Tudorel Toader: Vom adopta acte de natură juridică care să permită îndreptarea abuzurilor din Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader - CSM / FOTO Inquam Photos / George Călin / 7 ian 2019
Tudorel Toader - CSM / FOTO Inquam Photos / George Călin / 7 ian 2019

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat miercuri seară că Parlamentul sau Guvernul vor adopta acte de natură juridică care să permită îndreptarea abuzurilor din Justiţie. „Trebuie îndreptate abuzurile. Nu e suficient să ne spună CCR că a fost încălcată Constituţia”, a declarat Toader la postul Digi24.

„Pe mine personal, vă mărturisesc că nu m-a surprins decizia CCR de astăzi”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader la Digi24.

„Ce e de făcut? Trebuie să intrăm într-o stare de normalitate legislativă. Numai atunci dăm vocaţie a ce se spune în legea fundamentală, în Constituţie. A existat această normalitate? Doar dacă ne uităm la stele şi închidem ochii.. Dacă ne uităm la ceea ce a făcut DNA, la Curtea Supremă cu completele de 5, atunci putem spune clar că nu.

Trebuie îndreptate abuzurile. Nu e suficient să ne spună Curtea Constituţională că a fost încălcată Constituţia. Ce facem cu rezultatele, cu deciziile definitive pronunţate pe baza protocoalelor sau de complete nelegal constituite? Nu putem spune asta e! Soluţia este adoptarea unei reglementări juridice pentru îndreptarea abuzurilor”, a precizat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a susţinut că decizia CCR de astăzi cu privire la protocoalele încheiate între Parchet şi SRI întăreşte argumentele pentru revocarea procurorului geenral, Augustin Lazăr.

„Argumentele pe care le-am prezentat pentru revocarea Procurorului general al României, astăzi au devenit şi mai evidente şi mai convingătoare”, a subliniat acesta.

Pe aceaşi temă a protocoalelor, Tudorel Toader a specificat logica pentru care au fost declarate neconstituţionale. „Pentru că justiţia se realizează în baza legii, care e adoptată de Parlament. Organele judiciare nu emit norme juridice cu putere de elge, nu completează legea, nu conferă competenţe judiciare altor autorităţi”, a declarat ministrul

Efectele deciziei CCR se reduc la dosarele în curs

Fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica a comentat decizia CCR şi interpretarea dată de ministrul Toader, susţinând că, din comunicatul scurt al instanţei constituţionale nu rezultă concluziile pe care le-a susţinut ministrul Toader.

„Din comunicat nu rezultă ce spune Tudorel Toader. Efectele se reduc la dosarele în curs. La dosarele finalizate actele normative sau deciziile CCR nu pot retroactiva. Doar instanţele au această autoritate, în condiţiile în care mai există căi de atac. Altfel intrăm în autoritatea lucrului judecat, sau stânca trecutului cum se spune. CCR vorbeşte de o aplicare selectivă. Din comunicat rezultă clar că magistraţii se vor pronunţa asupra acestor lucruri şi doar în cazurile în curs”, a declat fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite