Tudorel Toader îi răspunde lui Iohannis: Independenţa procurorilor în administrarea cauzelor nu este ameninţată de ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a răspuns marţi preşedintelui Iohannis, printr-un mesaj postat pe Facebook, că independenţa procurorilor în instrumentarea cauzelor şi nu este în contradicţie cu prevederea din Constituţie ce îi situează sub autoritatea ministrului Justiţiei. „Nu tot ce spune Iohannis face parte din Biblie”, a declarat ministrul Toader, în acest context.

UPDATE: La ieşirea de la sediul CSM, ministrul Tudorel Toader a reluat tema efectelor deciziei CCR în privinţa revocării procurorului şef DNA.

„E, şi dacă a spus preşedintele Klaus Iohannis, doar ce spune dânsul nu face parte din Biblie. Preşedintele Iohannis este preşedintele republicii, dar nici eu, nici dumneavoastră nu ne pricepem la toate, dacă suntem realişti. Nu spun că a greşit, a spus şi dânsul ceea ce i-au spus probabil alţii”, a afirmat Tudorel Toader.

„Avem un principiu care spune că ministrul Justiţiei nu întreabă un procuror cu privire la soluţiile pe care acesta le dă în dosare, la modul cum le instrumentează. Dar autoritatea de care vorbeşte Constituţia se referă la administrarea justiţiei, lucru ce intră în sarcina guvernului. Dezbatearea actuală este foarte bună pentru că înţelege şi poporul ce înseamnă independenţa justiţiei”, a declarat ministrul Justiţiei.

„Independenţa procurorilor nu va fi afectată. Funcţionarea Justiţiei va fi îmbunătăţită”, a declarat la final Tudorel Toader.

Ştirea Iniţială

: „A nu se confunda independenta procurorilor in instrumentarea cauzelor/constând în administrarea probatoriului, adoptarea solutiilor legale/, cu faptul ca acestia isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului justitiei, referitoare la administrarea justitiei sau promovarea politicii penale”, a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook la scurt timp după declaraţiile preşedintelui Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că procurorii nu trebuie să fie "controlaţi politic" iar autoritatea ministrului Justiţiei ar trebui să fie folosită pentru a-i apăra pe aceştia.

„Personal, sunt convins că procurorii trebuie să fie independenţi. Procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic. Nu pot fi în subordinea unui politician. (...) În Constituţie avem un articol care spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului. Eu înţeleg că ministrul are sau ar trebui să aibă o autoritate în domeniu şi să o folosească pentru a-i apăra pe procurori. (...) Autoritatea ministrului ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor. (...) Eu iau în calcul să respect statul de drept în România, să am grijă, atâta cât pot, să rămână procurorii independenţi, cu respectarea Constituţiei'', a spus şeful statului, la Palatului Cotroceni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite