Tupeu de escroc. Deţinut de la Penitenciarul Giurgiu, reţinut după ce a pretins că e procuror şef adjunct al DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un deţinut de la Penitenciarul Giurgiu a fost reţinut pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că, pretinzând că este procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), ar fi încercat să obţină 50.000 de euro de la persoane cărora le promitea că le poate ajuta să scape de răspunderea penală.

Potrivit unui comunicat de presă emis luni de DNA, un deţinut de la Penitenciarul Giurgiu şi un bărbat aflat în libertate au fost reţinuţi, fiind acuzaţi că au încercat să obţină 50.000 de euro de la un denunţător, pentru ca o rudă a acestuia să scape de răspundere penală într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupţie.

Astfel, Ioan Mâzgă, încarcerat la Penitenciarul Giurgiu, este acuzat de pentru trafic de influenţă, iar complicele acestuia, Mihai-Alexandru Pandrea, este suspectat de complicitate la trafic de influenţă.

Potrivit anchetatorilor, pe 4 septembrie, Ioan Mâzgă ar fi sunat în repetate rânduri o persoană a cărei rudă este cercetată într-un dosar instrumentat de DNA şi i-a cerut acesteia bani pentru a-i ajuta ruda să scape de răspunderea penală.

Concret, Mâzgă s-ar fi recomandat ca fiind procuror cu funcţie de conducere în cadrul DNA şi, pretinzând că are influenţă asupra procurorilor din subordine, ar fi cerut 50.000 de euro de la persoana pe care a contactat-o şi care are calitatea de denunţător în acest dosar.

Anchetatorii au stabilit că, la indicaţiile deţinutului, cei 50.000 de euro trebuia să ajungă la Mihai Alexandru Pandrea, într-un loc stabilit în judeţul Braşov.

Pentru că îi era frică să nu fie prins primind banii. Pandrea ar fi cooptat, la rândul său, alte două persoane care să primească suma. Pe 6 septembrie, denunţătorul a înmânat 14.000 de lei celor doi intermediari, urmând ca aceştia să dea suma respectivă, mai departe, lui Mihai Alexandru Pandrea, moment în care au intervenit organele de urmărire penală şi s-a procedat astfel la constatarea infracţiunii flagrante.

Procurorii DNA au stabilit că deţinutul Ioan Mâzgă ar fi dezvoltat un mecanism infracţional în cadrul căruia, susţinând că este procuror şef adjunct al DNA, a identificat persoane care au avut sau au afaceri judiciare pe rolul instanţelor şi a pretins de la acestea sume de bani în vederea exonerării de răspundere penală.

„Astfel, inculpatul Mâzgă Ioan prevalându-se de aceeaşi influenţă pe care afirma că o are, din perspectiva funcţiei deţinute, a contactat telefonic lucrători de poliţie, inclusiv de la dispeceratele unor unităţi de poliţie din ţară sau centre de arest preventiv, pentru a obţine informaţii nedestinate publicităţii privind persoanele arestate preventiv şi membrii familiei sau cunoscuţi cu care aceştia au luat legătura pe perioada arestării preventive. Aceste acţiuni au fost realizate de inculpatul Mâzgă Ioan în scopul identificării persoanelor cu afaceri judiciare/apropiaţilor acestora faţă de care, în schimbul obţinerii unor sume de bani, a traficat influenţa, pe care din perspectiva funcţiei deţinute, o are procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, potrivit DNA.

Cei doi vor fi prezentaţi, luni, Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite