Tudorel Toader a cerut protecţia procurorului ce instrumentează dosarul şefului DNA Ploieşti/ Elena Iordache: Lazăr nu a exercitat vreo presiune sau ameninţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri, că a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a verifica eventuale fapte de natură să încalce independenţa procurorului Elena Iordache, magistratul ce instrumentează dosarul fostului procuror-şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea. Procurorul Elena Iordache a dezminţit existenţa unor presiuni sau ameninţări din partea procurorului general.

Elena Iordache, procurorul care face ancheta în dosarul în care este cercetat fostul şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, a transmis prin intermediul Biroului de Presă al Parchetului General, că Augustin Lazăr „nu a exercitat vreo presiune sau ameninţare” în cauza mediatizată.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, nu a exercitat vreo presiune sau ameninţare, nu a avut atitudini contrare Codului Deontologic al Magistraţilor faţă de persoana mea, în referire la cauza mediatizată în presă”, a transmis procurorul Elena Iordache prin intermediul Biroului de Presă al Parchetului General.

"Deţin foarte multe informaţii cu privire la modul în care se desfăşoară ancheta, de data aceasta de către procurorul Elena Iordache de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Informaţiile au apărut şi în spaţiul public şi este foarte bine că au apărut ca să ştie românii cu adevărat care este faţa Justiţiei, care trebuie să-i fie aşteptările, care sunt formele prin care se realizează drepturile şi libertăţile fundamentale”, a declarat ministrul Justiţiei la postul de televiziune Antena3.

Ministrul a afirmat că a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze Inspecţia Judiciară în legătură cu posibile fapte care „ar împiedice normala desfăşurare a urmăririi penale, ce înseamnă în esenţă, independenţa procurorului”.

„În acest context, pe baza informaţiilor reţinute şi auzite în acelaşi timp, am solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să procedeze la sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea verificării eventualelor acte şi fapte de natură să încalce independenţa procurorului Elena Iordache. Subliniez următorul lucru - eventuale acte, fapte de natură să încalce independenţa, în sensul de natură să împiedice normala desfăşurare a urmăririi penale, că asta înseamnă în esenţă, până la urmă, independenţa procurorului: să îl laşi să facă ceea ce Codul de procedură penală îi cere atunci când este sesizat cu o posibilă faptă de natură penală", a detaliat Tudorel Toader.

Tudorel Toader, a susţinut şi că recentele achitări de la Curtea Supremă şi problemele din interiorul DNA susţin opinia sa de la începutul mandatului. „În primul rând, acum un an şi ceva când am devenit ministru al Justiţiei, la primul interviu am zis următoarele: justiţia scârţâie din toate încheieturile. Astăzi, privind în urmă, afirmaţia are parcă şi mai mult sens”, a afirmat ministrul. „După un an, ne aflăm în etapa în care adevărul începe să iasă la suprafaţă, o etapă în care justiţia începe să funcţioneze. Dacă nu cu mult timp în urmă procurorul şef al DNA mergea la CSM să-i apere onoarea procurorului Negulescu, acum procurorul Negulescu a fost exclus din magistratură, este urmărit penal pentru represiune nedreaptă”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Declaraţiile ministrului Tudorel Toader vin în contextul în care marţi, deputatul PSD Andreea Cosma i-a cerut ministrului Tudorel Toader să îi transmită ce decizii a dispus pentru apărarea independenţei procurorului Elena Iordache.

"Văzând informaţiile apărute în presă în cursul zilelor de 21.05.2018 şi 22.05.2018 în sensul că asupra procurorului Elena Iordache din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-ar face presiuni în sensul ca aceasta să dispună o altă soluţie decât cea pe care ar intenţiona să o ia potrivit legii şi conştiinţei sale, vă solicit să-mi comunicaţi ce măsuri dispuneţi pentru apărarea independenţei procurorului de caz şi împiedicarea oricărei imixtiuni ierarhice sau de altă natură în activitatea unui procuror, care trebuie să se bucure de independenţă totală pe soluţii", se arăta în solicitarea parlamentarului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite