Toader: „După publicarea HG privind arhiva SIPA se va şti cu nume şi prenume cine a intrat acolo”. Şefa UNJR: „Cer premierului să nu desecretizeze arhiva”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat Hotărârea privind desecretizarea arhivei SIPA, iar după publicarea acesteia în Monitorul Oficial va fi desecretizată toată arhiva, precum şi cele două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008 şi anexa unuia dintre ele, a anunţat ministrul Tudorel Toader. "Vom vedea cu nume şi prenume cine a intrat în arhiva SIPA", a spus Toader.

UPDATE  „Desecretizăm rapoartele şi anexa unuia dintre ele. Înrebarea - de ce la momentul la care am făcut publică lista celor care au vizitat arhiva nu i-am cuprins pe toţi şi la un moment dat am spus că numărul celor care au vizitat arhiva a fost mai mare de 22. Pentru că bună parte din nume se aflaă în rapoartele încă secrete şi nu aveam voie să dăm, neavând Hotărâre de Guvern", a afirmat Toader, potrivit News.ro.

Potrivit acestuia, va fi constituită o comisie constituită din cinci membri certificaţi ORNIS, care să poată avea acces la secrete de stat. "Nu ştim dacă în arhivă sunt secrete de stat, dar nu putem da arhiva pe mâna oricui", a afirmat Toader.
 
El a precizat că această comisie va avea termen de trei ani până la care să fie desffiinţată. Atunci, acolo nu trebuie să se mai afle urme de dosar", a adăugat Toader, susţinând că va fi respectat dreptul la viaţă privată "şi că odată cu publicarea actului normativ în Monitorul Oficial se va şti cu nume şi prenume cine a intrat în arhiva SIPA".

Alina Petrescu:   Guvernul a aprobat, printr-o HG, constituirea unei comisii”

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a declarat vineri, la finalul şedinţei Executivului, că Hotărârea privind desecretizarea arhivei SIPA se află pe site-ul Ministerului Justiţiei din data de 25 iulie 2016, fiind astfel îndeplinită condiţia de consultare publică, potrivit News.ro.

 „Azi Guvernul a aprobat, printr-o HG, constituirea unei comisii care va inventaria şi preda documentele din arhiva SIPA, documentele vor fi predate după inventarierea şi eventuala modificare a gradului de clasificare a lor. Vor fi predate către instituţiile care au competenţe în domeniu”, a afirmat Alina Petrescu.

Ea a mai spus că „Hotărârea privind desecretizarea arhivei se află pe site-ul Ministerului Justiţiei încă de anul trecut, mai exact din 25  iulie 2016, este şi acum acest proiect postat pe site”.

„Condiţia de consultare publică nu doar că este îndeplinită, dar proiectul este în consultare publică, dacă mai stăm puţin, de un an”, a completat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit Alinei Petrescu, comisia care va inventaria şi preda documentele din arhiva SIPA va avea cinci membri, câte doi din partea Ministerului Justiţiei şi a Secretariatului General al Guvernului, iar unul de la ANP.

Solicitarea Danei Gîrbovan

UPDATE Preşedintele UNJR Dana Gîrbovan cere premierului Sorin Grindeanu să nu emită Hotărârea de desecretizare a arhivei SIPA sau, dacă aceasta a fost deja emisă, să nu o trimită la Monitorul Oficial, afirmând că actul normativ nu a fost discutat cu magistraţii şi nu a fost suspus dezbaterii publice, potrivit News.ro.

 "Solicit public premierului Grindeanu să nu emită vreo hotărâre de guvern cu privire la aşa-zisa "desecretizare" a arhivei SIPA, iar dacă a făcut-o deja, să nu o trimită la Monitorul Oficial. Este inadmisibil ca ministrul Justiţiei Tudorel Toader să propună o hot-râre de guvern cu privire la soarta acestei arhive fără să se consulte în prealabil cu magistraţii şi fără ca această hotărâre de guvern să fie supusă dezbaterii publice", scrie Gîrbovan pe contul său de Facebook, subliniind că HG nu a fost pe agenda publică şi că este inadmisibil să fie emis "cu o totală lipsă de transparenţă"

Ea susţine că fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună "a minţit opinia publică când a spus că din 2006 nu s-a intrat în această arhivă". "Tot ea a spus că anumite documente cu "interes operativ" vor fi transmise la servicii, ceea ce este inadmisibil", aminteşte preşedintele UNJR.

În opinia sa, ministrul Justiţiei Tudorel Toader trebuie să facă publice - aşa cum a promis - "toate rapoartele, ordinele, procesele verbale şi orice alte înscrisuri există cu privire la această arhivă".

Dana Gîrbovan consideră că "de peste 12 ani s-a minţit public în legătură cu această arhivă şi toţi românii trebuie să ştie adevărul în legătură cu ea". "După ce aflăm ce s-a întâmplat în toţi aceşti ani cu această arhivă vom discuta despre ce să facem cu ea", conchide magistratul.

„Noi propunem prin HG, desecretizarea arhivei SIPA”

UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că prin Hotărârea pe care urmează să o adopte Executivul se propune desecretizarea arhivei SIPA şi a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, fiecare categorie de informaţie fiind tratată "în mod adecvat", potrivit News.ro

„Arhiva SIPA a revenit periodic în dezbaterea publică. Noi propunem prin HG, desecretizarea arhivei SIPA, precum şi a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, rapoarte care au fost secretizate. Unul dintre ele are şi o anexă”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul a susţinut că arhiva cuprinde mai multe categorii de informaţii, pe care le vor trata „în mod adecvat”. „În arhivă probabil că sunt multe informaţii, multe categorii de informaţii. Le vom trata în mod adecvat – informaţiile cu privire la viaţa privată, informaţiile având caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea funcţionarilor din agenţia naţională a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infracţiuni conţinute în respectivele înscrisuri”, a completat ministrul.

Tudorel Toader a susţinut că, „după procedurile legale, dând vocaţie fiecărui tip de document, de înscris, de secret, într-o perioadă de trei ani, comisia constituită dintr-un număr de cinci membri urmează să definitiveze inventarul, comunicarea informaţiilor, inclusiv către Ministerul Public, către media, către orice persoană, entitate fizică sau juridică interesată, dar respectând regimul fiecărei categorii de informaţii”.

Proiectul de hotărâre de Guvern a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de miercuri, ministrul Justiţiei precizând că actul normativ are toate avizele necesare adoptării.e comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, fiecare categorie de informaţie fiind tratată "în mod adecvat".

Anunţul premierului

UPDATE „Se află pe ordinea suplimentară, este HG privind desecretizarea arhivei SIPA. E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astăzi adoptăm HG. Toate avizele ca să nu avem...”, a spus premierul Sorin Grindeanu. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a spus că există toate avizele necesare pentru adoptarea actului normativ, potrivit News.ro.

Întrebat dacă este normal ca un registru de intrări şi ieşiri din arhiva SIPA să se afle la fostul ministru Monica Macovei, aşa cum se afirmă în spaţiul public, Tudorel Toader a răspuns: "Sigur că nu e normal, mai ales dacă e vorba de un document clasificat, secretizat. Câtă vreme, însă, raportul nu este făcut public, eu sigur că nu am voie să vorbesc despre conţinutul raportului".

Tudorel Toader a anunţat că miercuri după amiază ar putea susţine o conferinţă de presă în care va vorbi despre arhiva SIPA. „Este foarte posibil ca astăzi după amiază să vă invit la o conferinţă de presă (...) în cadrul căreia să vă vorbesc mai mult şi mai multe despre arhiva SIPA şi despre celelalte două rapoarte, care la momentul la care vorbim au caracter secret", a spus ministrul Justiţiei, citat de Agerpres.

EVZ: Macovei şi Tapalagă au plecat cu registrul de intrări-ieşiri

Ministrul Justiţiei, Monica Macovei, şi consilierul său Dan Tapalagă au intrat în arhiva SIPA în ianuarie 2005, unde ar fi stat câteva ore şi ar fi luat registrul de intrări-ieşiri documente secrete şi strict secrete, conform unei note reproduse de ”Evenimentul Zilei”, care scrie că accesul celor doi în arhivă s-a făcut fără respectarea prevederilor legale, pentru că nu au prezentat certificate ORNISS. Dan Tapalagă susţine că acea vizită a durat aproximativ o oră, că nimeni nu s-a uitat în dosare şi că doar s-au securizat câteva spaţii cu sigiliul ministrului, după ce Macovei ar fi primit informaţii că se încearcă distrugerea arhivei, potrivit News.ro.

”Evenimentul Zilei” prezintă o reproducere a primei pagini dintr-o notă care ar fi fost întocmită de un ofiţer SIPA, potrivt căreia în 5-6 ianuarie 2005, prin ordinul ministrului justiţiei Monica Macovei au fost sigilate la sediul MJ: Biroul de Documente Clasificate, Direcţia Juridică şi Biroul de elaborare acte normative. Potrivit sursei citate, în data de 7-8 ianuarie, la ora 20.00, au mers la Direcţia Generală a Penitenciarelor Monica Macovei şi dan Tapalagă pentru verificarea intrărilor şi ieşirilor documentelor secrete ale SIPA din ultimul trimestru al anului 2003 şi primul trimestru din 2004. Au mai fost oprezenţi şeful SIPA de atunci, colonelul marius Stoian şi încă doi ofiţeri sau subofiţeri care aveau în răspundere arhiva.

Monicăi Macovei şi lui Dan Tapalagă le-ar fi fost solicitate certificatele ORNISS, însă aceştia nu le-au prezentat. Ei ar fi stat în arhivă timp de şase ore, până la ora 2.00, când ar fi plecat cu registrul de intrări-ieşiri documente secrete şi strict secrete, care ar conţine: nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi unde au fost semnalate, adică beneficiarii informaţiilor.

Registrul ar fi fost restituit SIPA după ce procurorul Doru Dobocan ar fi preluat conducerea acestui serviciu.
Dan Tapalagă a precizat, citat de ”Evenimentul Zilei”, că atunci ar fi fost luate măsuri de securizare a arhivei.
”Am asistat în calitate de consilier la măsuri de securizare a arhivei SIPA, operaţiune dispusă şi realizată a ministrul Monica Macovei, în prezenţa unor persoane din conducerea Serviciului. Era într-o seară de vineri, la începutul lui 2005, din câte îmi amintesc, când cineva ne-a transmis informaţia că se încearcă distrugerea/ incendierea arhivei. Macovei l-a convocat pe şeful SIPA, Ovidiu Stoian, la minister şi am plecat cu toţii către sediul unde se afla arhiva SIPA”, a afirmat Tapalagă.

El spune că nimeni nu s-a uitat în dosare. ”Nu am văzut conţinutul dosarelor şi nu s-a uitat nimeni în ele. Cei de la SIPA au fost în permanenţă lângă noi cât am stat acolo. Nu am rămas singuri, noi cu dosarele, nicio secundă. Totul a durat puţin, în jur de o oră. Dinb câte îmi amintesc, s-au securizat câteva spaţii cu sigiliul ministrului, iar înainte de a pleca cineva a întocmit un proces-verbal”, a mai declarat Tapalagă.
Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, a anunţat, în 25 mai, că îi va da în judecată pe cei care au susţinut public miniciuni legate de activitatea sa ca ministru, Macovei precizând că nu a primit nicio informaţie şi niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA.

”Solicit, din nou, declasificarea tuturor documentelor privind arhiva SIPA/DGPA şi o anchetă privind presupusa scurgere de documente clasificate din Ministerul Justiţiei. Este necesar ca Ministerul Justiţiei să declasifice cât mai repede toate documentele legate de arhiva DGPA/SIPA, întocmite până astăzi: ordine de ministru, note de fundamentare, ordine ale conducerii SIPA/DGPA, procese verbale, raportul Chiuariu-Predoiu, cu menţionarea datelor, anilor şi a persoanelor implicate. Intrarea în arhiva DGPA/SIPA a 4 persoane în anul 2013, în mandatul ministrului Robert Cazanciuc, la peste 5 ani distanţa de finalizarea raportului unei comisii a Ministerului Justiţiei, trebuie, de asemenea, clarificată”, se arată într-o declaraţie de presă a Monicăi Macovei.

”Nu am primit nicio informaţie din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am văzut şi citit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat şi distrus niciun hard-disk, nu am dat nimănui ordin să sustragă, să distrugă, să copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk. Iar din raport rezultă clar că nu a existat nicio dovadă că judecătorul şi procurorul care au intrat în arhivă pe baza ordinului meu, pentru a întocmi o informare către opinia publică cu privire la modul în care a funcţionat DGPA/SIPA, ar fi comis vreo ilegalitate”, afirmă Monica Macovei. Ea a apreciat că scopul scandalului creat în jurul SIPA are ca obiectiv prejudicierea credibilităţii justiţiei.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite