TVR a ieşit din criză. Înglodată în datorii, televiziunea publică vrea să cumpere maşini de lux cu peste 6 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Săftoiu vrea să cumpere maşini de lux pentru transportul angajaţilor TVR
Claudiu Săftoiu vrea să cumpere maşini de lux pentru transportul angajaţilor TVR

Şefii TVR uită că televiziunea publică este sufocată de datorii şi se pregătesc să achiziţioneze 140 de autoturisme de lux pentru transportul echipelor de filmare. Bugetul estimativ alocat acestor cheltuieli se ridică la 6,3 milioane de euro. Adică peste 45.000 de euro pentru o maşină.

TVR a făcut uitată perioada concedierilor şi se pregăteşte de cumpărături. Nu orice fel de cumpărături, ci unele foarte costisitoare, care vor greva şi mai mult bugetul plin de gări al televiziunii publice. 
Sub pretextul necesităţii înnoirii parcului auto, conducerea TVR a demarat procedura de a cumpăra 140 de autoturisme, în leasing, pentru suma totală de 5,1 milioane de euro. TVR va scoate însă din buzunar mult mai mult, deoarece instituţia nu poate deduce TVA. Prin urmare, suma totală este de 6,3 milioane de euro. Adică, 45.300 de euro pentru o singură maşină. Procedura de achiziţie a fost deja aprobată de Consiliul de Administraţie al TVR pe 15 mai.

Conducerea TVR a apelat la un tertip, pentru a trece rapid hotărârea de achiziţie prin filtrul Consiliului de Administraţie. Referatul prezentat membrilor CA al TVR a fost doar o expunere de motive pentru necesitatea împrospătării parcului auto. Nu s-a spus însă niciun cuvânt despre sumele uriaşe care urmează să fie plătite, susţin surse din Consiliul de Administraţie al TVR. De asemenea, conducerea TVR nu a dat niciun fel de date despre dotările şi caracteristicile autoturismelor.
Prin urmare, 10 din cei 11 membri ai CA prezenţi la şedinţă au votat “pentru”, iar unul s-a abţinut.

Limuzine de lux, la “preţul cel mai scăzut”

Conform anunţului de achiziţie, tipul procedurii va fi “licitaţia deschisă”, iar criteriul de atribuire, “preţul cel mai scăzut”. TVR va plăti această sumă din fonduri proprii, potrivit aceluiaşi anunţ.
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare la această procedură este 11 noiembrie 2013, ora 11.30. Ofertele vor fi deschise în aceeaşi zi, de la ora 12.00, la sediul SRTv, se mai spune în anunţul TVR. Preşedintele SRTv, Claudiu Săftoiu, a anunţat că flota actuală de maşini va fi valorificată în sistem buyback, banii astfel obţinuţi urmând să fie folosiţi ca avans la viitoarea achiziţie.

În acest sens, TVR a finalizat, la 27 aprilie, o licitaţie de ofertă pentru evaluarea activului de autoturisme din SRTv. Firma câştigătoare, Tehnoconcept Expert SRL, va face evaluarea întregului parc auto. Cea mai veche maşină din flota TVR este din 1993, iar cea mai nouă, din 2006. Claudiu Săftoiu a justificat necesitatea înnoirii flotei: “costurile de întreţinere sunt din ce în ce mai mari pe măsură ce uzura morală creşte”.

Lipsurile, date la spate de şefii TVR

Decizia TVR de a cumpăra 140 de maşini de lux pentru transportul echipelor de filmare este cu atât mai controversată cu cât televiziunea publică are priorităţi la achiziţie mult mai mari, precum carele de televiziune sau cele purtătoare de relee.
Astfel, TVR nu dispune nici măcar de un car de reportaj HD, pentru transmisiile sportive. Şefii TVR preferă să plătească peste 40.000 de euro pentru o singură transmisie, în loc să achiziţioneze un astfel de echipament, al cărui preţ s-ar amortiza în câteva luni.
Potrivit surselor din TVR, preţurile la care închiriază televiziunea publică aceste echipamente, de la firma Bivolul Advertising SRL, sunt cele mai mari de pe piaţă.
În plus, TVR are aproximativ 100 de şoferi, din care 20 sunt pe autospeciale. Rămân 80 de şoferi, care lucrează în două schimburi. Prin urmare, doar 40 de maşini din cele 140 care vor fi achiziţionate vor avea şoferi permanent.

Situaţie dezastruoasă

În februarie 2013, TVR a concediat aproape 700 de angajaţi, în cadrul unei noi scheme organizaţionale a instituţiei. Concedierea colectivă a fost  una dintre măsurile redrasarea din situaţia dezastruoasă în care se zbate televiziunea publică. Conducerea TVR a susţinut că în urma disponibilizărilor, vor fi reduse cheltuielile, va fi restabilit echilibrul financiar şi vor fi plătite datoriile acumulate.
TVR are o pierdere cumulată de circa 130 milioane de euro, în timp ce datoriile fiscale acumulate de televiziunea publică la bugetul de stat sunt în cuantum de 65 milioane de euro de euro. Recent, TVR a cheltuit în totalitate un credit de 20 milioane de euro.

Ce poţi cumpăra cu 45.000 de euro

Sumele pe care TVR este pregătită să le plătească acoperă preţul pentru limuzine de lux. Brand-urile mai ieftine sunt descalificate din start. Astfel, cel mai scump autoturism Volkswagen Passat, cu motor de 3 litri şi tracţiune integrală, nu depăşeşte 31.000 de euro. De asemenea, varianta cea mai accesorizată a limuzinei Ford Mondeo ajunge la 27.000 de euro. Deci, cu mult mai puţin decât 45.300 de euro, cât vor şefii TVR să cheltuie pentru o maşină. Rămân în calcul mărci de lux, precum Mercedes, BMW sau Audi. Iată doar câteva limuzine de lux şi maşini de teren care s-ar încadra cu brio în bugetul TVR.

  • Mercedes E class 220 CDI – preţ pornire 45.200 euro
  • Mercedes GLK 220 Blue TEC 4Matic (tracţiune integrală) - 46.400 euro
  • Mercedes C250 CDI 4Matic (tracţiune integrală) - 45.000 euro
  • BMW 520 D - 44.700 euro
  • BMW 528i - 46.800 euro
  • BMW X3 Xdrive 20d (tracţiune integrală) - 41.700 euro
  • Volkswagen Touareg V6 TDI BlueMotion (tracţiune integrală) - 41.500 euro
  • Audi A6 2,8 FSI - 45.400 euro
  • Audi A6 2.0 TDI Multitronic - 45.900 euro
  • Audi Q5 2.0 TFSI Quattro (tracţiune integrală) - 45.100 euro
  • Toyota Land Cruiser (tracţiune integrală) - 47.000 euro  
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite