafea cu el şi cu fiul său, care este avocat, şi noi am fost cei care am observat primii şi care am anunţat consiliul de administraţie că Telesportul a anulat contractul ilegal", mai povesteşte Enăchescu. Potrivit acestuia, Telesport ar fi avut posibilitatea să rezilieze contractul abia pe 31 ianuarie, nu pe 30.

Nu pleacă la turci, pentru a-şi demonstra nevinovăţia

În ultimele zile, presa a relatat pe larg despre posibila plecare a unor anagajaţi ai departamentului Sport către noii posesori ai drepturilor de difuzare, Kanal D, în frunte cu Vlad Enăchescu. "Trebuie să fiu nebun să vreau să plec de la TVR" a spus Enăchescu. "Sunt aici de la 18 ani, practic aici m-am născut. Eu, acum, trebuie să demonstrez exact că nu am avut nimic de-a face cu povestea asta", declară Enăchescu. El continuă şi spune că oricine ar pleca acum s-ar supune bănuielilor şi acuzelor legate de întregul scandal.

Sumă infimă, comparativ cu bugetul instituţiei

Deşi începutul anului este o perioadă cu probleme de lichidităţi pentru orice instituţie, cei aproximativ 200.000 de lei neplătiţi sunt o sumă mică, comparativ cu bugetul televiziunii publice. Raportul de activitate pe 2005, cel mai recent redactat integral, arată venituri totale de aproape 450 milioane de lei. 30 de milioane au provenit din taxa radio-tv, 48 de milioane din publicitate şi 84 din subvenţii de stat. Veniturile din publicitate pentru 2007 sunt estimate în piaţă la 17 milioane de euro, aproximativ 60 milioane de lei.

200.000 de lei reprezintă restanţa la plata drepturilor de televizare, pentru care Telesport a reziliat contractul cu TVR

30.000.000 de lei reprezintă veniturile anuale ale TVR din taxa impusă cetăţenilor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite