UPDATE Tudorel Toader o propune, pentru a treia oară, pe Adina Florea la conducerea DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus-o pentru a treia oară pe Adina Florea pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Acesta a precizat că i-a transmis preşedintelui adeverinţa CNSAS din care ar rezulta respectarea condiţiilro de legalitate. Preşedintele Iohannis a refuzat de două ori numirea acesteia, invocând motive de legalitate. Şi CSM a avizat negativ nominalizarea Adinei Florea pentru şefia DNA.

Ministrul Tudorel Toader a confirmat propunerea, pentru a treia oară, a Adinei Florea pentru şefia DNA. Acesta a precizat într-un mesaj pe Facebook că i-a transmis şefului statului adeverinţa CNSAS din care ar rezulta îndeplinirea tuturor condiţiilro de elgalitate.

„Din categoria " Să citim până/poate înţelegem !

Preşedintele României a respins cele 5 propuneri de numire în diferitele funcţii de conducere, din cadrul Ministerului public, pe motive de nelegalitate, constând în lipsa adeverinţei de la CNSAS, din care să rezulte lipsa "calităţii" de colaborator. 

Pe 27 decembrie 2018, am revenit către preşedintele României, solicitând reevaluarea propunerilor formulate, motivând faptul că nu poate fi vorba despre o nelegalitate.

La rândul său, preşedintele a revenit, reiterând aşa-zisa nelegalitate referitoare doar la Adina Florea, constând în aceea că "...în continuare, documentaţia transmisă nu conţine dovada care să ateste îndeplinirea condiţiei prevăzute de art. 48 alin 10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 şi nici să nu fi colaborat cu acestea".

Pe data 28 decembrie 2018, CNSAS a transmis către secţia de procurori din CSM, adeverinţele din care rezultă îndeplinirea cerinţei legale de către fiecare dintre cele 5 candidate. Respectivele adeverinţe au fost transmise către MJ tocmai pe data de 09 ianuarie 2019.

Astăzi, 10 ianuarie 2019, în urmă cu câteva minute, am transmis către preşedinte respectivele adeverinţe din care rezultă îndeplinirea cerinţelor legale privind propunerile formulate, solicitând să îşi reconsidere refuzul bazat pe motive inexistente”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Citeşte şi:

VIDEO Liviu Avram, despre telenovela numirii Adinei Florea la şefia DNA: Iohannis poate respinge ori de câte ori vrea numirea doamnei Florea

   ***

„Refuzul preşedintelui este întemeiat pe alte motive”, a declarat pentru Digi24, Secretarul General al Guvernului, Toni Greblă. Acesta a specificat că Adina Florea a fost procuror timp de 9 ani de zile şi că în toată această perioadă a fost verificată cu privire la faptul dacă a colaborat sau nu cu fosta securitate.

Miercuri, Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, o scrisoare în care îl anunţă că respinge pentru a doua oară numirea Adinei Florea la şefia DNA. Şeful statului a anunţat dinainte că nu va accepta propunerea venită din partea lui Tudorel Toader din motive de legalitate.

„Luând act de faptul că, în continuare, documentaţia transmisă nu conţine dovada care să ateste îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informaţii înainte de anul 1990 şi nici să nu fi colaborat cu acestea. Având în vedere că prin considerentele Deciziei nr. 358/2018, Curtea Constituţională nu recunoaşte ministrului justiţiei - în virtutea rolului central al acestuia în cadrul procedurii de numire a procurorilor în funcţiile de conducere prevăzute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 - posibilitatea înaintării unei propuneri cu eludarea condiţiilor obiective impuse de lege. Constat că subzistă temeiurile de fapt şi de drept avute în vedere la respingerea propunerii iniţiale de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Adina Florea”, se arată în scrisoarea preşedintelui ţării.

La sfârşitul lunii noiembrie şeful statului a respins pentru prima oară numirea Adinei Florea la şefia DNA, declarând că există un aviz negativ de la CSM, care trebuie să dea de gândit şi a avertizat că nu va accepta să facem paşi înapoi în lupta anticorupţie.

„România nu poate face paşi înapoi în lupta anticoruptie, este inadmisibil. Nu voi accepta nicodată aşa ceva. Pentru asta, este nevoie în fruntea DNA de o persoană independentă, care să îşi asume această luptă împotriva corupţiei", a declarat şeful statului.

El a spus că sunt probleme grave şi în modul în care se aplică procedurile privind această numire, având în vedere avizul negativ al CSM, care conţine lucruri foarte grave.

"Apar probleme grave în felul in care se aplica procedurile. Avem un aviz negativ de la CSM care conţine lucruri foarte grave care trebuie să ne dea de gândit. Am cerut departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri, dar nu voi accepta nimic care reprezintă un pas înapoi în lupta anticorupţie", a adăugat şeful statului. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite