Turismul de fertilizare, o "formă de prostituţie" practicată şi de românce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turismul de fertilizare, o "formă de prostituţie" practicată şi de românce
Turismul de fertilizare, o "formă de prostituţie" practicată şi de românce

Donatoare de ovule din România, Ucraina, Cehia sau Spania primesc sute de euro din partea cuplurilor britanice care recurg la "turismul de fertilizare", acesta reprezentând o "formă de prostituţie", afirmă un expert britanic în fertilizare, citat de Times în ediţia electronică.

Ea a afirmat că acest gen de activitate ridică şi probleme etice. "Ce îi poţi spune unui copil, când jumătate din moştenirea sa genetică provine de la o femeie din România? O femeie care era atât de săracă încât era dispusă să intre în acest schimb de ovule? Ce crede copilul despre mama sa socială, o femeie care era dispusă să exploateze altă femeie?", a spus Pfeffer, în cursul unei conferinţe pe teme de fertilizare desfăşurate la University College London.

"Relaţia de schimb este analoagă celei dintre un client şi o prostituată. Este o situaţie unică, deoarece este singura în care o femeie exploatează trupul unei alte femei", a adăugat ea.

Un studiu recent a indicat că sute de cupluri britanice călătoresc lunar în ţări europene pentru tratamente de fertilizare, iar cercetătorii de la University College London apreciază că în fiecare an în Europa au loc 20.000 - 25.000 de astfel de proceduri în alte ţări decât cele de origine.

În Marea Britanie, un tratament de fertilizare costă peste 4.000 de euro, în unele ţări din centrul sau estul Europei preţul fiind de două ori mai mic, iar două treimi dintre cuplurile britanice aflate într-o astfel de situaţie aleg destinaţii din alte ţări europene deoarece nu se califică pentru integrarea în programul de sănătate din ţara lor, care implică şi liste de aşteptare de până la trei ani.

Cazul clinicii Sabyc din Capitală, dovadă clară a popularităţii turismului de fertilizare

Medicul Harry Mironescu, specialist ginecolog şi conducător al clinicii private Sabyc din Capitală a fost arestat, anul acesta, alături de fiul său, Yair Miron, medic rezident şi unic asociat al clinicii, sub acuzaţia de trafic internaţional de ovule.

Procurorii susţin că la clinica Sabyc au fost inseminate ilegal peste 2.000 de femei

Conform procurorilor DIICOT, cei trei, împreună cu medici specialişti din Israel, au pus bazele unui grup infracţional specializat în traficul de ovule, iar acum riscă pedepse de până la şapte ani de închisoare. În acest dosar au fost puse sub învinuire 22 de persoane.

Româncele îşi vând ovulele cu 1.000 de lei

„Traficanţii“ de ovule aveau drept scop identificarea unor cupluri, din străinătate, dornice de a fi beneficiarele tehnicii de reproducere umană asistată  din cauza dificultăţilor de a procrea pe cale naturală.

De asemenea, ei se ocupau şi cu racolarea unor românce, cu vârste între 18 şi 30 de ani care, în schimbul unor sume de bani, cuprinse între 800 şi 1.000 lei, donau ovocitele necesare realizării tehnicii de fertilizare „in vitro” şi, implicit, se supuneau procedurii medicale ce implica stimularea ovariană pe cale artificială şi recoltarea ovocitelor.

30 de Israeliene, „ridicate“ de la clinică

În momentul desciderii la clinica Sabyc, anchetatorii au depistat 30 de femei din Israel pregătite pentru realizarea fertilizării „in vitro“. Embrionii ce urmau a fi implantaţi au fost obţinuţi în cadrul clinicii urmare a fertilizării ovocitelor prelevate, contra cost, de la donatoare, în perioada săptămânilor anterioare şi fără a exista acordul Agenţiei Naţionale pentru Transplant privind acreditarea acestei activităţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite